Marknaden vänder för Sandviks specialstålsaffär – vd redo för börsen

Sandviks specialstålsaffär SMT positionerar sig för att minska exponeringen mot fossila bränslen och maximera tillväxten när industrin ska elektrifieras.

För Di berättar vd Göran Björkman om skiftet mot tillväxtmarknader och den kommande särnoteringen på Stockholmsbörsen.

Uppgifter om att SMT-avknoppningen inte kommer att bli av har fortsatt att cirkulera på marknaden, men enligt vd Göran Björkman råder det inga tvivel.
Uppgifter om att SMT-avknoppningen inte kommer att bli av har fortsatt att cirkulera på marknaden, men enligt vd Göran Björkman råder det inga tvivel.Foto:Henrik Åsberg, Sandvik

Sandvik SAND -0,39% Dagens utveckling s specialstålsaffär, SMT, står inför ett positivt momentum. Olje- och gassektorn som släpat efter övrig industri har inlett året med ett prisrally till höga nivåer. Sektorn, som står för omkring en fjärdedel av SMT:s försäljning, bör ge ett lyft till orderingången – ett lyft som ska användas till att positionera bolaget för tillväxt bortom fossila bränslen, enligt vd Göran Björkman.

”Jag har inga som helst avsikter att minska vår olje- och gasaffär, vi kommer sälja allt vi kan, men det är andra segment som ska ge oss tillväxt. Jag lägger mer energi på att jobba med möjligheter inom förnyelsebar energi, än jag lägger tid på att oroa mig för tapp inom olja och gas”, säger han.

Affärsområdet Kanthals applikationer för elektrisk uppvärmning står redo att erbjuda industrin alternativ till fossila bränslen. Belagda stålband till bränsleceller ska möta efterfrågan när fordonsjättar som Volvo och Daimler ska börja tillverka vätgasdrivna lastbilar. Ytterligare ett exempel är ugnsapplikationer för tillverkning av solceller.

Parallellt vill SMT även öka sin exponering mot medicinindustrin där möjligheterna för specialstålet har blivit fler och allt mer spjutspets. Varumärket Exeras tunna ståltråd återfinns exempelvis i pacemakers, glukosmätare och applikationer som kan hjälpa döva att höra.

”De globala trenderna passar oss väl. Vi blir i medeltal äldre och behöver mer sjukvård, men ännu mer intressant är den snabba teknologiutvecklingen. Marknaden växer snabbt och vi kommer att kunna växa rejält både organiskt och genom förvärv”, säger Göran Björkman.

När blir tillväxtaktiviteterna synliga i SMT:s siffror?
”För att svara på det behöver jag först kunna överblicka den kris som fortfarande pågår. Vi omsatte 15 miljarder kronor 2019. Nu kommer några år där vi landar lägre än så, men jag vill i ett första steg göra SMT till ett 20 miljarder-bolag. När vi når dit beror på hur vi lyckas med våra tillväxtaktiviteter, men även återhämtningen efter krisen”, säger Göran Björkman.

SMT, Sandviks minsta affärsområde, bidrar till omkring 15 procent av koncernens omsättning, mot systerdivisionerna SMS och SMRT som står för omkring 40 procent vardera. I skuggan av de större affärerna inom verktyg och gruvutrusning är SMT Sandviks sorgebarn med avsevärt lägre lönsamhet.

”Det är många koncernchefer eller styrelser på Sandvik de senaste 20 åren som har funderat över vad de ska göra med SMT. När jag jämför oss med våra konkurrenter så är vår lönsamhet bland de bästa, men när vi jämförs internt inom Sandvik så betraktas vi som underpresterare. Det är inte bra för en organisation”, säger Göran Björkman.

Våren 2019 stod Göran Björkman tillsammans med Björn Rosengren på en presskonferens och berättade att koncernen skulle påbörja en intern separation av SMT. När separationen var färdig ett och ett halvt år senare fattade styrelsen beslut att stålaffären skulle delas ut till aktieägarna genom en särnotering på Stockholmsbörsen. Tidsramen förblev däremot osäker. Sandvik skrider först till verket med planerna när marknadsläget är gynnsamt.

Uppgifter om att avknoppningen inte kommer att bli av har fortsatt att cirkulera på marknaden, men enligt Göran Björkman råder det inga tvivel.

”Beslutet är taget att vi ska arbeta mot en särnotering 2022, givet att omständigheterna är rätt. Vi har bara en plan A, ingen plan B. Jag kan bara vara trygg att det kommer att ske och flexibel om det skulle bli någon försening”, säger han.

Vilka fördelar ger det SMT att få verka som ett fristående bolag?
”Tillväxt kräver kapital och även om Sandvik har en stark balansräkning, så måste en styrelse fatta beslut utifrån det som ger bäst återbäring för hela koncernen. Då finns det risk att SMT blir nedprioriterat och det finns alldeles för mycket värdeskapande potential för att inte prioritera kapitalallokering till vår affär”, säger Göran Björkman.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?