Annons

Marknaden räknar med fler sänkningar från Fed

Federal Reserve går efter onsdagskvällens räntesänkning in i vänteläge. Men placerarna räknar fortsatt med en sänkning till och handlade ned marknadsräntorna.

Foto:Andrew Harrer

Den amerikanska centralbanken sänkte i onsdags kväll helt enligt förväntningarna styrräntan till 1,75 procent. Sänkningen var den tredje i år. Två ledamöter, Eric Rosengren och Esther George, reserverade sig mot beslutet och ville låta räntan vara oförändrad.

Formuleringarna i presskommunikén och kommentarerna från Fed-chefen Jerome Powell under den efterföljande presskonferensen sände ett tydligt budskap: Fed är nu åter i ett neutralt läge, utan slagsida mot ytterligare sänkningar.

Jerome Powell sa att den nuvarande räntenivån ”troligen kommer att förbli lämplig” och att det kommer att krävas markanta förändringar i de ekonomiska utsikterna för att räntan ska sänkas ytterligare. Men han sa också att det kommer att krävas en uppgång i inflationen för att det ska bli aktuellt med en räntehöjning.

Fed-chefen räknade upp tre villkor som ska uppfyllas för att hålla räntan oförändrad: fortsatt hyfsad tillväxt, god utveckling på arbetsmarknaden och en inflation nära målet på 2 procent. 

Onsdagens preliminära BNP-utfall för det tredje kvartalet, som visade en tillväxt på 1,9 procent uppräknat till årstakt, får sägas uppfylla det första villkoret. När det gäller arbetsmarknaden blir fredagens sysselsättningsrapport för oktober högintressant, även om enskilda månadssiffror aldrig är avgörande.

Att döma av marknadsreaktionerna lutar placerarna fortsatt åt att nya sänkningar är det troligaste alternativet. Den amerikanska tioårsräntan var på torsdagen 4 punkter (hundradels procentenheter) lägre än innan onsdagskvällens räntebesked och dollarn hade tappat något mot både krona och euro.

Prissättningen på terminsmarknaden talar samma språk. Fed väntas inte göra något de närmaste månaderna, men från och med mars-mötet nästa år väger det över mot att styrräntan har sänkts en gång till. Sannolikheten ökar sedan ju längre året går.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?