1515

Många olyckor i väst – snöovädret drar vidare

Ymnigt snöfall, hård vind och temperaturer omkring noll grader vållade trafikproblem med halka och många olyckor i Västsverige under morgonen.

Nu drar snöfallet norrut, medan plusgrader och regn tar över i södra Sverige.

Foto:Adam Ihse/TT

Flera tunga fordon var inblandade i olyckor, bland annat två bussar som körde av vägen på olika platser i Värmland.

Det finns inga uppgifter om allvarliga personskador. En bilförare fördes dock till sjukhus efter att ha kört på ett träd i Härryda, öster om Göteborg, uppger polisen.

I Årjäng blev nästan 500 hushåll strömlösa när träd blåste ner över ledningen, enligt Ellevio.

På Väderöarna utanför Bohuslän blåste det 25 meter i sekunden när vinden var som hårdast under natten, rapporterar P4 Väst.

I Västsverige har tågtrafiken på flera sträckor ställts in helt under torsdagen, bland annat Varberg–Borås och Uddevalla–Strömstad, där bussar ersätter.

Göteborg hade någon enstaka plusgrad, medan temperaturen i Värmland höll sig strax under noll grader.

På förmiddagen började snöfallet övergå till regn på västkusten. Regn och plusgrader sprider sig nu sakta norrut.

I Bohuslän, västra Dalsland och Värmland varnar SMHI för snömängder som kan samlas i stora drivor i den hårda vinden. Varningen är av klass 2, som är den näst allvarligaste.

Vid lunchtid gällde också snövarningar av klass 1 i större delen av övriga Götaland och Svealand samt Västernorrland.

I fjällkedjan varnar SMHI för mycket hård vind, delvis med snöfall.

Till havs råder kulingvarning längs hela kusten.

Efter en varningstät torsdag väntas dock en lugnare fredag och helg – även om vädret kan bli väldigt omväxlande och olika runt om i landet.

”Den kraftiga nederbörden drar vidare norrut, så att vi på fredagen får snöfall över nordvästra Svealand och Norrland, framförallt södra och mellersta. I stället blir det regn och blötsnö över östra Svealand”, säger Ulrica Sievert, jourhavande meteorolog på SMHI.

”Under helgen kommer flera områden med nederbörd in över landet, men de kanske inte är så utbredda. Det är lite stökigt att beskriva allt det här vädret”, säger Ulrica Sievert.

De enda varningar som troligen kommer att kvarstå på fredagen gäller snöfall i Västernorrland, i alla fall till morgontimmarna, och kuling på sydöstra Östersjön.


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?