1515

Många riskerar att missa fordonsskatten – uppmanas hålla koll

Inbetalningskorten för fordonsskatt skickas nu ut digitalt till de fordonsägare som har en digital brevlåda. De omkring 2,5 miljoner svenskar som berörs uppmanas hålla koll för att inte missa betalningen.

Foto:TT

I september kommer privatpersoner och företag som äger ett skattepliktigt fordon och som har en digital brevlåda att få sitt inbetalningskort för ordinarie fordonsskatt digitalt, i stället för i pappersform.

Ändringen berör ungefär hälften av de fem miljoner som i fjol fick avier med posten. Transportstyrelsen påminner nu fordonsägare med digital brevlåda om att hålla koll på den för att inte missa betalningen.

Fordonsägare som inte har någon digital brevlåda får precis som tidigare sina inbetalningskort i brevlådan. 

När myndigheten för några år sedan genomförde en liknande procedur med trängselskatten hade man en del problem med att folk missade att betala i tid.

”Då var den digitala mognaden inte så stark i samhället, men vi har konstaterat att den har blivit mycket högre på bara några år”, säger Torbjörn Bülow, enhetschef Utveckling och förvaltning på Transportstyrelsen, och fortsätter:

”Sedan lärde vi av de misstagen och kommer ha en informationskampanj som startar snart. Men vi tror att de som har valt att ha en digital brevlåda är mer medvetna än förut och därför tror vi inte att det blir så stora risker.”

Enligt myndigheten är ändringen ett viktigt steg för att följa med i samhällsutvecklingen, samtidigt som det minskar pappersanvändningen.

”Fördelarna är miljömässiga, att vi tär mindre på jordens resurser. Många människor blir mer och mer digitala, så det blir en stor fördel för medborgarna också.”

Om man missar att betala skatten i tid får fordonet precis som tidigare användningsförbud. Man får också en påminnelse med en dröjsmålsavgift på minst 100 kronor utöver fordonsskatten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?