Margot Wallström hängs ut på anti-Israel-lista

Simon Wiesenthal-centret anklagar utrikesminister Margot Wallström (S) för ett av årets värsta anti-israeliska uttalanden.

Centret fungerar som en megafon för premiärminister Netanyahus högerpolitik, anser en Israelexpert.

I januari krävde Wallström en grundlig utredning av hur Israel reagerat på palestiniers knivattacker mot israeler. Hon ville veta om Israel gjort sig skyldig till "utomrättsliga avrättningar" när knivangripare dödats.

Uttalandet ger henne åttonde plats på Simon Wiesenthal-centrets lista över 2016 års värsta antisemitiska och anti-israeliska händelser.

Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan, tolkar placeringen som en politisk propagandabild av Wallström:

Allting i efterdyningarna av Sveriges erkännande av Palestina för att straffa Sverige och visa att "så här ska man inte göra för då kommer detta att hända".

Hur ska man förstå centrets roll?

I detta fall blir vad Wiesenthal-centret säger ett slags megafon för Benjamin Netanyahus politik och för den starka högerpolitik som nu förs i Israel. I det avseendet blir ju Wiesenthalcentret politiskt här, svarar Brenner som forskar om israelisk och palestinsk inrikespolitik.

Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö betraktar listan som helt oseriös. "Den blandar samman antisemitism med kritik av staten Israels politik", skriver han till SVT Nyheter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?