Annons

Många företag tänker söka kontantstödet

Vart fjärde företag räknar med att ansöka om omställningsstöd under coronakrisen.

Men det behöver förlängas, svarar de, annars hotar konkurs och varsel.

Nyligen införde regeringen ytterligare ett krispaket, ett kontant omställningsstöd, för att rädda många företag som blivit av med mycket av sin försäljning.

Stödet baseras på att det enskilda företaget har blivit av med minst 30 procent av intäkterna under mars-april, och som mest kan bolaget få 150 miljoner kronor.

Svenskt Näringsliv har frågat sina medlemmar om efterfrågan på stödet. 24 procent tror att de kommer att ansöka. Av dem anger ungefär hälften att de riskerar konkurs eller behöver göra sig av med personal om krisen fortsätter och stödet inte förlängs.

”Utifrån de siffrorna är det helt uppenbart att omställningsstödet måste utgå för en längre period än bara mars och april”, säger Johan Kreicbergs, företagarekonom på Svenskt Näringsliv.

Ungefär på samma vis svarar företagen att det riskerar att bli uppsägningar och likviditetsbrist om inte de sänkta arbetsgivaravgifterna består en längre tid än till det datum som nu aviserats, den 30 juni.

Undersökningen bygger på ett slumpmässigt urval av Svenskt Näringslivs företagarpanel. 1.000 svarade, vilket var en svarsfrekvens på 33 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera