Annons

Männens taktik vinner på börsen: ”Har sämre tålamod”

Stora trygga bolag inom branscher man känner till – eller mer fokus på risk och mindre på etik?

En blick i din aktiedepå avslöjar om du är kvinna eller man.

Foto:Anneleven.com

Hittar du storbanker som SEB och Handelsbanken, kanske detaljhandelsbolag som H&M, MQ eller livsmedelsjättar som Ica-Gruppen och Axfood? Då är sannolikheten ganska stor att det är en kvinna som ligger bakom investeringarna.

Dyker däremot namn upp som försvarskoncernen Saab, Lundin Petroleum eller bettingbolag som Leovegas och Evolution Gaming – då är det lika sannolikt en man som placerat pengarna.

Ny statistik från värdepapperscentralen Euroclear Sweden visar tydliga könsmässiga skillnader hur vi resonerar kring investeringar.

”Man kan säga att hos männen finns ett större risktagande än hos kvinnorna. Männen är lite mera riskbenägna medan kvinnor väljer att investera i bolag med kända varumärken och produkter som man känner till. Utifrån det känns bolagen trygga”, säger Euroclear Swedens analytiker Krister Modin.

Aktieentreprenören Andra Farhad håller med. En tajt familjeekonomi under uppväxten fick henne att leta alternativ och via nätet kom rådet att spara i aktier. Den första investeringen gjordes som 15-åring i stålkoncernen SSAB. Extrajobb lade grunden till fler investeringar och vid 21 års ålder var hon miljonär. Nu som 26-åring driver hon bolaget Börshajen som erbjuder utbildningar inom sparande och investeringar.

”Det är så här verkligheten ser ut. Kvinnor har mjukare värden och en tydligare etisk profil. När jag träffar kvinnor får jag frågan: ”Hur kan jag förutom att tjäna pengar även göra något gott?” Bland män är frågan mer: ”Var kan jag få mest avkastning?”

Andra Farhad gjorde nyligen tillsammans med storbanken JP Morgan en rapport kring kvinnors investerande och dess förutsättningar och fick ett liknande resultat.

”Tittar du på europeisk nivå ser det likadant ut. Kvinnor är mera långsiktiga, män har sämre tålamod och försöker också ta revansch i bolag. Kvinnor kan ta en förlust medan män gärna köper tillbaka i ett bolag de sålt med förlust av ren revanschlusta.”

Vem lyckas då bäst? Förra året var en extremt gynnsam börsutveckling med uppgång på nästan 30 procent på Stockholmsbörsen. Då vinner också männen.

Deras portfölj, det vill säga en topplista över de bolag med störst andel män med aktieinnehav hade förra året en utveckling på 43 procent.

För den kvinnliga motsvarigheten stannade det på 19 procent. Krister Modin poängterar dock att sådana siffror ska tas med en nypa salt.

”Vi har tittat på den här typen av beräkningar och det är väldigt avgörande vilket tidsspann du visar. Tittar du till exempel på längre sikt, exempelvis fem år, kan utvecklingen se helt annorlunda ut”, säger han.

Från Andra Farhads horisont är en av de viktigaste poängerna att kvinnor ändå ska våga lite på sig själva.

”En vanlig fördom är att kvinnor inte har så mycket kunskap. De lägger över investeringarna på sina män eller en bror. Kvinnor besitter visst kunskap men saknar kanske modet och tar inte klivet över tröskeln. Det jag försöker göra är att lyfta förebilder och bräcka fördomarna att det är krångligt och du måste vara rik från början.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?