1515
Annons

Många företag saknar krisplan vid vd-problem

Du är inte ensam, Leif Johansson. Nio av tio svenska styrelseledamöter säger att deras bolag saknar en plan för att ersätta vd om problem skulle uppstå. 

Leif Johansson
Leif JohanssonBild:TT

När Börje Ekholm blir vd för Ericsson är tre månader av plågsam väntan över. Men bolagets ordförande Leif Johansson är inte ensam om att stå utan plan för vad som händer om vd skulle försvinna.

Hela 93 procent av svenska styrelser säger sig ha samma problem.
"Det är ett stort problem. Det framstår som svårt att prioritera”, berättar Monica Lagercrantz. Hon driver chefs-och styrelserekryteraren Lagercrantz Associates, som även arbetar med utvärdering av styrelser, och som de senaste åren genomför en utvärdering av styrelser i 120 stora nordiska bolag.

Av dessa säger sig de flesta alltså sakna en plan för hur seniora chefer ska ersättas. En förklaring till att frågan om generationsskiften inte följs upp ordentligt är tidsbrist.
"De har så otroligt lite tid och en omfattande styrelseagenda, så länge allt är okej så är detta inte en prioriterad fråga."

Monica Lagercrantz säger att en allt mer omfattande regelbörda tar upp en stor del av styrelsearbetet i svenska börsbolag. Detta sker på bekostnad av andra frågor.
Analysen, som spänner över en rad frågor, visar också att många ledamöter är kritiska till kompetensen inom sina egna styrelser.

”Hela 69 procent säger att styrelsens strategiska diskussioner inte håller tillräckligt hög nivå”, säger Johan Mathson, som är partner på Lagercrantz.

Även många vd:ar har synpunkter på ledamöternas kompetens och på hur styrelsen arbetar med strategi. 55 procent av tillfrågade direktörer anser sig inte få det stöd i strategifrågor som de efterfrågar, visar statistiken som Lagercrantz tagit fram.

 


ÖB: Viktigt signalera vad vi gör

Hot och kränkningar från en kvalificerad motståndare övergår i angrepp och krig. Det är scenariot när det svenska och finländska flygvapnet, med understöd av luftvärn, hemvärn och marinen, genomför årets stora luftförsvarsövning.

Överbefälhavare Micael Bydén.
Överbefälhavare Micael Bydén.Foto:Claudio Bresciani/TT

”Det är viktigt att signalera vad vi gör, Finland är med, övningsområdet är stort och sträcker sig ut över Östersjön”, säger överbefälhavare Micael Bydén.

”Det finns de som följer oss väldigt noga, ser vad vi gör och hur vi jobbar.”

Bakom ÖB, på riksväg 44 en bit från F7 i Såtenäs, har just ett Jas-plan landat för att underhållas och göras redo för en ny start på raksträckan på den tillfälligt upprättade vägbasen. 

Det är halvvägs i den tio dagar långa övningen och händelseförloppet har utvecklats till krig, från kränkningar och hot. Övningen har planerats i ett år, inte utifrån det som skett sedan Rysslands invasion av Ukraina. Men det finns inslag som påminner om skeenden där.

”Scenariot är otäckt likt det som Ukraina har varit utsatt för”, säger överste Malin Persson, chef för flygflottiljen vid F7.

”I går hade vi ett anfall med en kryssningsrobot mot vår bas. Det var ju så det började i Ukraina”, säger Persson om de händelser som spelas upp för att pröva förmågor.

Hon beskriver årets övning som den mest komplexa för F7 på över 20 år, en övning med omkring 2 500 personer inblandade på ett eller annat sätt. Och Finland deltar helt integrerat för första gången. 

Flygvapenchefen, generalmajor Carl-Johan Hedström, lyfter fram att en viktig del i övningen är att skydda baser och flygplan på marken mot attacker.

”Det kan vara mot kryssningsrobotar och långräckviddiga vapen, det har vi med i övningen”, säger han.

För första gången är det nyinköpta amerikanska luftvärnssystemet Patriot med i övningen. Det är en ett tillskott som Försvarsmakten ser som extra viktigt vad gäller förmåga.

”Patriots styrkor, i uthållighet och förmåga att slå mot kryssningsrobotor och ballistiska robotar, kompletterar väl stridsflygets förmåga i luftförsvaret.”

”Vi blir mycket starkare”, säger Hedström.

Han liksom hans chef, ÖB, är mycket nöjd med att Sverige har ansökt om medlemskap i Nato.

”Jag är mycket positiv till ansökan, jag vill också trycka på att vi tillsammans med Finland tillför stark förmåga till Nato”, säger Hedström.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?