1515
Annons

Märta Stenevi blir nytt språkrör för Miljöpartiet

Favorittippade kandidaten Märta Stenevi blir Miljöpartiets nya språkrör. Det står klart efter omröstningen på partiets extrakongress på söndagen.

Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi.
Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi.Foto:Jessica Gow/TT

Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi efterträder Isabella Lövin, när hon lämnar politiken efter snart fem år som språkrör.

Valet avgjordes på partiets extrainsatta kongress på söndagen, där Märta Stenevi som föreslogs av valberedningen var den favorittippade kandidaten för rollen. 

Sammantaget röstade 142 ombud på Märta Stenevi som därmed tog hem 54 procent av rösterna.  

Som språkrör och Per Bolunds nya parhäst har hon en palett av utmaningar att hugga tag i – inte minst partiets dalande opinionssiffror. 

Miljöpartiet, som enligt Sifos mätningar åter ligger under riksdagsspärren, har drygt 18 månader på sig att vända förtroendeläget. 

Märta Stenevi har valts till nytt språkrör och gratuleras med blommor av Per Bolund under Miljöpartiets extrakongress.
Märta Stenevi har valts till nytt språkrör och gratuleras med blommor av Per Bolund under Miljöpartiets extrakongress.Foto:Jessica Gow/TT

I valet 2018 var Miljöpartiet det parti som var minst populärt bland företagare, enligt SVT:s vallokalundersökning. Bara 3 procent röstade på MP, i jämförelse med Liberalerna och Vänsterpartiet som fick 5 respektive 6 procent av företagarnas röster.  

En ödesfråga blir att lyfta klimatet, där Miljöpartiet tappat förtroende. Till skillnad från systerpartier i länder som Tyskland och Finland övertygar inte MP väljarna i klimatfrågan, trots engagemanget i Sverige och globalt.

Dessutom kan den nya migrationslagen, som splittrar regeringen och som fått Liberalerna att hota med att lämna januariavtalet, bli en tuff rivstart in i nya språkrörsrollen. 

Märta Stenevi har gjort snabbkarriär inom MP sedan hon gick med i partiet 2012. Innan hon tillträdde som partisekreterare våren 2019 var hon kommunalråd i Malmö och dessförinnan regionråd i Skåne. 

Vidare har Märta Stenevi en bakgrund som marknadschef på Bokus, där hon var anställd i tio år och därefter so inköpschef på företaget IMP Nordic med huvudkontor i Malmö. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?