1515

Maria Borelius: Tre kvinnor ska samla landet

Så drabbas Europa av ännu ett terrordåd. När 22 människor ligger mördade och 59 sårade finns inga ord. 

Manchester, Storbritannien och Europa sörjer åter sina värnlösa offer, som bara råkade vara på fel ställe vid fel tidpunkt. Staden är i chock, sjukhusen fulla och förtvivlade föräldrar letar över försvunna döttrar.

Bild:TT

Men det är inte första gången som Manchester drabbas av terrorn. Förra gången, 1996, detonerade IRA den största bomben sedan andra världskriget.

Bomben sprängdes mitt i staden, 75000 personer fick evakueras, och det hela lämnade en gigantisk krater efter sig. Stadens ekonomi och infrastruktur tog stryk en lång tid därefter. Men ingen dog.

Polisen säger sig ha identifierat terroristen och har utlovat ett stort antal tillslag. Vad är det som händer?

Manchester blev med vävmaskinen Spinning Jenny en ledande pionjär i den industriella revolutionen vid 1700-talets slut, den ultimata symbolen för internationell handel och merkantilism.

Men i dag lever staden ett liv i Londons kölvatten. Förre finansministern George Osbornes planer på ett snabbtåg mellan de gamla industrijättarna Manchester, Birmingham och Leeds, med London, är lagda i malpåse.

Jag har träffat entreprenörer och politiker från Manchester som letar efter idéer som åter ska tända tillväxtgnistan, för att kunna lösa upp de spänningar som skapas av utanförskap och parallellkulturer hos stadens invandrargrupper.

Ett mycket uppmärksammat rättsfall i grannstaden Rotherham visade till exempel hur ett gäng asiatiska män har förgripit sig på utsatta flickor, via en omfattande sexhandel. Flickorna kom till polisen för att be om hjälp men tystades ned när polisen sa sig inte vilja anklagas för rasism.

Många har hävdat att flickorna kom från de grupper som har upplevt sig sakna en röst i globaliseringen: traditionell arbetarklass i den forna industrialismens hjärteland, vars revolt kan spåras i förra årets brexitomröstning.

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet, men i skrivande har inte gärningsmannens identitet offentliggjorts. Vi får avvakta polisens utredningar.

Men om två veckor är det val i landet.

Nu fästs allas ögon på premiärminister Theresa May, som har haft några tuffa dagar under valkampanjandet på grund av ett stycke i Torys valmanifest som handlar om vården av demenssjuka.

Efter terrordådet är allt valkampanjande av förklarliga skäl inställt. Theresa May ledde på tisdagen ett möte med Cobra, den instans som alltid tillkallas vid kriser för den nationella säkerheten och som premiärministern alltid leder.

Det praktiska polisiära och säkerhetsmässiga arbetet leds av inrikesminister Amber Rudd. Drottning Elizabeth har trätt fram och tackat Manchesterborna för medkänsla och humanism.

Tre kvinnor som nu leder britternas arbete för att samla ihop landet igen efter en mycket mörk natt i Manchester.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?