1515

Många skulle söka mindre bostad om räntan dubblas

Med en fördubbling av bolåneräntan upp till nivå kring 3 procent så skulle 37 procent av bostadsintressenterna söka efter en billigare bostad.

Bild:Fredrik Sandberg/TT

Det visar Erik Olsson Bostadsindex baserat på telefonintervjuer med över 500 svarande personer som var på någon av mäklarbyråns bostadsvisningar i slutet av februari.

Av de svarande som skulle leta efter en billigare bostad skulle 21 procentenheter leta efter en upp till 5 procent billigare bostad än nu och 10 procentenheter skulle leta efter en bostad som var mellan 5-10 procent billigare. Resterande 6 procentenheter som skulle leta efter en billigare bostad skulle söka en som kostade minst 10 procent mindre.

"Svaren visar att de flesta som letar efter en bostad är mentalt förberedda på att räntorna kommer att öka på sikt och att effekterna av en ränteökning till 3 procent därför inte behöver bli så stor på bostadspriserna. Samtidigt skall man komma ihåg att bolåneräntor på 3 procent är väldigt lågt i ett historiskt perspektiv", säger Erik Olsson, vd på fastighetsförmedlaren, i en kommentar.

De tillfrågade söker lägenheter i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Av de tillfrågade räknar endast omkring 7 procent med prisfall under kommande 12 månader, av dessa spår 6 procentenheter prisfall på mindre än 10 procent. Mer än hälften, 56 procent, bedömer att priserna ökar mellan 0 och 10 procent och 28 procent spår oförändrade priser.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?