Att aktier hade klättrat kraftigt innan coronoron är en faktor att väga in i analysen av den turbulenta marknaden, enligt Claes Måhlén som på tisdagen besökte Ekonomistudion i Di TV.
”Börsen kändes ganska högt värderad inför utbrottet. Det var väldigt mycket god makro inprisad”, säger han tillägger att utvecklingen på räntemarknaden kan indikera fortsatta fall på världens börser.
Priset på statsobligationer i USA har nämligen handlats ned mycket kraftigt under virusoron. Även om utvecklingen mellan statspapper och aktier inte alltid möter varandra, så visar det på stora skillnader i hur de olika marknaderna ser på riskerna.
”Fall som varit på nästan 20 procent är dramatiska i sig”, säger Handelsbankens chefsstrateg om utvecklingen på aktiemarknaden.
”Men det är inte i linje med var räntor prissätter.”
I de två senaste stora recessionerna kom aktiemarknaden dessutom att falla med ungefär 50 procent från toppen, alltså mycket mer än dagens nedgångar på ungefär 20 procent.
”Det betyder inte att börsen måste falla 50 procent om det blir en amerikansk recession”, säger Claes Måhlén och fortsätter:
”Men räntemarknaden har däremot gått ned i princip lika mycket som i samband med Lehman-kraschen och finanskrisen.”
Maria Landeborn, seniorstrateg på Danske Bank, påpekar att avvikelser mellan aktier och räntor inte är ovanliga.
”Räntemarknaden är alltid mer pessimistisk än aktiemarknaden.”
Börsraset har dessutom varit dramatiskt, även i en historisk jämförelse, sett till hur fort det gått. En sammanställning från Deutsche Bank visar att New York-börsen aldrig förlorat 10 procent på så kort tid.
”Nedgången har varit extremt snabb”, säger Landeborn.
En annan faktor som oroar Claes Måhlén är den snabba spridningen av Corona-viruset utanför Kina.
”Vi har legat ganska stabilt på mellan 15 och 20 procent i resten av världen”, säger han.
”Med dagens siffror i Sverige så ligger vi där också”, säger Claes Måhlén och fortsätter:
”Så länge vi är inne i den typen av ökningstakt så har vi den här exponentiella utvecklingen där man inte kan utesluta att det här blir mer fullskaligt och pandemiskt, med allt vad det kan innebära.”