1515
Annons

Mångfald och regeringsvana bland Bidens nyckelpersoner

NEW YORK. Turbulensen kring valresultatet har inte hindrat Joe Bidens planer inför maktskiftet. Den tillträdande presidenten har redan kommunicerat vilka nyckelpersoner han vill ha runt sig i kabinettet, som kommer präglas av mångfald och regeringsvana.

Kamala Harris, tillträdande vicepresident, och Joe Biden, tillträdande president för USA.
Kamala Harris, tillträdande vicepresident, och Joe Biden, tillträdande president för USA.Foto:Andrew Harnik

Under valkampanjen talade Joe Biden om att hans administration kommer ”se ut som USA” i sin sammansättning. Att döma av de utnämningar som hittills blivit kända verkar den tillträdande presidenten satsa just på mångfald. 

Han satte tonen redan när han nominerade den afroamerikanska Kalifornien-senatorn Kamala Harris till vicepresidentposten, som kommer bli USA:s första kvinna på den posten. Om senaten godkänner nomineringarna verkar landet för första gången även få kvinnor som finansminister respektive underrättelsechef, samt en latinamerikan som chef för myndigheten för inrikes säkerhet, med ansvar för bland annat immigration.

När det gäller finansministerposten väntas Joe Biden nominera Janet Yellen, enligt samstämmiga medieuppgifter. Den 74-åriga före detta centralbankschefen ses som ett tryggt val och som en konsensusbyggare. Hon väntas dessutom vara en stark förespråkare för mer finanspolitiska stimulanser – ett budskap som finansmarknaderna uppskattar. 

”Janet är ett stort namn, med stor erfarenhet, inte minst hennes tid på Fed”, skriver Alli McCartney, operativ chef på kapitalförvaltaren UBS, i en kommentar. 

”Jag är inte förvånad över att marknaderna reagerar positivt eftersom det här är ett lugnande besked, särskilt med tanke på de utmaningar som väntar, inklusive att undvika en djup recession och få tillbaka folk i jobb trots den ökande smittspridningen.”

Hittills har reaktionerna varit positiva, både på Wall Street och bland flera republikaner. Bedömare tror därför inte att Janet Yellen skulle stöta på patrull i senaten under godkännandeprocessen.

En annan trend är att Joe Biden satsat på folk som kan Washington DC och som han jobbat med tidigare. Flera finns med sedan Obama-administrationen, som den tidigare utrikesministern John Kerry, som utsetts till klimatsändebud. Samma sak gäller den dåvarande vice utrikesministern Anthony Blinken, som nu flyttats upp ett pinnhål. Jake Sullivan, som var Joe Bidens nationella säkerhetsrådgivare som vicepresident, blir nu presidentens nationella säkerhetsrådgivare.

 


Innehåll från VerizonAnnons

Snabbare och säkrare framtid med 5G

Snabbare, säkrare och effektivare. Femte generationens mobilnät, 5G, kan inte bara erbjuda företag skräddarsydda och snabbare lösningar än i dag. Det kan också öka säkerheten och produktionen.

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

Till viss del bygger 5G på samma teknologi som föregångaren 4G, som bland mycket annat gjorde det möjligt att strömma video och att smidigt ladda ner appar.

– 5G kommer också att möjliggöra en massa nya typer av upplevelser för användarna. Dessutom kommer det att förändra en hel del för företag. 5G kan överföra data med mycket mindre fördröjning än 4G och kommer att kunna stödja många fler enheter. Det utvecklades också för att erbjuda bättre stöd för privata nätverk, säger Scott M. Lawrence, direktör vid telekommunikationsjätten Verizon.

Exklusiv tillgång till nätverket

Just privata 5G-nätverk spås revolutionera nyttjandet av mobilnät. Med ett privat 5G-nätverk har företaget exklusiv tillgång till nätverket som fungerar på den frekvensen. Det är en skillnad från exempelvis wifi, där alla använder en av två frekvenser - vilket kan leda till överbelastning eller störningar.

Affärsfördelarna med 5G-nätverk är många. En är att företag kan bygga ett nätverk utifrån sina applikationers behov. De kan själva bestämma vilken prestanda man önskar. Det betyder också att nätverket är säkert. Ägaren har full kontroll över vem som kan komma åt det.

Den sista pusselbiten är så kallad edge computing. Det kan användas för en applikation som baseras på artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) för att analysera videofilmer från exempelvis en tillverkningsprocess. Att snabbt kunna upptäcka ett problem och omedelbart vidta åtgärder kan vara avgörande.

Ett konkret exempel är möjligheten att förbättra arbetsmiljö och säkerhet. Hastigheten för många automatiskt styrda fordon (AGV) är för närvarande begränsad för att minimera risken för olyckor. Med den tillförlitlighet som ett privat 5G erbjuder i nästintill realtid kommer det att vara möjligt att öka hastigheten och därmed också produktiviteten. Tester med sensorer på fordon och AI/ML för att upptäcka eventuella faror och vidta åtgärder för att undvika incidenter har visat att femfaldiga ökningar kan vara möjliga utan att äventyra säkerheten.

– Videoövervakning kan också bidra till att förbättra säkerheten, men den har hittills begränsats av att någon aktivt måste titta på filmerna. Det kan vara orealistiskt på en stor arbetsplats med många potentiella faror. I stället har man undersökt incidenter i efterhand. Med privat 5G kan video överföras till en server på plats på millisekunder, analyseras automatiskt och rapportera avvikelser i tid för att förhindra olyckor, säger Scott M. Lawrence. 

Kan förhindra allvarliga skador

5G har testats på oljeriggar för att säkerställa att människor använder rätt skyddsutrustning. Om en anställd till exempel tar av sig en av sina skyddshandskar, kan maskinen han arbetar på stoppas automatiskt, vilket kan förhindra allvarliga skador.

I den medicinska världen används samma teknik för att vägleda anställda när de ska sätta på sig avancerad skyddsutrustning. En AI/ML-driven assistent kan ge vägledning nästan i realtid och bekräfta att varje steg är korrekt genomfört. Samma teknik kan också tillämpas i en miljö där man monterar komplex utrustning. Istället för att kvalitetssäkringen ska ske efter monteringen kan den integreras genom hela produktionen. Om en operatör skulle missa ett steg eller göra en felaktig anslutning varnas de och ett fel förhindras. 

Det här är bara några exempel på hur privat 5G och edge computing kan bidra till att förbättra säkerheten. Det finns många, många fler.

– Möjligheterna är praktiskt taget obegränsade. Från gruvdrift till hälsovård, tillverkning till detaljhandel, upptäcker företag att privat 5G kan hjälpa dem att lösa problem som tidigare var svåra att lösa, säger Scott M. Lawrence.

Hundratals miljoner människor har redan 5G-täckning och den siffran växer snabbt. Med privat 5G behöver man inte ens vänta på att mobiloperatörerna ska bygga ut sina nätverk; så länge spektrumet är tillgängligt kan man själv välja tidpunkt. 

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?