1515

Marknaden för ”flygande bilar” värd nästan 1.000 miljarder 2035

Från hype till verklighet – i ett rasande tempo.  Marknaden för ”flygande bilar” spås vara värd nästan 1.000 miljarder kronor och sysselsätta 280.000 personer inom 15 år – enbart i USA. Det framgår av en ny rapport.

Bell Nexus som bland annat visades upp på CES-mässan 2019.
Bell Nexus som bland annat visades upp på CES-mässan 2019.Foto:Bell

Avancerad luftmobilitet - ofta refererad till som ”flygande bilar” - har varit föremål för mycket hype de senaste åren. Men med ny teknik har synen på området gått från att vara en science fiction-dröm till att faktiskt vara något de flesta räknar med ganska så snart. 

I en ny rapport som konsultfirman Deloitte tagit fram tillsammans med den amerikanska branschorganisationen Aerospace Industries Association lyser också optimismen igenom. 

Rapporten som bygger på intervjuer med mer än 50 flyg- och fordonsledare och en enkät med 102 ledande bransch- och policychefer i USA, drar slutsatsen att industrin kommer att omsätta motsvarande 955 miljarder kronor 2035, och sysselsätta mer än 280.000 personer. I USA. 

Enligt rapporten kommer marknaden för godsleveranser stå för en övervägande del av omsättningen under de kommande 10-15 åren, men 2035 är fördelningen mellan gods och persontransport i stort sett jämn. 

Sammanlagt finns det i dag över 200 bolag spridda över världen som jobbar med att utveckla olika typer av eVTOL, alltså elektriska farkoster som kan landa och starta vertikalt. Fram till september i fjol hade privata investerare pumpat in mer än 2 miljarder dollar, motsvarande 16,6 miljarder kronor, i så kallad avancerad luftmobilitet. 

2028 räknar deltagarna i rapporten med kommersiell verksamhet är igång i ett mindre antal städer med begränsad automatisering. 2042 räknar man att verksamheten är helt självkörande. Men många menar att vi kommer att se fenomenet tidigare än. Den Kalifornienbaserade flygbilsutvecklaren Joby Aviation har till exempel planer på att ha sina farkoster i kommersiell trafik redan 2023. 

Enligt en annan konsultfirma, Boston Consulting Group, kommer vi ha gjort en miljard resor med flygande taxi­bilar 2030.

Rapporter, som har ett amerikanskt perspektiv, varnar för att länder som Kina, Sydkorea och Tyskland kan ta en ledarposition här, och att ett samarbete mellan offentlig och privat sektor kommer att vara avgörande om USA ska vara världsledande inom området. Sådana partnerskap kommer att kräva ett regelverk som betonar säkerhet samtidigt som flygplan snabbt kan certifieras, och att regleringar måste hålla jämna steg med utvecklingen.

Här finns hela rapporten från Deloitte och AIA. 

 

 

 

 


Innehåll från HSBAnnons

Så etablerar man hållbara fastigheter på en het marknad

Bostadsmarknaden är glödhet, men samtidigt iskall. 

Nyproducerade bostäder blir dyra och stora grupper står utan möjlighet att köpa en egen bostad.

– HSB har tagit ställning för att bygga hållbart, men vi vill också inkludera de sociala aspekterna så att vi bygger mer för fler, säger Jonas Erkenborn, vd för HSB Bostad.

Här bygger HSB i hela landet 

En redan het bostadsmarknad har det senaste året fått skjuts av pandemin som har fått efterfrågan på bostäder i attraktiva områden att rusa.

– Vi spenderar mycket tid hemma nu vilket har uppvärderat bostaden, säger Jonas Erkenborn.

– Det faktum att den rekordlåga räntan dessutom gör bostaden attraktiv som investeringsobjekt, och att många ser en möjlighet att göra en bra affär, har lett till en mycket het marknad i många områden i landet.

Men trots att det generellt sett är billigt att låna pengar stänger bolånetak och amorteringskrav effektivt ute de unga från möjligheten att köpa sin egen bostad.

– Vi som har kommit en bit i karriären och har jobb som har klarat sig bra under pandemin har möjligheter på bostadsmarknaden. Men myntets andra sida är att många grupper inte har möjlighet att låna alls och antingen förblir trångbodda eller inte ens kan skaffa en bostad. Marknaden är inte het för alla. 

Prisvärda bostäder i småhusform

HSB och övriga aktörer inom byggbranschen har de senaste åren satsat mycket tid och resurser för att utveckla ett miljömässigt och mer hållbart byggande. 

I det arbetet har HSB tagit ett strukturerat grepp kring ett hållbart byggande med processtyrning och miljövänliga materialval, samtidigt som den sociala hållbarheten levereras genom en trygg och stabil bostadsrättsförening.

– Vi på HSB är väldigt stolta över att ha en historia av att utveckla och förbättra boendesituationen för de många människorna, och det vill vi göra även nu. Vi vill bygga mer för fler så att bland annat unga människor med vanliga jobb har råd att köpa en egen bostad.

För att åstadkomma det gör HSB flera egna insatser, bland annat breddas nu verksamheten genom att även erbjuda prisvärda bostäder i småhusform. 

Dessutom arbetar man med att minska sina byggkostnader genom ta fram typlösningar för till exempel trapphus och badrum som ökar repeterbarheten i produktionen.

– I och med att vi är kostnadseffektiva kan vi öppna nya marknader för bostadsrätter. Dessutom blir det spännande att följa de flyttrörelser ut från stadskärnan som har uppstått i och med pandemin, och se hur vi kan erbjuda prisvärda bostadsrätter med hjälp av goda kommunikationer även i mindre centrala lägen.

Utvecklar samhällen från grunden

Just nu håller HSB bland annat på att utveckla nya stadsdelar i kommunerna runt Stockholm.

– Jag är väldigt stolt över HSB:s tradition att etablera nya bostadsområden, där vi får vara med och utveckla hållbara samhällen från grunden och på så sätt fortsätta vara en samhällsbyggare.

Samtidigt menar Jonas Erkenborn att det krävs insatser även från politiskt håll för att komma till rätta med problemen.

– Vi på HSB vill underlätta för våra medlemmar att köpa sin bostad. Men ska man kunna köpa en bostad krävs det att man får låna, till exempel med hjälp av startlån eller subventionerat bosparande. Det krävs en sammanhållen bostadspolitik där finansiering, myndighetsprocesser och en utbyggd infrastruktur är viktiga delar i en komplex samhällsbyggnadsprocess. 

Här bygger HSB i hela landet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?