Annons

Martin Blomgren: Danmark hämmar kycklingaktien

Tillväxtinitiativen biter men den det gör också den hårda prispressen i Danmark. Kycklingproducenten Scandi Standards potential och problembild lever kvar.

Som marknadsledare finns en stor möjlighet att för egen kraft driva en kategori framåt det är vad Scandi Standard försöker göra med kycklingförsäljningen i Norden. Uppfinningsrikedomen är det inget fel på och efter att ha lanserat kycklingbacon tidigare i år har bland annat strimlad lårfilé för kebab och kycklingpinnar tillkommit i ett allt rikare produktutbud.

Och satsningarna flyger, vilket rapporten för tredje kvartalet blev ett nytt bevis på.

Försäljningen ökar med 12 procent under kvartalet till 1.570 miljoner kronor och mätt i konstant valuta är ökningen utmärkta 13 procent. Alla fyra länderna visar tillväxt i olika storlekar beroende på vilken mognadsfas de är i.

Precis som tidigare finns dock två tydliga resultatbromsar. Den ena är Danmark som utmärker sig genom att vara en mer öppen och exportorienterad marknad och det visar sig i fortsatt prispress. Rörelsemarginalen under kvartalet faller från 7,0 till 4,8 procent trots 8 procent högre försäljning.

Den andra bromsen är Finland som är under uppbyggnad och där förlusterna ökar något jämfört med samma kvartal i fjol.

Sammantaget står rörelsevinsten justerat för engångsposter och stampar både i kvartalet och sett över årets första nio månader, vilket med ökad försäljning innebär att rörelsemarginalen kryper nedåt till 4,8 procent i kvartalet och 4,9 procent hittills i år.

Att Scandi Standard växer så bra är en bekräftelse på att strategin fungerar och den fina marginalutvecklingen i Sverige är också positivt. Men i dagens värdering, där p/e-talet för 2017 ligger på 13, finns en förväntan om att bromsen i Finland och Danmark ska släppa och göra att rörelsemarginalen tar ett kliv uppåt nästa år. Den delen återstår att bekräfta och i väntan på det är det svårt att argumentera för något större lyft i aktien.


Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?