1515

Mardrömsmånad i Brasilien – rekordmånga covid-döda

Mars blev en mardrömsmånad för Brasilien med mer än 66.000 döda med covid-19.

För att stävja den okontrollerade smittspridningen har man nu tagit ett krisbeslut och godkänt Janssen-vaccinet.

Men presidenten Jair Bolsonaro fortsätter att streta emot.

Foto:Leo Correa

Det dog mer än dubbelt så många brasilianer med covid-19 i mars än under landets näst dödligaste pandemimånad, juli 2020.

Smittan har ökat stadigt de fyra senaste månaderna och 18 av landets 27 delstater noterade under mars dystra rekord för antalet döda under en månad, uppger brasilianska Globo.

Om Brasiliens mest folkrika delstat São Paulo hade varit ett land hade det legat på plats elva på listan över länder med flest dödsfall med corona i absoluta tal. Nästan 75.000 människor har gått bort med viruset i São Paulo. 

Presidenten Jair Bolsonaro har enligt den före detta försvarsministern hotat med att sätta in försvarsmakten mot de delstater som utför hårdare restriktioner än de han tror på och gick i ett tal i onsdags emot sin nya hälsominister, som uppmuntrade folket att hålla avstånd.

”Vi kommer inte att lösa det här problemet genom att stanna hemma”, sade Bolsonaro.

Godkännandet av vaccinet från Janssen, som ägs av Johnson & Johnson, kommer dock sent. De 38 miljoner doser landet har köpt börjar levereras först i augusti.

Medan Sverige och resten av det norra jordklotet går mot sommar och förhoppningar om minskad smittspridning går Brasilien och resten av det södra jordklotet mot vinter.

Det innebär att Brasilien befinner sig i en ”perfekt storm” enligt Miguel Nicolelis, forskare och tidigare smittskyddskoordinator för nordöstra Brasilien.

”Aldrig i Brasiliens historia har en enda händelse lett till så mycket död”, säger han. 

Ethel Maciel, epidemiolog vid Espirito Santos federala universitet i staden Vitória, ställer en dyster prognos.

”Det här är den värsta tidpunkten i pandemin hittills och det mesta tyder på att det fortsätter så i april. Vi har inte sett det värsta än”, säger Maciel.

Utöver det nyss godkänna Janssen-vaccinet har Brasilien just nu tillgång till vaccin från Astra Zeneca och kinesiska Sinovac.

Ungefär 8 procent av Brasiliens befolkning har fått sin första dos vaccin och 2,3 procent har fått två.

Det bor 213 miljoner människor i Brasilien och mer än 320.000 brasilianer har dött med covid-19.

 


Innehåll från Svenskt NäringslivAnnons

Investor: EU tar över makten i styrelserummet

Jacob Wallenberg
Jacob WallenbergFoto:Simon Rehnström/SvD/TT

EU har långtgående planer att kapa ägarnas makt över bolagen.

Investor och andra tunga svenska näringslivsföreträdare kallar det ett allvarligt ingrepp i äganderätten.

Tidningen Näringslivet - En företagsnära nyhetstjänst: Besök tn.se 

EU-kommissionen vill se lagändringar i regelverken för bolagsrätt och bolagsstyrning i medlemsländerna. Kommissionens initiativ heter ”Hållbar bolagsstyrning” och går ut på att ändra medlemsstaternas aktiebolagsrättsliga regler rörande styrelsens sammansättning och uppdrag, för att därigenom minska vad man kallar näringslivets kortsiktighet och bidra till en mer hållbar utveckling.

Men många är kraftigt negativa till förslaget och varnar för att det handlar om ett allvarligt ingrepp i företagens verksamheter och styrning. Kritiker menar att EU nu tar kliv in i bolagen på ett sätt som kan hota äganderätten, marknadsekonomin och stora värden i ekonomin. Förslaget innehåller även krav om ”due diligence” i globala leveranskedjor med fokus på mänskliga rättigheter och miljö.

Näringslivstoppar sågar förslaget

Investor är en av aktörerna som är kritiska.

– Vår kritik riktar sig till delen av förslaget som rör bolagsstyrning. Initiativet som lagts fram innebär att bolagens styrelse skulle ha ett vidare ansvar mot fler intressenter, alltså inte ytterst mot ägarna, säger Viveka Hirdman-Ryrberg, chef för hållbarhet på Investor.

Syftet med initiativet är att motverka kortsiktighet genom att begränsa bolagens utdelningar och återköp och förslaget är baserat på två rapporter, varav den ena slår fast att det finns en tendens till kortsiktighet bland företagen inom EU. Den andra rapporten fokuserar på leveranskedjor med fokus på miljö och mänskliga rättigheter. Enligt rapporten är det bara vart tredje EU-företag som följer FN:s principer om tillbörlig aktsamhet och tar hänsyn till alla mänskliga rättigheter och miljöeffekter.

Stora delar av näringslivet har uttryckt missnöje över både förslagen och de rapporter som de bygger på. De leder helt fel, menar Viveka Hirdman-Ryrberg.

– Vi är långsiktiga ägare. Hela vår ägarmodell bygger på tydlig rollfördelning och ansvarsutkrävande. Och när det kommer till utdelningar och återköp så handlar det om riskkapitalförsörjning, kapitalet ska kanaliseras dit det gör nytta. Hela marknadsekonomin bygger på det. Att låsa in kapital i bolag när det hade gjort mer nytta någon annanstans gynnar ingen. Utdelningar är också jätteviktiga för stiftelser och forskningsfinansiering.

Långsiktig konkurrenskraft och hållbarhet står inte emot varandra, tvärtom, menar Viveka Hirdman-Ryrberg.

–Det finns en otrolig innovationskraft bland företagen för att hela tiden arbeta fram bättre lösningar. Det samarbetas mellan olika branscher och företag, här finns en stor kraft. Den ska inte hämmas.

Även Carina Silberg, ansvarig för ägarstyrning och hållbarhet på Alecta, är oroad över förslaget.

– Vi anser att förslaget grundar sig i en syn på utdelningar som kortsiktiga per definition, det är olyckligt. Att bolag är lönsamma och attraktiva för investerare är positivt, det ger förutsättningar för långsiktighet, fortsätter hon.

Krav om exakt kompetens i styrelser

Carina Silberg är särskilt oroad över förslagets krav om specifik kompetens i styrelser.

– Vi håller med om att hållbarhetsfrågorna behöver komma upp ännu tydligare på styrelsernas agendor. Kompetensen i styrelsen är en nyckel, och som ägare är det viktigt att det finns förutsättningar för att kunna se till individuella bolags behov av kompetens och se till helheten i sammansättningen, det rimmar inte med att bli ålagd krav om exakt vilken kompetens som ska finnas i styrelsen.

”Mycket allvarliga konsekvenser”

Anne Wigart, ansvarig för frågor om bolagsstyrning, bolagsrätt och börsrätt på Svenskt Näringsliv, understryker allvaret. Att ta ifrån bolagen rätten att styra över sina egna verksamheter är inget litet ingrepp.

– Vi anser att man i förslaget borde separera due diligence från bolagsstyrning. Vi är mycket oroade över det här förslaget om bolagsstyrning som skulle få mycket allvarliga konsekvenser. Att reglera syftet med bolagets verksamhet för att på så sätta hantera hållbarhetsfrågorna innebär att väl fungerande bolagsrättsliga system som det svenska slås sönder, säger hon.

Prenumerera på TN:s dagliga nyhetsbrev

Mer från Svenskt Näringsliv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Svenskt Näringsliv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?