1515
Annons

Marknaden för ”flygande bilar” värd nästan 1.000 miljarder 2035

Från hype till verklighet – i ett rasande tempo.  Marknaden för ”flygande bilar” spås vara värd nästan 1.000 miljarder kronor och sysselsätta 280.000 personer inom 15 år – enbart i USA. Det framgår av en ny rapport.

Bell Nexus som bland annat visades upp på CES-mässan 2019.
Bell Nexus som bland annat visades upp på CES-mässan 2019.Foto:Bell

Avancerad luftmobilitet - ofta refererad till som ”flygande bilar” - har varit föremål för mycket hype de senaste åren. Men med ny teknik har synen på området gått från att vara en science fiction-dröm till att faktiskt vara något de flesta räknar med ganska så snart. 

I en ny rapport som konsultfirman Deloitte tagit fram tillsammans med den amerikanska branschorganisationen Aerospace Industries Association lyser också optimismen igenom. 

Rapporten som bygger på intervjuer med mer än 50 flyg- och fordonsledare och en enkät med 102 ledande bransch- och policychefer i USA, drar slutsatsen att industrin kommer att omsätta motsvarande 955 miljarder kronor 2035, och sysselsätta mer än 280.000 personer. I USA. 

Enligt rapporten kommer marknaden för godsleveranser stå för en övervägande del av omsättningen under de kommande 10-15 åren, men 2035 är fördelningen mellan gods och persontransport i stort sett jämn. 

Sammanlagt finns det i dag över 200 bolag spridda över världen som jobbar med att utveckla olika typer av eVTOL, alltså elektriska farkoster som kan landa och starta vertikalt. Fram till september i fjol hade privata investerare pumpat in mer än 2 miljarder dollar, motsvarande 16,6 miljarder kronor, i så kallad avancerad luftmobilitet. 

2028 räknar deltagarna i rapporten med kommersiell verksamhet är igång i ett mindre antal städer med begränsad automatisering. 2042 räknar man att verksamheten är helt självkörande. Men många menar att vi kommer att se fenomenet tidigare än. Den Kalifornienbaserade flygbilsutvecklaren Joby Aviation har till exempel planer på att ha sina farkoster i kommersiell trafik redan 2023. 

Enligt en annan konsultfirma, Boston Consulting Group, kommer vi ha gjort en miljard resor med flygande taxi­bilar 2030.

Rapporter, som har ett amerikanskt perspektiv, varnar för att länder som Kina, Sydkorea och Tyskland kan ta en ledarposition här, och att ett samarbete mellan offentlig och privat sektor kommer att vara avgörande om USA ska vara världsledande inom området. Sådana partnerskap kommer att kräva ett regelverk som betonar säkerhet samtidigt som flygplan snabbt kan certifieras, och att regleringar måste hålla jämna steg med utvecklingen.

Här finns hela rapporten från Deloitte och AIA. 

 

 

 

Nytt förslag: 500 kronor i belöning om du sätter dit en felparkerare

Cyklister och gångare i New York ska fram till varje pris. Enligt ett nytt förslag ska stadsborna kunna få närmare 500 kronor i prispengar för att rapportera in parkeringsöverträdelser.

Foto:Askolds Berovskis

Bilister som parkerar tillfälligt i cykelfilen har blivit ett växande säkerhetsproblem i flera storstäder. I New York vill man nu ta medborgarna själva till hjälp för att komma till bukt med okynnesparkerandet.

Enligt ett förslag från stadens kommunfullmäktige ska den som dokumenterar och rapporterar in ett felparkerat fordon kunna få 25 procent av botens storlek. Med dagens dollarkurs betyder det ungefär 500 kronor. Enligt förslaget ska även bilar som blockerar trottoarer, övergångsställ och ingångar till exempel skolor också kunna rapporteras in, rapporterar Bloomberg.

Sedan 2018 kan New York-borna anmäla kommersiella fordon som går på tomgång och få 25 procent av boten. Under 2021 fick de nästan 8 miljoner kronor i kompensation för jobbet. Det kan alltså snart löna sig för New York-borna att ha mobilkameran redo. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera