ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Jämställdhet

Männen äger dubbelt så mycket som kvinnorna

  • Emma Heikensten. Foto: Johannes Helje
  • Ownershifts grundare Charlotte Sundåker och Linda Waxin. Foto: Johannes Helje

En ny studie visar att männen äger dubbelt så mycket som kvinnorna i Sverige. 

Ett problem som gör det svårt att uppnå ett jämställt samhälle. 

”Ojämställt ägande innebär ojämställd makt”, säger Emma Heikensten, doktorand i nationalekonomi.  

En färsk rapport från tankesmedjan Ownershift visar att den genomsnittlige svenske mannen äger dubbelt så mycket som den genomsnittliga svenska kvinnan. I kartläggningen ingår flera områden som mark, fastigheter, kapital, patent och företag och de visar uteslutande att männen äger mer. 

”Ojämställt ägande innebär ojämställd makt. Det kan innebära allt från makt över sin tid till makt över sin bostad, men också frihet att exempelvis kunna lämna en relation”, säger Emma Heikensten doktorand i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm som tillsammans med Ownershift framställt rapporten. 

”Syftet med studien är att belysa problemet och få folk att öppna ögonen inför vad det kan innebära. Maktfördelning påverkar hela vårt samhälle eftersom det handlar om att alla ska få se sig representerade och få sina behov tillgodosedda.” 

Studien visar vidare att kvinnor är verklig huvudman i 26,3 procent av de inrapporterade företagen och att endast 4 procent av det totala aktievärdet innehas av kvinnor. Genom att årligen presentera liknande äganderapporter, hoppas Emma Heikensten att ojämställdheten i ägandet kommer att uppmärksammas mer.  

”Under 50- och 60-talen tog diskussion kring kvinnors roll på arbetsmarknaden fart och sedan dess har det skett aktiva handlingar för att öka jämställdheten på arbetsplatser och minska löneskillnader. Det har också diskuterats mycket om chefsroller och glastak, men ägandet är också en viktig del i att uppnå jämställdhet. Vi hoppas på att vår rapport ska få folk att göra aktiva val också när det kommer till sitt ägande.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer