Människa eller maskin – vem bär ansvaret när olyckan är framme?
Storbritannien har satt ner foten i frågan vem som bär ansvaret när självkörande fordon är inblandade i olyckor. I landets nya färdplan för autonoma fordon slår regeringen fast att mänskliga förare aldrig bär ansvaret om en dator framför bilen – det gör tillverkaren.
Per Mattsson
Text
I planen som presenterades i helgen visar Storbritannien att landet har ambitionen att vara ett av de ledande länderna inom självkörande fordon. Sammanlagt drygt 1,7 miljarder kronor kommer att satsas på att finansiera olika AV-projekt, varav drygt 400 miljoner går till att stärka säkerheten kring fordonen och ny lagstiftning.
Enligt färdplanen ska ”en mänsklig förare inte vara ansvarig för incidenter relaterade till körning medan fordonet har kontroll över körningen”. istället är det tillverkaren som är ytterst ansvarig då olyckan är framme. Beslutet kommer sannolikt bli vägledande för hur resten av världen agerar i frågan, som hittills varit något av en juridisk gråzon.
Nyhetssajten Techcrunch nämner två olyckor med självkörande fordon där den mänskliga föraren blivit åtalad, trots att bilens assistanssystem framfört fordonet. Den ena gällde en dödsolycka 2017 då ett av Ubers autonoma testfordon körde ihjäl en fotgängare, men den mänskliga säkerhetsoperatören åtalades. Samma gällde en krasch i Kalifornien där en Tesla Model S med Autopilot inkopplad kraschade in i en annan bil och dödade två personer.
Regeringen har inför lag-arbetet vänt sig till medborgare, företag och myndigheter för konsultation. Insikterna från samrådet ska hjälpa till att skapa standarder och eventuella sanktioner om dessa standarder inte uppfylls, skriver Techcrunch.
”Vi vill att Storbritannien ska ligga i framkant när det gäller att utveckla och använda denna fantastiska teknik, och det är därför vi investerar miljoner i livsviktig forskning om säkerhet och ny lagstiftning för att säkerställa att vi får de fulla fördelarna som denna teknik lovar”, säger Storbritanniens transportminister Grant Shapps i en kommentar.
Innehåll från XledgerAnnons
Experten: Så samlar du all data – och ökar lönsamheten
Allt på samma ställe, högre effektivitet – och ökad lönsamhet.
Här är expertens bästa råd för att lyfta företaget.
– Med rätt underlag kan du snabbare ta beslut och framför allt ta rätt beslut, säger Thomas Falk, vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.
Hur många system har ni på företaget? Ett för HR, ett annat för ekonomi, ett tredje för tidsrapportering och ett fjärde för CRM?
– En del vill inte lägga alla ägg i samma korg, men har du inte behov av superspecialiserade system för just din industrivertikal, går det absolut att samla all nödvändig och relevant data i samma affärssystem, säger Thomas Falk och fortsätter:
– I de fall man ändå behöver olika affärskritiska plattformar tror jag på en modell där dessa kan prata med varandra. Då får man leva med att vissa delar kanske inte kan skräddarsys exakt, men allt är ändå molnbaserat.
Enligt honom har just molnbaserade affärssystem stora fördelar mot andra varianter:
– Jag talar i egen sak, men du kan alltid lita på datan. Du har alltid rätt data och du kommer snabbt åt den. Vi gillar ordet realtid och det är precis vad du får. Vi har kunder vars bokslutsprocesser gått från sju-åtta dagar till en-två. Du kan agera på ett helt annat sätt.
Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.
Den digitala hotbilden mot företag och organisationer är ett annat argument för molnbaserade system, anser Falk:
– Det pratas mycket om säkerhet idag, med rätta. En äkta molnlösning har stora fördelar gällande säkerheten. Det är kraftfulla hårdvarusystem som i princip aldrig går ner och vi har flera höga säkerhetscertifieringar.
Dessutom tillkommer kostnader för säkerhet och IT om du själv ska ansvara för. Det är en kännbar post i utgifterna som man slipper, säger han.
En annan fördel är att manuellt redovisningsarbete kan automatiseras, påpekar Thomas:
– Många manuella processer, som fakturering, är bortbyggda. Det kan AI ta hand om. Istället kan medarbetarna titta på trendanalyser, förstå verksamheten bättre och i slutändan få ett effektivare företag, säger han och lägger till:
– Det är svårt att sätta exakta siffror, men vi har kunder som kunnat sänka sina kostnader med 20-30 procent inom de här områdena tack vare automatiseringen.
I slutändan kokas valet av affärssystem ner i kronor och ören – där har Xledger ytterligare fördelar mot andra, menar Falk:
– Det är fördelarna med skalbaret som avgör. Du får allt i samma databas, en hög grad av automatisering och AI, det är lätt att skapa insikter och rapporter. Det är ett modernt och högeffektivt system med en ärlig affärsmodell, du betalar bara för det du använder. Och behöver du skala upp eller ner så går det enkelt att lösa.
Varför väljer företag Xledgers system, tror du?
– När vi frågar nya kunder om anledningarna till att byta system återkommer nästan alltid tre huvudargument: Effektivisering, digitalisering, modernisering. Därefter listar många kostnad och säkerhet. Personligen tycker jag alla punkterna väl sammanfattar det Xledger vill stå för.
Det verkar som att du använder en annonsblockerare
Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.
spara 1180kr
Full tillgång till di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev