Annons

Marknadens hopp: ”Har motmedel mot börsnedgången”

NEW YORK. 

Recessionssignaler från räntemarknaden och ytterligare tecken på global inbromsning bidrog till en usel börsdag i New York på onsdagen. 

Investerare såväl som president Trump verkar nu allt mer sätta sitt hopp till Federal Reserve.

Börsglädjen över veckans framsteg i handelskonflikten mellan USA och Kina blev kortvarig. Efter tisdagens glada tongångar noterade industriindexet Dow Jones årets sämsta handelsdag på onsdagen: minus 3,05 procent. Även det breda indexet S&P 500 och tekniktunga Nasdaq sjönk nära 3 procent.

Börserna tyngdes av utvecklingen på den amerikanska räntemarknaden där tioårsräntan föll under tvåårsräntan. En sådan invertering av räntekurvan har historiskt varit en tillförlitlig signal om att en recession är på gång. 

Samtidigt sjönk den 30-åriga statsobligationen till sin lägsta nivå hittills under onsdagskvällen lokal tid.

”Jag tror att den amerikanska ekonomin har styrka nog för att undvika en recession”, sa den tidigare Fed-chefen Janet Yellen till tv-stationen Fox Business på onsdagen. 

”Men oddsen för en recession har helt klart stigit och de är högre än vad jag känner mig bekväm med.”

Finanssektorn tillhörde dagens stora förlorare då banker missgynnas av det nuvarande läget på räntemarknaden. Citigroup tappade 5,3 procent, Bank of America 4,6 procent och Goldman Sachs 4,2 procent. 

Även varuhusbolaget Macy’s hade en tung börsdag efter en svag kvartalsrapport. Aktien tappade 13,2 procent.

Investerare fick även ytterligare indikationer på att tillväxten bromsar in globalt, vilket bidrog till fallet på grund av potentiella spridningseffekter till den amerikanska ekonomin. 

I Kina visade statistik att landet haft den svagaste industriproduktionen på nästan 20 år i sommar. Samtidigt noterade den tyska ekonomin en tillbakagång med 0,1 procent i tillväxttakt under det andra kvartalet. 

President Trump passade på att kommentera utvecklingen under dagen. Dels kallade han den inverterade räntekurvan ”galen” på Twitter, medan Fed-chefen Jerome Powell kallades ”ovetande”. Presidenten pekade återigen ut centralbanken som ett större problem för USA än vad Kina utgör, trots handelskriget och oroligheterna i Hongkong.

”Fed håller oss tillbaka”, skrev Donald Trump.  

Under onsdagen steg sannolikheten för att Federal Reserve ska sänka räntan med 0,5 procentenheter vid sitt möte i september, snarare än med 0,25 procentenheter, enligt marknadsprissättningen. 

”Fed har inte medicinen att bota en ekonomisk nedgång eller recession”, säger Kristina Hooper, global chefsstrateg på Invesco, till Wall Street Journal. 

”Men jag tror att Fed har motmedel mot börsnedgången.”  

 


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?