Annons

Maria Borelius: Gängvåldet dödar företagardrömmar

För ett tag sedan blev en Volvofabrik brandbombad, efter att bolaget tagit strid med lokala bråkstakar. När lokalerna förstördes ringdes polisen. Men polisen kom inte. Den bombade fabriken åsamkades så stor ekonomisk skada att fabriken tvingades lägga ned.

Otroligt säger du. Ja, historien är inte riktigt sann. Det handlar i stället för Volvo om en företagare som drev blomsterhandel i ett utsatt område, och som ensam tog striden mot de lokala narkotikagängens brutala härskartekniker på gatan utanför hennes butik. För denna entreprenöriella invandrare fanns inget rättsstöd, när molotovcocktails bombade sönder hennes företagardröm.

Vi har de senaste månaderna hört om poliser som får handgranater inkastade i sina hem, ambulansförare som får stenar kastade mot sig, mordhotade lärare samt sjukhuspersonal som sover med baseballträ under sängen av rädsla för personliga hot. Som om Sveriges misslyckanden med integrationen var deras problem att bära. Personligen.

Någonstans mellan 1.000 och 2.000 unga män tillåts sätta gränser för den hjälp våra hjältar i vården, polisen, våra lärare och vår blåljuspersonal ger till människor. Speciellt till de utsatta som råkar bo och verka bredvid dessa våldsverkare.

Gamla invandrarkvinnor får hjärtinfarkt - men ambulansen dröjer. Tysta barn i skolan som behöver hjälp - men lärarna är upptagna med buset. Äldre, halvt dementa patienter, akutintagna för blodförgiftning - men personalen måste lägga tiden på gängmedlemmar som sparkar i dörrar på avdelningen.

Detta är Sveriges nya berättelse. Det välfungerande landet för sin välfungerande medelklass. Men när det gäller mer utsatta grupper, brister vårt rättssamhälle, som ju just utvecklades för att begränsa den starkes rätt, till förmån för rättvisa för alla. I vår tafatthet inför buset rullar vi tillbaka samhällsutvecklingen till tiden före Magnus Erikssons allmänna landslag 1350, och låter igen den elakaste, skränigaste och fräckaste vinna.

Vi måste värna vårt rättssamhälle och därmed dess förlängda armar i samhällets frontlinjer. Våra hjältar i vården, polisen, lärarna, ambulans och brandkår - de ska inte ensamma och utsatta behöva ta konsekvenserna av de spänningar som bristande integration skapat. Vi måste tänka nytt och kreativt kring deras mandat, möjligheter till uppföljning och bemanning. Och företagare i utsatta områden ska inte ensamma behöva värna sig mot våld, annars blir no-go zonerna också no-go zoner för företagande och arbete.

Varje samhälle behöver en meritokratisk trappa, en skimrande väg upp och bort från det svåra, en tydlig dörr vidare. Företagare i utsatta områden är lokala förebilder, skapar jobb och en känsla av att det faktiskt finns en resa in i Sverige på riktigt. När de drabbas, utan att någon från det officiella Sverige lyfter en hand, då dör också drömmen om ett annat liv.

Du har väl inte missat Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.
Innehåll från EKNAnnons

Så möter Nordea utmaningarna för tillväxtbolagen

Kim Larsson Nyheim är chef för Nordeas specialistenhet Startup & Growth.
Kim Larsson Nyheim är chef för Nordeas specialistenhet Startup & Growth.

Snabbväxande och skalbara techbolag står inför utmaningar i det nya marknadsklimatet. Men genom att samarbeta med bland andra EKN, Exportkreditnämnden, har Nordeas specialistenhet Startup & Growth möjlighet att fortsätta ge viktiga krediter till bolagskunderna – och det till lägre risk.

Fånga upp framtidens giganter och behåll bra kunder – läs mer om EKN:s garantier

Efter att konceptet gjort succé i Finland startade Nordea för fem år sedan specialistenheten Startup & Growth i Sverige. Här arbetar man specifikt mot digitala och techdrivna tillväxtbolag och stöttar deras tillväxtresor genom finansiering och rådgivning. Sedan årsskiftet är Kim Larsson Nyheim chef för enheten.

– Det är otroligt kul att få jobba med de här snabbväxande bolagen. Det händer så mycket och jag får träffa väldigt smarta och intressanta personer från både företags- och investerarsidan, säger Kim Larsson Nyheim.

Han menar att en av styrkorna med Nordea Startup & Growth är att de kan vara mer framåtlutade med finansiering än man vanligtvis är inom banksektorn.

– Inom klassisk banking vill man se kanske tre år med positivt resultat och gedigna säkerheter. Men vi kan erbjuda våra bolagskunder finansiering mycket tidigare – om vi ser att de har en underliggande lönsamhet.

Ett skifte för sektorn

Frågan om finansiering har ställts på sin spets för tillväxtföretagen det senaste året. I den tidigare lågräntemiljön har många bolag kunnat fokusera på att visa upp ambitiösa expansionsplaner för potentiella investerare, men nu är läget ett annat. Enligt Kim Larsson Nyheim finns det fortfarande mycket kapital ute på marknaden, men investerare är avvaktande. Då kan en rådgivande affärspartner på banken vara extra värdefull.

– Eftersom vi har daglig dialog med investerare vet vi hur de tänker och vad de håller utkik efter just nu. I dag ser vi ser till exempel att vi närmar oss varandra i hur vi analyserar bolagen. Dessutom vet vi vad andra bolag gör för att anpassa sig till den nya verkligheten, till exempel hur de justerar sina tillväxtstrategier för att premiera lönsamhet och likviditet över expansion. Allt detta är värdefull information för våra kunder, säger han.

Minskar risken med EKN

Nordea Startup & Growth arbetar långsiktigt och stöttar bolag genom hela sin tillväxtresa. För att fortsätta erbjuda finansiering även när det är turbulent på marknaden samarbetar de gärna med aktörer som EKN, Exportkreditnämnden, en myndighet med uppdrag att främja svensk export. EKN har en rörelsekreditgaranti som riktar sig just till tillväxtbolag, Exportsprånget, och när den används står EKN för upp till 75 procent av bankens kreditrisk.

– Att samarbeta med EKN gör att vi kan fortsätta titta på finansiering till de snabbväxande techbolagen. Det gör i sin tur oss till en än mer relevant partner för våra kunder, särskilt i dessa tider, säger Kim Larsson Nyheim.

Nordea Startup & Growth och EKN samarbetar gärna med bolag som går mot lönsamhet och behöver en rörelsekredit för att balansera likviditeten.

– Det är till exempel vanligt att bolag har säsongsvariationer att hantera och då kan en rörelsekredit vara en bra lösning. Genom att stötta de snabbväxande techbolagens likviditetshantering skapar vi och EKN bättre förutsättningar för deras tillväxtresa, marknadsklimatet till trots.

Läs mer om EKN:s garantier – hjälp företag med goda framtidsutsikter att växa

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera