Annons

Mångmiljardskandal och börskollaps – nu lämnar vd:n Wirecard

Fintechbolaget Wirecards vd Markus Braun lämnar sin post med omedelbar verkan efter mångmiljardskandalen som har fått aktien i fritt fall. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Han ersätts tillfälligt av James Freis.

Wirecards vd Markus Braun.
Wirecards vd Markus Braun.Foto:Krisztian Bocsi

Markus Braun har varit vd för Wirecard sedan 2002 och har investerat hundratals miljoner kronor i bolaget. Han äger motsvarande 7 procent av bolaget, en post som i dag är värd cirka 2 miljarder kronor. Wirecard-aktien rasade drygt 60 procent under torsdagen, under fredagen fortsätter kollapsen och aktien är ned nära 50 procent ytterligare.

Wirecard har konstaterat att revisorer funnit 1,9 miljarder euro, motsvarande 20 miljarder kronor i falska balanser, motsvarande runt en fjärdedel av hela balansräkningen.

BDO Unibank och The Bank of the Philippine Islands, de två asiatiska banker som har uppgetts sitta på pengarna, har förnekat att de haft några affärer med bolaget. Det ska i fallet med BDO Unibank handla om en anställd som har förfalskat dokument och signaturer medan The Bank of the Philippine Islands förnekar all inblandning med skandalbolaget.

James Freis ersatte så sent som under torsdagen Wirecards operative chef Jan Marsalek efter att denne stängts av fram till den 30 juni. Nu har han alltså utsetts till interim-vd.

Sedan noteringen i september 2018 har nu 90 procent av Wirecards börsvärde utraderats.

”Wirecard är kort sagt en bluff”, skriver Di:s Richard Bråse i en analys.

Bland övriga som har drabbats av skandalen märks fondbolaget Neox, med sparprofilen Claes Hemberg som partner, har påstått sig ha avancerade system för att upptäcka bedrägerier i bolag man investerar i – men de gav inga utslag den här gången.

”Alla våra analyser pekade på att det inte fanns någon korruption i bolaget”, sa Claes Hemberg till Di under torsdagen. 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?