1515
Annons

Mardrömsmånad i Brasilien – rekordmånga covid-döda

Mars blev en mardrömsmånad för Brasilien med mer än 66.000 döda med covid-19.

För att stävja den okontrollerade smittspridningen har man nu tagit ett krisbeslut och godkänt Janssen-vaccinet.

Men presidenten Jair Bolsonaro fortsätter att streta emot.

Foto:Leo Correa

Det dog mer än dubbelt så många brasilianer med covid-19 i mars än under landets näst dödligaste pandemimånad, juli 2020.

Smittan har ökat stadigt de fyra senaste månaderna och 18 av landets 27 delstater noterade under mars dystra rekord för antalet döda under en månad, uppger brasilianska Globo.

Om Brasiliens mest folkrika delstat São Paulo hade varit ett land hade det legat på plats elva på listan över länder med flest dödsfall med corona i absoluta tal. Nästan 75.000 människor har gått bort med viruset i São Paulo. 

Presidenten Jair Bolsonaro har enligt den före detta försvarsministern hotat med att sätta in försvarsmakten mot de delstater som utför hårdare restriktioner än de han tror på och gick i ett tal i onsdags emot sin nya hälsominister, som uppmuntrade folket att hålla avstånd.

”Vi kommer inte att lösa det här problemet genom att stanna hemma”, sade Bolsonaro.

Godkännandet av vaccinet från Janssen, som ägs av Johnson & Johnson, kommer dock sent. De 38 miljoner doser landet har köpt börjar levereras först i augusti.

Medan Sverige och resten av det norra jordklotet går mot sommar och förhoppningar om minskad smittspridning går Brasilien och resten av det södra jordklotet mot vinter.

Det innebär att Brasilien befinner sig i en ”perfekt storm” enligt Miguel Nicolelis, forskare och tidigare smittskyddskoordinator för nordöstra Brasilien.

”Aldrig i Brasiliens historia har en enda händelse lett till så mycket död”, säger han. 

Ethel Maciel, epidemiolog vid Espirito Santos federala universitet i staden Vitória, ställer en dyster prognos.

”Det här är den värsta tidpunkten i pandemin hittills och det mesta tyder på att det fortsätter så i april. Vi har inte sett det värsta än”, säger Maciel.

Utöver det nyss godkänna Janssen-vaccinet har Brasilien just nu tillgång till vaccin från Astra Zeneca och kinesiska Sinovac.

Ungefär 8 procent av Brasiliens befolkning har fått sin första dos vaccin och 2,3 procent har fått två.

Det bor 213 miljoner människor i Brasilien och mer än 320.000 brasilianer har dött med covid-19.

Kaos på Ikea i Shanghai – kunder flydde karantän

Misstankar om två covidfall har lett till kaotiska scener i Kinas största stad Shanghai. På ett Ikeavaruhus försökte panikslagna kunder fly för att undkomma karantän – samtidigt som personalen försökte stänga butiken.

Foto:Tomohiro Ohsumi

Kina har en ”nolltoleransstrategi” mot covid-19 med snabba nedstängningar och karantän – även om bara enstaka fall upptäcks – något som har väckt oro och ilska bland en del invånare.

På ett Ikeavaruhus i distriktet Xuhui i Shanghai utspelade sig kaosartade scener på lördagen efter att hälsomyndigheterna försökt stänga varuhuset och låsa in kunderna efter att ett ”onormalt” resultat på ett covidtest upptäckts.

Videoklipp på sociala medier visar hur en stor grupp panikslagna kunder försöker pressa sig ut genom dörrarna, samtidigt som personalen försöker hålla butiken stängd. Folkmassan lyckas till slut tränga sig förbi och springer för att ta sig ut.

Liknande scener utspelade sig vid en byggnad i staden där en arbetare ska ha haft nära kontakt med en covidsmittad person, något som enligt Kinas strikta smittskyddsregler innebär dagar av karantän och övervakning. Videor visar hur personal i skyddskläder försöker hålla entrédörrarna stängda medan en stor folkmassa pressar sig förbi och springer från byggnaden.

Shanghai har drabbats av hårda nedstängningar under pandemin och tidigare i sommar stängde stora delar av staden, med sina 26 miljoner invånare, ned på nytt, efter att ha varit stängt i flera månader under våren.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera