1515
Annons

Många semestrar på hemmaplan – Skistars vd: ”Någonting sker i marknaden”

Den andra pandemisommaren stannar många svenskar hemma och njuter av Sverige. Hemester är i var mans mun.

”Vi ser att någonting sker i marknaden. Och det sker med en sådan kraft. Det är lite speciellt”, säger Stefan Sjöstrand, vd för Skistar.

Stefan Sjöstrand, vd för Skistar.
Stefan Sjöstrand, vd för Skistar.Foto:Jack Mikrut

Sommaren 2020 slog hårt mot semesterarrangörerna. Reseförbud rådde fram till början på juni och många drabbades när besökarna uteblev.

”Förra året var ett mellanår”, säger Anna Barkevall, vd för Böda Sand på Öland, norra Europas största camping.

Men i år är förutsättningarna annorlunda. Branschen har haft ett år på sig att ställa om och många svenskar är inställda på hemester – att stanna hemma i Sverige över sommaren.

”Tidigare hade vi haft en stora del av Sveriges campare, nu har vi en stor del av Sveriges semesterfirare”, konstaterar Anna Barkevall.

På många ställen är bokningstrycket stort. Skistar SKIS B +1,47% Dagens utveckling , med bland annat Sälen och Åre som destinationer, offentliggjorde att de vid midsommar låg plus 83 procent jämfört med samma period förr året.

Och för campingen på Böda Sand pekar siffrorna åt samma håll.

”Vi ligger nu 56 procent bättre än förra året”, säger Anna Barkevall.

Bokningssiffrorna är till och med en bra bit över 2019 års siffror, året före pandemin.

”Vi ser att någonting sker i marknaden. Och det sker med en sådan kraft. Det är lite speciellt”, säger Stefan Sjöstrand, vd för Skistar. 

De nya förutsättningar påverkar inte bara var vi semestrar, utan också hur.

”Många blev instängda under pandemin. Det var hemarbete och hemskola. Folk inser att de behöver komma ut och röra på sig”, säger Sjöstrand.

För Skistar har pandemin inneburit att det som tidigare varit destinationer för sju månader om året utvecklats så att de nu fullt ut kan erbjuda aktiviteter året runt.

”Förra året hann vi inte riktigt ställa om, men nu har vi utvecklat ett helt nytt koncept. Vi har investerat i cykelleder, spångar upp på fjällen, ziplines, padelbanor och klätterleder”, säger Sjöstrand.

”Det är otroligt mycket människor som rör sig uppe på fjället just nu.”

Johan Göransson, turistchef på Öland ser samma trend.

”Cykling och vandring har ökat enormt. En undersökning sa att bara mellan 2019 och 2020 ökade de utomhusaktiviteterna med 45 procent”, säger han.

Ölandsleden med 45 mils cykelväg runt ön locket många. 

En annan trend är att man på campingplatserna ser många fler nysvenskar. De har ofta använt sommaren för att hälsa på släkt och vänner i sina forna hemländer. Men med reserestriktioner hemestrar de i Sverige istället.

”Det är positivt. Det är en grupp vi velat nå länge. Och vi ser att de är fantastiska på att samla familjen och leva strandliv. Där har vi andra en del att lära”, säger Anna Barkevall.

Turistindustrins utmaning blir nu att få svenskarna att stanna hemma även när pandemin släpper sitt grepp.

”Vi har världens möjlighet att hålla kvar dem. Men ska vi lyckas behålla gästerna hemma måste vi bli bättre på upplevelserna, på maten och på boendet”, säger Johan Göransson. 

Utmaningen är ett erbjuda den nivå av service som charterturister är vana vid.

”Vi har registrerat uttrycker ”champing”, lite som charter, lite som camping. Vi tycker vi kan erbjuda det”, säger Anna Barkevall.

Och hon menar att det är först nu som konceptet tar fart.

”Vi har mött en nya målgruppen som kan ringa klockan fem på natten och frågar: Kan ni värma vällingen? De är vana vid att det finns en nattportier”, berättar hon.

Nu arbetar de på att möta den nya målgrupppens förväntningar så de väljer att stanna i Sverige även nästa sommar. Och nästa.

”Just nu har vi de gästerna bara till låns”, säger Anna Barkevall.

Den bästa tiden att köpa båt är nu

Trots skenande bränslepriser så åker vi motorbåt som aldrig förr. Pandemins svemestrar satte fart på den svenska båtbranschen, inte minst begagnathandeln.

”Köparna slog båtar ur händerna på oss”, säger Claes Widelund, vd på Stockholm Marin.

Foto:Josefine Stenersen
Andreas Ödqvist, ägare Hammarby Marinservice AB.
Andreas Ödqvist, ägare Hammarby Marinservice AB.Foto:Josefine Stenersen

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera