1515
Annons

Marknaden som pekar mot ett mycket värre scenario

Trots kännbara nedgångar på börsen så prissätter marknaden för statspapper ett mycket värre scenario. 

Det säger Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken, som också befarar kraftiga uppgångar i antalet Coronasmittade.

Foto:Richard Drew

Att aktier hade klättrat kraftigt innan coronoron är en faktor att väga in i analysen av den turbulenta marknaden, enligt Claes Måhlén som på tisdagen besökte Ekonomistudion i Di TV.

”Börsen kändes ganska högt värderad inför utbrottet. Det var väldigt mycket god makro inprisad”, säger han tillägger att utvecklingen på räntemarknaden kan indikera fortsatta fall på världens börser.

Priset på statsobligationer i USA har nämligen handlats ned mycket kraftigt under virusoron. Även om utvecklingen mellan statspapper och aktier inte alltid möter varandra, så visar det på stora skillnader i hur de olika marknaderna ser på riskerna.

”Fall som varit på nästan 20 procent är dramatiska i sig”, säger Handelsbankens chefsstrateg om utvecklingen på aktiemarknaden.

”Men det är inte i linje med var räntor prissätter.” 

I de två senaste stora recessionerna kom aktiemarknaden dessutom att falla med ungefär 50 procent från toppen, alltså mycket mer än dagens nedgångar på ungefär 20 procent.

”Det betyder inte att börsen måste falla 50 procent om det blir en amerikansk recession”, säger Claes Måhlén och fortsätter: 

”Men räntemarknaden har däremot gått ned i princip lika mycket som i samband med Lehman-kraschen och finanskrisen.”

Maria Landeborn, seniorstrateg på Danske Bank, påpekar att avvikelser mellan aktier och räntor inte är ovanliga. 

”Räntemarknaden är alltid mer pessimistisk än aktiemarknaden.”

Börsraset har dessutom varit dramatiskt, även i en historisk jämförelse, sett till hur fort det gått. En sammanställning från Deutsche Bank visar att New York-börsen aldrig förlorat 10 procent på så kort tid.   

”Nedgången har varit extremt snabb”, säger Landeborn. 

En annan faktor som oroar Claes Måhlén är den snabba spridningen av Corona-viruset utanför Kina. 

”Vi har legat ganska stabilt på mellan 15 och 20 procent i resten av världen”, säger han. 

”Med dagens siffror i Sverige så ligger vi där också”, säger Claes Måhlén och fortsätter: 

”Så länge vi är inne i den typen av ökningstakt så har vi den här exponentiella utvecklingen där man inte kan utesluta att det här blir mer fullskaligt och pandemiskt, med allt vad det kan innebära.”


Innehåll från FinsharkAnnons

Uppstickaren som hajar open banking

Open banking har öppnat för helt nya möjligheter att ta betalt utan kostsamma mellanhänder. Intresset för direktbetalningar växer lavinartat, och med en smart, säker och prisvärd lösning kan Finshark konkurrera med de stora drakarna.  

Tilltron till tekniken ökar. Fler och fler branscher får upp ögonen för möjligheterna. Banker och storbolag vill ha en del av marknaden. Många faktorer samverkar till att utvecklingen inom open banking går oerhört fort just nu, och mitt i hypen finns det snabbväxande svenska fintechbolaget Finshark.

– Samhället är fortfarande bara i startgroparna och open banking kommer att fortsätta växa, både för att det pushas från lagstiftarens håll och för att tekniken är mycket mognare och stabilare jämfört med för bara ett år sedan, säger Adnan Sporo, vd och grundare av Finshark.

Finshark utvecklar dataprodukter och betalningslösningar och de representerar en ny generation inom lösningar för direktbetalning från konto till konto. Jämfört med den första generationens open banking-företag så är Finsharks innovativa lösningar snabbare, billigare och säkrare. De underlättar både för den som ska betala och för den som ska ha betalt. 

– Vi erbjuder helt enkelt en bättre teknisk lösning än våra konkurrenter, säger Adnan Sporo.

Tar bort alla mellanhänder

Att ta betalt kan vara en dyr affär. I en traditionell betalningsprocess, oavsett om den sker via kort, swish eller en buy now pay later-lösning, så är det många som ska ha betalt. Det är något som försvinner med open banking. 

– Finsharks drivkraft är att ta bort mellanhänder, föråldrad teknik och föråldrade ramar. Vi tar bort alla extra lager av kostnader och komplexitet genom att flytta pengar direkt mellan konsumentens och handlarens konton, säger Adnan Sporo.

Till skillnad från många andra open banking-lösningar så nöjer sig dock inte Finshark med att bara flytta pengar från a till b. I deras system analyseras också transaktionen i realtid för att upptäcka eventuella riskbeteenden.

– Hittills har våra konkurrenter enbart fokuserat på att flytta pengar utan att bry sig om var de kommer från, om det finns risk för penningtvätt, terroristfinansiering eller något sådant. Att vi analyserar kontot i realtid är betydligt säkrare och helt i linje med Finansinspektionens AML-krav, säger Adnan Sporo.

Framtiden ser ljus ut för Finshark. Som ett av de mest innovativa företagen inom open banking har företaget högt ställda mål, men Adnan Sporo tvivlar inte på att de kommer att nå dem:

– Inom två-tre år är vårt mål att vara den ledande europeiska aktören inom open banking!

Om Finshark:

Finshark grundades 2019 och har snabbt utvecklats till en av de mest innovativa spelarna inom open banking. Alla som är intresserade av nästa generations betalnings- och datalösningar kan kontakta dem via sales@finshark.io.

finshark.io 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Finshark och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?