ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Marknaden fruktar spridning

  • Foto: TT

Stora demonstrationer och 300.000 protesterande katalaner paralyserar Kataloniens huvudstad Barcelona på tisdagen.

Samtidigt oroar sig marknaden för att en separatistvåg ska spridas inom EU.

Det har fortsatt att koka i den spanska regionen Katalonien under tisdagen. Många Barcelonabor deltog i en generalstrejk och trafik, offentlig service och kollektivtrafik drabbades hårt, rapporterar den spanska tidningen El País. Flera tusen människor samlades utanför det konservativa regeringspartiet Partido Populars högkvarter i Barcelona för att protestera mot polisens våld under söndagens folkomröstning.

De fortsatt spända relationen mellan makthavarna i Madrid och Katalonien skapar spekulationer kring huruvida en eventuell katalansk självständighetsförklaring skulle öka risken för att fler separatiströrelser ska vakna till liv runt om i EU.

”Om Katalonien mot förmodan blir självständigt skulle det skapa en stor osäkerhet som skulle påverka marknaden med till exempel höjda räntor i Spanien och sannolikt en svagare euro”, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

EU har legat relativt lågt i frågan. Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, tror att EU-kommissionens försiktighet beror på osäkerheten inför hur ett ställningstagande skulle kunna påverka resten av EU.

”Om EU sträcker ut sin hand mot Katalonien föder de samtidigt fler separatiströrelser. Till exempel skulle säkert norra Italien, som har det bra ekonomiskt, ifrågasätta varför de ska fortsätta att försörja södra Italien”, säger Robert Bergqvist.

”I Bryssel är siktet i dagsläget inställt på ett starkare EU med en ökad centralisering. Rörelserna som växer runt bland befolkningen går i motsatt riktning, så vi befinner oss i en väldigt intressant händelseutveckling och jag tror att EU står inför ett avgörande vägskäl”, säger Robert Bergqvist.

Frågan hur ett försvagat EU skulle påverka den ekonomiska marknaden är i dagsläget hypotetisk, men i och med helgens händelser ändå aktuell. Torbjörn Isaksson tror att ett starkt EU är det bästa för marknadens välmående.

”Den europeiska unionen är positiv för tillväxten eftersom den bland annat underlättar handeln mellan länder."

Men Torbjörn Isaksson poängterar även att ett självständigt Katalonien inte nödvändigtvis behöver påverka EU:s ekonomi negativt.

”Det beror helt på hur processen blir. Om Katalonien lämnar Spanien i ordnade former och snabbt går med i EU och euron som ett eget land, då blir de negativa ekonomiska effekterna troligen små”, säger Torbjörn Isaksson.

”På kort sikt skapas en osäkerhet. Spanien skulle påverkas negativt ekonomiskt om Katalonien lämnar. Räntor höjs och det blir en osäkerhet som kan hämma företags vilja att investera och anställa.”

Madridbörsen backade även på tisdagen. Men än så länge är de europeiska marknaderna i övrigt relativt lugna och stabila. Det tror Robert Bergqvist beror på att vi befinner oss i ett vänteläge.

”Det finns förhoppningar i marknaden om en konstruktiv lösning på det hela.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer