1515

Marcus Strömberg: Ett symptom på det politiska läget

Den pågående krisen är ett symptom på det politiska läge vi har haft de senaste åren. Det menar Marcus Strömberg, vd för Academedia, och uppmanar politikerna att släppa det politiska spelet och börja regera.

Bild:Jack Mikrut

Vad är din kommentar till dagens besked om misstroendeförklaring?
”Det som har skett är allvarligt, men jag tror att det här läget mer är ett symptom på att vi har haft en svag regering och ett osäkert parlamentariskt läge. Det måste på något sätt komma till en punkt där man börjar regera istället för att hålla på med ett politiskt spel. Vi är ett företag som har varit en bricka i det här politiska spelet och nu borde tiden vara inne att samla sig och komma överens. Vägen framåt finns i mitten och inte ute i kanterna”, säger Marcus Strömberg.  

Vad innebär den här politiska osäkerheten för er verksamhet?
”Vår verksamhet har inte påverkats, men vi tycker att den här osäkerheten kring skolan och utbildning är så fundamental i den situation som Sverige befinner sig i. Jag tror det som varit problemet är att S har pratat om att de vill samarbete, men i praktiken har man tagit en vänstersväng. Det har varit väldigt olyckligt och det har påverkat deras situation när det gäller hur företagen och näringslivet ser på regeringen.”

Är det rätt agerat av Alliansen?
”Jag har väldigt svårt att bedöma det. Det är klart att det här är en allvarlig situation. Men jag tror att om vi inte hade haft det här politiska läget under så pass många år så hade det inte fått den här reaktionen. Nu hade Alliansen kommit till en punkt där man kände att man ville göra något.”

Vad säger du om Stefan Löfvens och regeringens hantering av krisen?
”Jag har inte följt utvecklingen tillräckligt nära för att uttala mig. Jag är övertygad om att hade man haft ett bättre klimat och hittat samarbetslösningar tidigare så hade man kunnat hantera den här krisen också. Det känns inte som om Alliansen har velat lyssna på förklaringarna utan man har dragit skarpt väldigt tidigt.”

Marcus Strömberg anser att den senaste mandatperiod har präglats av för mycket politiskt spel från både regeringen och Alliansen i stället för att fokusera på att lösa samhällsfrågor.

”Jag tycker inte att Alliansen har handskats med den här perioden på ett bra sätt heller och de borde faktiskt ha kunnat räcka ut handen tidigare. Det här är en allvarlig situation men i ett stort land med många myndigheter så händer det saker och då måste man kunna handskas med dem istället för att använda situationen för politiska syften. Jag tycker det har varit för mycket sådant under den här perioden och för lite reformer, politik och regerande.”


Innehåll från IFSAnnons

Assistans på distans skapar bättre kundupplevelser

Allt fler företag ställer om sina affärsmodeller mot fokus på önskat resultat hos kund, så kallade outcome-based services. När man inte längre säljer en produkt utan ett önskat utfall, till exempel garanterad drifttid på en maskin, ställs nya krav på serviceleveransen – inte minst i pandemitider. IFS branschexperter ser att covid-19 har påskyndat användningen av många innovativa verktyg för fjärrsupport och smidig interaktion med kunder, oavsett var de befinner sig.

Läs mer om hur du lyckas med servitization och nya affärsmodeller här    

Den globala coronapandemin har i många företag tvingat fram en omedelbar omställning till att driva verksamheten på distans med digitala hjälpmedel. Det gäller allt från kundmöten till mässor och medarbetardialog. Men även installation och service av utrustning måste kunna utföras, trots starkt begränsade möjligheter att göra fysiska besök.

– Behovet av digitalisering har blivit än mer tydligt under pandemin och för tillverkande företag och deras serviceorganisationer är det en direkt nödvändighet, för att öka såväl effektivitet som kvalitet i leveranserna. Digitala hjälpmedel får allt större genomslag, vilket i slutänden ökar förmågan att hålla koll på status och drift av utrustningen – och därmed förbättra kundupplevelsen, säger Jonathan Hydén, Presales Manager Northern & Central Europe för IFS servicelösningar.

Samarbete och stöd på distans

Som exempel nämner han IFS Remote Assistance, som när det lanserades förra året blev precis vad marknaden behövde mitt under brinnande pandemi. Med alla begränsningar gällande resor och fysiska möten letade företag efter tillförlitliga verktyg som ger stöd för samarbete och service på distans.

– En av våra industrikunder är Alfa Laval. De levererar utrustning för vätskehantering och separering till bland annat bryggerier där hälso- och säkerhetskontroller är avgörande för verksamheten. När pandemin slog till gick det inte att släppa in tekniker som inte tillhör produktionsanläggningens egen personalstyrka. Med Remote Assistance kan Alfa Lavals fälttekniker dela bilder och interagera med kunden i ett virtuellt möte, och på så sätt utföra service utan att vara där fysiskt, förklarar Jonathan Hydén och poängterar att de kunder som har anammat det nya arbetssättet kommer att ha goda möjligheter att skapa ännu bättre serviceverksamhet när pandemin är över.

Fjärrbaserat i kombination med traditionella fältservicetjänster på plats hos kund ger möjlighet att effektivisera viktiga delar av serviceprocessen och leva upp till kundernas höga förväntningar om att kunna utnyttja sin utrustning maximalt, utan onödiga avbrott. De digitala lösningarna är ett bra stöd i den omställning mot mer utfallsbaserade tjänster, outcome-based services, som pågår i branschen.

– Med avtal baserade på garanterad drifttid ökar incitamenten att hålla maskinen igång i så hög grad som möjligt. Här kommer vår teknik för fjärrstyrning till nytta, inte bara för att hjälpa kunden på distans, utan också för att göra diagnostik och hälsocheckar på levererad utrustning. Med digital tillgång till kördata och andra nyckeltal kan problem förebyggas och behovet av fysiska besök för service minimeras, säger Jonathan Hydén.

Minskade restider

På sikt ser han en utveckling där AI och maskininlärning får allt större betydelse för smidig och resurssnål planering av service, även när den behöver utföras på plats hos kund.

– IFS system är skräddarsydda efter branschens behov och erbjuder till exempel smart stöd för ruttoptimering. Det gör att serviceteknikerna kan minska sina restider med 25–30 procent, genom att de hela tiden åker kortast möjliga sträcka på väg mellan uppdragen. För våra kunder innebär det stora besparingar, i både pengar och koldioxidutsläpp, konstaterar Jonathan Hydén.

Läs mer om IFS servicelösningar

Mer från IFS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med IFS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?