1515
Annons

Många inställda tåg – även sedan MTR tog över

I söndags tog privata tågoperatören MTR över driften av Mälardalstrafiken från den hårt kritiserade statliga aktören SJ. Sedan dess har MTR helt eller delvis ställt in runt 150 avgångar.

Företaget räknar med att tågstrulet fortsätter över jul och nyår – om än i minskande omfattning.

Foto:PONTUS LUNDAHL / TT

Mälardalstrafiken tampades redan före övertagandet med många inställda avgångar till följd av SJ:s krånglande schemaläggningssystem.

Mälardalstrafiks styrelseordförande Kristoffer Tamsons (M) riktade hård kritik mot både SJ och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) för de inställda avgångarna och meddelade att Mälardalstrafik ska begära vite av SJ.

Men problemen för de luttrade resenärerna har alltså fortsatt sedan MTR tog över driften, vilket P4 Sörmland var först med att uppmärksamma. MTR bekräftar för TT att omkring 150 avgångar helt eller delvis har ställts in sedan i söndags.

”Vi har haft höga sjuktal och vi har inte hunnit examinera lokförare i den omfattning som vi skulle behöva göra för att få full trafik”, säger Lars Nyström på MTR:s pressjour till TT.

Han förklarar att MTR misslyckades med att få över tillräckligt många lokförare från SJ sedan MTR i december i fjol vann upphandlingen om driften. Personalbristen tar tid att lösa eftersom lokförarutbildningen är drygt ett halvår, enligt Nyström.

”När vi förstod det började vi rekrytera och utbilda direkt. Vi har som företag tagit ett ganska stort ansvar, vi driver en YH-utbildning för lokförare som utbildar både till oss och till andra operatörer. Det är brist på lokförare generellt i hela landet”, säger han.

MTR räknar med att störningarna fortsätter över jul- och nyårshelgen, men att de inställda avgångarna successivt blir färre.

”Det är jättetråkigt och vi hade verkligen hoppats att det skulle ha gått mycket bättre, men det kommer i närtid att bli bättre. Det är aldrig roligt att inte svara upp till kundernas förväntan”, säger Nyström.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?