1515
Annons

Marknaden vänder för Sandviks specialstålsaffär – vd redo för börsen

Sandviks specialstålsaffär SMT positionerar sig för att minska exponeringen mot fossila bränslen och maximera tillväxten när industrin ska elektrifieras.

För Di berättar vd Göran Björkman om skiftet mot tillväxtmarknader och den kommande särnoteringen på Stockholmsbörsen.

Uppgifter om att SMT-avknoppningen inte kommer att bli av har fortsatt att cirkulera på marknaden, men enligt vd Göran Björkman råder det inga tvivel.
Uppgifter om att SMT-avknoppningen inte kommer att bli av har fortsatt att cirkulera på marknaden, men enligt vd Göran Björkman råder det inga tvivel.Foto:Henrik Åsberg, Sandvik

Sandviks SAND -2,79% Dagens utveckling specialstålsaffär, SMT, står inför ett positivt momentum. Olje- och gassektorn som släpat efter övrig industri har inlett året med ett prisrally till höga nivåer. Sektorn, som står för omkring en fjärdedel av SMT:s försäljning, bör ge ett lyft till orderingången – ett lyft som ska användas till att positionera bolaget för tillväxt bortom fossila bränslen, enligt vd Göran Björkman.

”Jag har inga som helst avsikter att minska vår olje- och gasaffär, vi kommer sälja allt vi kan, men det är andra segment som ska ge oss tillväxt. Jag lägger mer energi på att jobba med möjligheter inom förnyelsebar energi, än jag lägger tid på att oroa mig för tapp inom olja och gas”, säger han.

Affärsområdet Kanthals applikationer för elektrisk uppvärmning står redo att erbjuda industrin alternativ till fossila bränslen. Belagda stålband till bränsleceller ska möta efterfrågan när fordonsjättar som Volvo och Daimler ska börja tillverka vätgasdrivna lastbilar. Ytterligare ett exempel är ugnsapplikationer för tillverkning av solceller.

Parallellt vill SMT även öka sin exponering mot medicinindustrin där möjligheterna för specialstålet har blivit fler och allt mer spjutspets. Varumärket Exeras tunna ståltråd återfinns exempelvis i pacemakers, glukosmätare och applikationer som kan hjälpa döva att höra.

”De globala trenderna passar oss väl. Vi blir i medeltal äldre och behöver mer sjukvård, men ännu mer intressant är den snabba teknologiutvecklingen. Marknaden växer snabbt och vi kommer att kunna växa rejält både organiskt och genom förvärv”, säger Göran Björkman.

När blir tillväxtaktiviteterna synliga i SMT:s siffror?
”För att svara på det behöver jag först kunna överblicka den kris som fortfarande pågår. Vi omsatte 15 miljarder kronor 2019. Nu kommer några år där vi landar lägre än så, men jag vill i ett första steg göra SMT till ett 20 miljarder-bolag. När vi når dit beror på hur vi lyckas med våra tillväxtaktiviteter, men även återhämtningen efter krisen”, säger Göran Björkman.

SMT, Sandviks minsta affärsområde, bidrar till omkring 15 procent av koncernens omsättning, mot systerdivisionerna SMS och SMRT som står för omkring 40 procent vardera. I skuggan av de större affärerna inom verktyg och gruvutrusning är SMT Sandviks sorgebarn med avsevärt lägre lönsamhet.

”Det är många koncernchefer eller styrelser på Sandvik de senaste 20 åren som har funderat över vad de ska göra med SMT. När jag jämför oss med våra konkurrenter så är vår lönsamhet bland de bästa, men när vi jämförs internt inom Sandvik så betraktas vi som underpresterare. Det är inte bra för en organisation”, säger Göran Björkman.

Våren 2019 stod Göran Björkman tillsammans med Björn Rosengren på en presskonferens och berättade att koncernen skulle påbörja en intern separation av SMT. När separationen var färdig ett och ett halvt år senare fattade styrelsen beslut att stålaffären skulle delas ut till aktieägarna genom en särnotering på Stockholmsbörsen. Tidsramen förblev däremot osäker. Sandvik skrider först till verket med planerna när marknadsläget är gynnsamt.

Uppgifter om att avknoppningen inte kommer att bli av har fortsatt att cirkulera på marknaden, men enligt Göran Björkman råder det inga tvivel.

”Beslutet är taget att vi ska arbeta mot en särnotering 2022, givet att omständigheterna är rätt. Vi har bara en plan A, ingen plan B. Jag kan bara vara trygg att det kommer att ske och flexibel om det skulle bli någon försening”, säger han.

Vilka fördelar ger det SMT att få verka som ett fristående bolag?
”Tillväxt kräver kapital och även om Sandvik har en stark balansräkning, så måste en styrelse fatta beslut utifrån det som ger bäst återbäring för hela koncernen. Då finns det risk att SMT blir nedprioriterat och det finns alldeles för mycket värdeskapande potential för att inte prioritera kapitalallokering till vår affär”, säger Göran Björkman.

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

Storstäderna har lyckats stå emot byggbromsen

Höga byggkostnader och stigande räntor bromsar intresset för nyproducerade bostäder.

Men i storstäderna och på andra tillväxtorter är efterfrågan god, enligt Biljana Pehrsson, fastighetsveteran och i dag vd för bostadsutvecklaren Nordr Sverige.

Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.
Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera