1515
Annons

Marknaden tror på räntehöjning från Janet Yellen

USA:s centralbank Federal Reserve väntas enligt bedömare höja styrräntan vid det penningpolitiska besked som kommer onsdagen den 14 december.

Donald Trump och Janet Yellen.
Donald Trump och Janet Yellen.Bild:Evan Vucci/TT; Alex Brandon/TT

"Vid det förra direktionsmötet i början av november antyddes att Fed var på väg att höja styrräntan vid decembermötet. Under den senaste månaden har dataflödet konsekvent överraskat på uppsidan, vilket ytterligare har cementerat utsikterna för detta scenario", skriver Mattias Bruér, USA-ekonom vid SEB, i en analys.

82 av de 84 ekonomer som Bloomberg News har tillfrågat tror i huvudscenariot att intervallet för styrräntan fed funds höjs med 25 punkter från nuvarande 0,25-0,50 procent till 0,50-0,75 procent. Två av ekonomerna förutspår däremot att styrränteintervallet lämnas oförändrat.

Enligt prissättningen i fed funds-terminer är sannolikheten för en räntehöjning i december i skrivande stund cirka 95 procent medan terminerna indikerar en sannolikhet på 5 procent för oförändrad styrränta, enligt CME Group.

Donald Trumps något oväntade seger i presidentvalet har lett till stigande inflationsförväntningar och högre obligationsräntor, samtidigt som dollarn har stärkts.

"Den medföljande åtstramningen av de finansiella förhållandena antyder att marknaderna delvis gör Feds jobb, men åtstramningen kommer inte att förhindra december-höjningen", bedömer SEB.

Commerzbank anser att det är så gott som säkert att det blir en amerikansk räntehöjning på onsdag.

"Finansmarknaderna torde snabbt bocka av detta och sedan skifta fokus till utsikterna på medellång sikt. Finanspolitik kommer att spela en betydande roll när det gäller att fastställa storleken och takten på ytterligare räntehöjningar", uppger Commerzbank.

Det är visserligen inte uppenbart hur Donald Trumps politik kommer att påverka USA-ekonomin, men ett ökat utrymme för räntehöjningar växer gradvis fram, enligt affärsbanken.

Jon Hilsenrath och Kate Davidson vid The Wall Street Journal skrev nyligen att Donald Trumps seger kan komma att leda till ett ökat politiskt tryck på centralbanken.

Nordea noterar att de penningpolitiska utsikterna skyms av det politiska vakuumet från presidentbytet samt osäkerheten kring Donald Trumps avsikt och förmåga att genomföra det program som han kommer att arbeta fram.

"Av det skälet tror vi att Fed kommer att vara något mjuka i sin guidning avseende penningpolitiken på lite längre sikt, och upprepa sin förväntan att ytterligare räntehöjningar kommer att bli gradvisa", uppger Nordea i ett veckobrev.

Handelsbanken konstaterar att centralbanker och penningpolitik har suttit i förarsätet för den ekonomiska utvecklingen under ett antal år. Banken bedömer att centralbankers förehavanden kommer sätta tonen även under 2017.

Fed kommer att fortsätta med en stramare penningpolitik, även om fokus i USA kommer att riktas alltmer mot den kommande finanspolitiken, uppger Handelsbanken i en analys.

Centralbankens ordförande Janet Yellen håller en pressträff efter mötet och Fed levererar även färska ekonomiska prognoser.

"De uppdaterade prognoserna torde fortsätta att indikera en gradvis normalisering av styrräntan, med två höjningar under 2017, följt av tre höjningar under 2018", förutspår Unicredit.

 


Innehåll från SigmaAnnons

Ger nycklar för lyckad molntransformation

Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.
Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.

Molnet har gått från ”nice to have” till ”need to have” under pandemin – och utvecklingen spås hålla samma snabba takt även framåt. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions jobbar nu för att möta det stora behovet hos svenska och internationella företag.  

Molnet blir en möjliggörare för att lyckas med digitalisering, men för att maximera affärsnyttan av en förflyttning till molnet bör man identifiera vilka delar av den egna verksamheten som faktiskt skulle effektiviseras av att genomgå en molntransformation. 

Just detta tar Sigma Technology Digital & Cloud Solutions avstamp i. De är ett nystartat IT-konsultbolag som utmanar branschen och sina kunder i hur en molntransformation kan och bör se ut. Vd:n Rashin Kabodvand berättar varför molnet bör bli en pusselbit i alla organisationers digitaliseringsstrategi.

– Vi måste möta den digitala omställningen genom nya och förbättrade tjänster. Behovet av snabb ”time to market” ökar och är viktig för företagens konkurrenskraft. Resultatet av en molntransformation blir effektivisering, flexibilitet, tillgänglighet och skalbarhet. Att flytta till molnet är nödvändigt för ökad affärsnytta, säger hon. 

Skapar verklig affärsnytta

Allt handlar om att digitalisera rätt saker. Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, förklarar. 

– Molnet ger oss bättre möjligheter att göra rätt saker och hitta en teknisk lösning. Genom att ta bort ”undifferentiated heavy lifting” och använda sig av managerade tjänster i molnet kan verksamheten fokusera på att skapa affärsnytta. När vi hjälper våra kunder tittar vi inåt och diskuterar vad som ska flyttas till molnet, varför och hur det ska gå till, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska migrera för migrerandets skull. Vi pratar sällan om att skära ner kostnader. Molnet handlar inte om att spara pengar, utan om att nå en ökad lönsamhet.

Backas upp av stabil koncern

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions startades upp i början av 2021. På tio månader har bolaget vuxit till 40 anställda. Målet är att företaget ska bli en av de tre främsta molntjänstleverantörerna på marknaden. 

Förutom att leverera paketerade tjänster utifrån plattformarna Microsoft Azure, Amazon Web Services och Google Cloud kan företaget också bidra med kompetensförsörjning, något som kan vara avgörande för att lyckas med en digital transformation.

– Vi är ett nischat bolag med en tydlig vision, samtidigt som vi tillhör en koncern med över 4000 anställda med expertis inom allt som rör teknologi. Detta gör att vi kan leverera specialistkompetens till våra kunder i stora volymer, trots att vi är ett nystartat bolag, säger Rashin Kabodvand.

Vill du effektivisera din verksamhet genom molntjänster? Läs mer här. 

Om Sigma Technology Digital & Cloud Solutions

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions är ett nystartat bolag inom Sigma Technology-gruppen. Bolaget fokuserar på systemutveckling, design och publika molntjänster. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions har i dag 40 anställda och har som mål att bli 100 specialiserade konsulter.

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?