1515
Annons

Maria Borelius: Tre kvinnor ska samla landet

Så drabbas Europa av ännu ett terrordåd. När 22 människor ligger mördade och 59 sårade finns inga ord. 

Manchester, Storbritannien och Europa sörjer åter sina värnlösa offer, som bara råkade vara på fel ställe vid fel tidpunkt. Staden är i chock, sjukhusen fulla och förtvivlade föräldrar letar över försvunna döttrar.

Bild:TT

Men det är inte första gången som Manchester drabbas av terrorn. Förra gången, 1996, detonerade IRA den största bomben sedan andra världskriget.

Bomben sprängdes mitt i staden, 75000 personer fick evakueras, och det hela lämnade en gigantisk krater efter sig. Stadens ekonomi och infrastruktur tog stryk en lång tid därefter. Men ingen dog.

Polisen säger sig ha identifierat terroristen och har utlovat ett stort antal tillslag. Vad är det som händer?

Manchester blev med vävmaskinen Spinning Jenny en ledande pionjär i den industriella revolutionen vid 1700-talets slut, den ultimata symbolen för internationell handel och merkantilism.

Men i dag lever staden ett liv i Londons kölvatten. Förre finansministern George Osbornes planer på ett snabbtåg mellan de gamla industrijättarna Manchester, Birmingham och Leeds, med London, är lagda i malpåse.

Jag har träffat entreprenörer och politiker från Manchester som letar efter idéer som åter ska tända tillväxtgnistan, för att kunna lösa upp de spänningar som skapas av utanförskap och parallellkulturer hos stadens invandrargrupper.

Ett mycket uppmärksammat rättsfall i grannstaden Rotherham visade till exempel hur ett gäng asiatiska män har förgripit sig på utsatta flickor, via en omfattande sexhandel. Flickorna kom till polisen för att be om hjälp men tystades ned när polisen sa sig inte vilja anklagas för rasism.

Många har hävdat att flickorna kom från de grupper som har upplevt sig sakna en röst i globaliseringen: traditionell arbetarklass i den forna industrialismens hjärteland, vars revolt kan spåras i förra årets brexitomröstning.

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet, men i skrivande har inte gärningsmannens identitet offentliggjorts. Vi får avvakta polisens utredningar.

Men om två veckor är det val i landet.

Nu fästs allas ögon på premiärminister Theresa May, som har haft några tuffa dagar under valkampanjandet på grund av ett stycke i Torys valmanifest som handlar om vården av demenssjuka.

Efter terrordådet är allt valkampanjande av förklarliga skäl inställt. Theresa May ledde på tisdagen ett möte med Cobra, den instans som alltid tillkallas vid kriser för den nationella säkerheten och som premiärministern alltid leder.

Det praktiska polisiära och säkerhetsmässiga arbetet leds av inrikesminister Amber Rudd. Drottning Elizabeth har trätt fram och tackat Manchesterborna för medkänsla och humanism.

Tre kvinnor som nu leder britternas arbete för att samla ihop landet igen efter en mycket mörk natt i Manchester.

Västledare anklagar Ryssland för sabotage

Reaktioner är skarpa från västländer om gasläckaget i Östersjön: det rör sig om sabotage och rysk aggression enligt västledare.

Ukraina betraktar gasläckagen som en ”terroristattack” utförd av Ryssland.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.Foto:TT

Den ukrainske presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak anklagar på Twitter Ryssland för att ”destabilisera det ekonomiska läget i Europa och skapa panik inför vintern”.

”Den omfattande 'gasläckan' från Nord Stream 1 är ingenting annat än en terroristattack som planerats av Ryssland, och som är en fientlig handling riktad mot EU”, skriver han.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki var snabb med att kommentera utvecklingen i Östersjön. På en gemensam presskonferens med Danmarks premiärminister Mette Frederiksen sade Morawiecki att han är övertygad om att sabotage ligger bakom.

”Vi känner inte till detaljerna om vad som hänt, men vi ser klart och tydligt att det var en sabotagehandling”, säger han enligt norska nyhetsbyrån NTB.

USA är redo att stödja landets allierade i Europa efter uppgifterna om gasläckaget, säger en uppsatt tjänsteman inom Vita huset till nyhetsbyrån AFP.

– Jag tänker inte spekulera i vad som orsakat detta, och jag vet att våra europeiska samarbetsländer utreder. Vi är redo att stödja dem, säger Vita husetmedarbetaren.

– Detta bevisar bara vikten i att samarbeta för att hitta alternativa leverantörer av gas.

Tysklands regering uppges enligt medieuppgifter anse att det rör sig om medvetet sabotage.

– Vi kan inte föreställa oss något scenario som inte innebär en riktad attack, säger en källa till tidningen Der Tagesspiegel.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera