Många pensionssparar trots slopat avdrag

Trots att avdraget tagits bort var det förra året fortfarande över 317.000 i Sverige som hade kvar sitt gamla pensionssparande. Det framgår av kontrolluppgifter som kommit in till Skatteverket inför årets deklaration, rapporterar Dagens Nyheter.

"Det innebär att de flesta av spararna dubbelbeskattas, eftersom de måste betala inkomstskatt både under spartiden och när pengarna tas ut. Några kan ha rätt till avdrag, eftersom deras arbetsgivare inte betalar in tjänstepension, men de är få", säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till DN.

För statskassan betyder dubbelbeskattningen för 2016 extra intäkter på 200 miljoner när pengarna tagits ut, enligt beräkningarna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?