1515
Annons

Marknadens hopp: ”Har motmedel mot börsnedgången”

NEW YORK. 

Recessionssignaler från räntemarknaden och ytterligare tecken på global inbromsning bidrog till en usel börsdag i New York på onsdagen. 

Investerare såväl som president Trump verkar nu allt mer sätta sitt hopp till Federal Reserve.

Börsglädjen över veckans framsteg i handelskonflikten mellan USA och Kina blev kortvarig. Efter tisdagens glada tongångar noterade industriindexet Dow Jones årets sämsta handelsdag på onsdagen: minus 3,05 procent. Även det breda indexet S&P 500 och tekniktunga Nasdaq sjönk nära 3 procent.

Börserna tyngdes av utvecklingen på den amerikanska räntemarknaden där tioårsräntan föll under tvåårsräntan. En sådan invertering av räntekurvan har historiskt varit en tillförlitlig signal om att en recession är på gång. 

Samtidigt sjönk den 30-åriga statsobligationen till sin lägsta nivå hittills under onsdagskvällen lokal tid.

”Jag tror att den amerikanska ekonomin har styrka nog för att undvika en recession”, sa den tidigare Fed-chefen Janet Yellen till tv-stationen Fox Business på onsdagen. 

”Men oddsen för en recession har helt klart stigit och de är högre än vad jag känner mig bekväm med.”

Finanssektorn tillhörde dagens stora förlorare då banker missgynnas av det nuvarande läget på räntemarknaden. Citigroup tappade 5,3 procent, Bank of America 4,6 procent och Goldman Sachs 4,2 procent. 

Även varuhusbolaget Macy’s hade en tung börsdag efter en svag kvartalsrapport. Aktien tappade 13,2 procent.

Investerare fick även ytterligare indikationer på att tillväxten bromsar in globalt, vilket bidrog till fallet på grund av potentiella spridningseffekter till den amerikanska ekonomin. 

I Kina visade statistik att landet haft den svagaste industriproduktionen på nästan 20 år i sommar. Samtidigt noterade den tyska ekonomin en tillbakagång med 0,1 procent i tillväxttakt under det andra kvartalet. 

President Trump passade på att kommentera utvecklingen under dagen. Dels kallade han den inverterade räntekurvan ”galen” på Twitter, medan Fed-chefen Jerome Powell kallades ”ovetande”. Presidenten pekade återigen ut centralbanken som ett större problem för USA än vad Kina utgör, trots handelskriget och oroligheterna i Hongkong.

”Fed håller oss tillbaka”, skrev Donald Trump.  

Under onsdagen steg sannolikheten för att Federal Reserve ska sänka räntan med 0,5 procentenheter vid sitt möte i september, snarare än med 0,25 procentenheter, enligt marknadsprissättningen. 

”Fed har inte medicinen att bota en ekonomisk nedgång eller recession”, säger Kristina Hooper, global chefsstrateg på Invesco, till Wall Street Journal. 

”Men jag tror att Fed har motmedel mot börsnedgången.”  

 


Ukrainas utrikesminister: Hyckleri från Nato om Sverige och Finland

Det är hyckleri att ingen lyfter risken för att ett finskt och svenskt medlemskap i Nato skulle kunna öka risken för ett krig mellan Nato och Ryssland. 

Det säger Ukraina utrikesminister Dmytro Kuleba i Davos. 

Dmytro Kuleba, Ukrainas utrikesminister.
Dmytro Kuleba, Ukrainas utrikesminister.Foto:Anna Ekelund

Ukraina utrikesminister Dmytro Kuleba leder en stor delegation av ukrainska politiker som rest till Davos, bland annat för att tala för hårdare sanktioner och be om mer stöd, inte minst i form av tunga vapen, till Ukraina. 

Vid en session på onsdagen fick han frågan om hur han ser på ett svenskt och finska medlemskap i Nato. 

”Jag tror att Sverige och Finland förstår Ukraina bättre nu än vad de gjorde tidigare. De vet nu hur det känns att försöka komma in i en klubb och en medlem säger nej”, sa han med hänvisning till Turkiets agerande.

Putins hot om vad som skulle kunna hända om Nato släpper in Finland och Sverige tror han inte påverkar Nato.  

”Det visar att hela diskussionen om att Ukraina inte är redo att komma ombord eller att Nato inte är redo att släppa in Ukraina inte grundas på meriter - utan är ett politiskt ställningstagande kring vilka länder som hör hemma i Nato och vilka som inte gör det. 

”Nato är på väg att ta med ett land som har en mycket lång gräns mot Ryssland. Ingen bryr sig om vad Putin säger om det.”

Men om Ukraina lyfter frågan om ett Natomedlemskap möts det omedelbart av hundratals argument om att Ukraina inte är redo, sa han. 

”Titta på vår arme, det är nu den starkaste i Europa. Vi utkämpar ett krig mot någon som är mycket större än vi är och vi är framgångsrika, mer än vad alla trodde”, sa Dmytro Kuleba. 

Han berättade att han mött kritik i Ukraina för att han är för kritiskt till Nato, att han inte är tillräckligt konstruktiv.  

”I början av kriget ansåg ukrainarna att Nato är den starka medan EU bara kunde uttrycka olika grader av oro och omtanke”, sa han, 

Men krig är ett test som visar hur man egentligen är. Och det har visat sig att EU kan åstadkomma saker EU inte ens själva trodde man var kapabelt till, medan Nato i stort sett stått på sidlinjen, enligt utrikesministern.   

Han tror att det är allierade i Nato som inte låter Nato som institution gör mer av oro för ett krig mellan Ryssland och Nato. 

”Men när det kommer till Finland och Sverige är det ingen som lyfter att det ökar risken för krig mellan Ryssland och Nato. Det finns ett element av hyckleri i det.”

Dmytro Kuleba sa samtidigt att han förstår att omständigheterna inte är de bästa för att Nato i det här läget ska kunna visa sin bästa sida.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?