1515
Annons

EU-toppen ber om ursäkt för italienkommentar

Günther Oettinger kritiseras av italienska politiker efter att ha kommenterat landets situation. 

Nu ber han om ursäkt. 

EU-kommissionären Günther Oettinger.
EU-kommissionären Günther Oettinger.Foto:Geert Vanden Wijngaert
EU-kommissionären Günther Oettinger.
EU-kommissionären Günther Oettinger.Foto:Geert Vanden Wijngaert

Under tisdagen har många italienska politiker upprörts över ett uttalande som EU-kommissionären med ansvar för budget och personal Günther Oettinger gjort i tysk tv-kanalen DWnews, rapporterar flera medier.  

"Marknaderna kommer lära italienarna att rösta på rätt sätt", sa han enligt programmets reporter som twittrade citatet från en framtida sändning.  

"Marknadernas negativa utveckling kommer få italienarna att inte längre rösta på populisterna", fortsätter kommissionären enligt tweeten.  

Günther Oettinger bad senare på Twitter om ursäkt för kommentaren och skriver: 

"Det var inte min mening att vara respektlös".

De italienska reaktionerna lät inte vänta på sig. Matteo Salvini, partiledare Lega, skriver på twitter att uttalandet är "galet". 

"I Bryssel saknar de skam. Om det här inte är ett hot... Men jag är inte rädd #Italienarnaförst", fortsätter han.  

Även socialdemokratiska PD, som styrde landet fram till valet, kritiserade under dagen Günther Oettingers uttalande.  

"Ingen kan säga till italienarna hur de ska rösta. Allra minst marknaderna. Det behövs respekt för Italien", skriver partiledaren Maurizio Martina på Twitter.  

Donald Tusk, ordförande för europeiska rådet, skrev en allmän uppmaning på twitter till alla EU-institutioner med anledning av Günther Oettingers uttalande.

"Snälla respektera väljarna. Vi är här för att tjäna dem, inte för att läxa upp dem", skriver han.  

Marknaderna över hela Europa oroas nu över att femstjärnerörelsen och Lega ytterligare ska stärka sina positioner inför nyvalet. En simulering av det möjliga utfallet i nyvalet gjord av Youtrend visar att en eventuell valkoalition mellan Lega och femstjärnerörelsen skulle storvinna nyvalet.

Koalitionen skulle, baserat på utfallet i förra valet, få 418 av 630 mandat i underhuset och 210 av 309 mandat i senaten. Skulle valet bli som i de senare opinionsundersökningarna skulle majoriteten bli än större. 

För att det ska ske måste Lega lämna sin tidigare koalition med Forza Italia och Fratelli d’Italia. Matteo Salvini har tidigare sagt att han inte bestämt sig i vilken typ av koalition han kommer att gå till val med. 

En opinionsundersökning från institutet Swg, som publicerades i Italienska medier under måndagen visar väljarna verkar premiera Lega, som ökar med 3 procentenheter, och straffar femstjärnerörelsen, som backar 1,6 procentenheter jämfört med en undersökning från 21 maj. Stämmer undersökning skiljer det i dagsläget bara 2 procentenheter mellan Lega och Femstjärnerörelsen, som dock fortfarande är största parti. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?