1515

Maria Borelius: Sverige har lämnat åskådarbänken

Så blev Stockholm en stad i världen. I ordets mest tragiska bemärkelse. För till listan över London, Paris, Bryssel och New York, kan vi nu lägga Stockholm. Städer där en våldsdyrkande islamism nu finns och opererar kallblodigt.

Som boende i London har jag varit full av beundran inför Sverige dessa dagar. Polisen, kungen, statsministern, räddningspersonalen och stockholmarna har alla uppvisat världsklass efter den fasansfulla attacken. Akutreaktionen var fantastisk.

Nu gäller nästa steg. Kommer Sverige att kunna hantera sin nya roll som naturlig måltavla för global terrorism? Det kommer att kräva en omställning. Sverige har ju länge levt i illusionen att det neutrala landet alltid kan skicka vidare svåra beslut till andra, som EU, Nato eller FN. Men det går inte längre. FN kan inte utrota IS i Märsta.

Den kände brittiske tv-journalisten Andrew Neil twittrade ”Vad har neutrala Sverige gjort för att förtjäna detta? Aldrig i krig i Mellanöstern. Inte Nato. Mest välkomnande när det gäller muslimska flyktingar. Massivt bistånd.”

Svaret är att varje öppet samhälle numera är ett potentiellt mål eftersom islamister anser att alla otrogna är legitima offer. Det har britterna fattat som sägs undanröja fem, sex större attacker varje år. Nu hör också Sverige dit, till dem som ständigt måste motverka terrorism. Vad kan man då lära av britterna?

Man brukar i Sverige säga att det brittiska systemet med övervakningskameror hotar integriteten. Å andra sidan accepterar svensken att röntgas inpå bara skinnet när det gäller ekonomin på ett sätt som förvånar britter.

Staten och myndigheterna samkör register, och bara misstanken om ekonomiskt brott medför att den utpekade bär ansvar att själv bevisa sin oskuld.

När det gäller terrormisstänkta verkar det däremot som om stat och kommun knappast vet var den andra bor. Det åvilar samhället att bevisa skuldfrågan och identiteter skyddas av medier. Sverige accepterar alltså genomlysning så länge det handlar om pengar. Men inte människoliv.

Här finns lärdomar att dra från brittiskt säkerhetsarbete, och ett annat sätt att se på balansen mellan individ och samhälle.

Det andra är ledningen uppifrån. I Storbritannien leder premiärministern Cobra, en nationell säkerhetsgrupp som leder det samlade arbetet med säkerhet utåt och inåt.

I Sverige har jag sett minst fem ministrar som verkar vilja ta täten, vilket känns som fyra för många. En samlad struktur, med tydlig fördelning av ansvar, makt och information blir nödvändig för att kunna avvärja flera dåd. Med nya resurser till polis, säkerhetstjänst och försvar.

Det krävs med andra ord en ny insikt, om att Sverige inte längre sitter på åskådarbänk i det globala drama som utspelas mellan demokratier och jihadism. Utan att Sverige numera är ett land i världen där säkerhetsfrågor måste få topprioritet.


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?