Annons

Många döda i jordskalv i Pakistan

Omkring 20 människor, varav flera barn, har omkommit i ett förödande jordskalv i norra Pakistan.

Flera hundra personer har skadats i skalvet som hade magnituden 5,8.

Bilder från staden Mirpur i den pakistanska delen av Kashmir visar djupa sprickor i vägar och tiotals hus som kollapsat. Träd har slitits upp med rötterna och kraftledningar har vält.

”Vi såg att taket och väggarna började spricka, takfläktar och annat ramlade ned, så vi rusade ut på ett öppet fält”, säger Mohammad Safdar som bor i närheten av Mirpur.

”Jag har aldrig bevittnat en sådan förödande jordbävning i det här området i hela mitt liv”.

Många människor är fastklämda eller avskärmade på grund av skalvet och behöver omedelbar hjälp, enligt myndigheterna. Det värst drabbade området ligger mellan staden Jhelum och Mirpur.

”Vi lägger alla resurser på att ge människor den bästa hjälp vi kan”, säger Raja Farooq Haider, premiärminister i regionen Azad Kashmir.

Pakistans premiärminister Imran Khan uttrycker djup oro över förödelsen och har beordrat alla berörda myndigheter att hjälpa till, skriver regeringen på Twitter.

Uppgifterna om döda och skadade går isär. Enligt Reuters källor omkom minst 22 människor, medan omkring 200 skadades. Nyhetsbyrån AFP rapporterar om 19 dödsoffer och 300 skadade.

Skalvet inträffade relativt ytligt, på tio kilometers djup, drygt två mil från staden Jhelum, enligt USA:s geologiska myndighet USGS.

Innehåll från FCGAnnons

Nytt marknadsläge och nya förväntningar på compliance 2023

Tone Bergfelt, Head of Financial Law på FCG.
Tone Bergfelt, Head of Financial Law på FCG.

En orolig marknad med ökad riskmedvetenhet förväntas leda till stor försiktighet under 2023. 

– Tuffare tillämpning av regelverkskrav i både Europa och USA med potentiellt fler rättstvister som konsekvens skapar ett högt tryck på compliance, säger Tone Bergfelt, Head of Financial Law på FCG.

Förväntningar och förutsättningar på complianceområdet ändras snabbt. Det som fungerade för fem till tio år sedan är inte alltid ändamålsenligt i dag. 

– Vi ser att compliancefunktionen är mer prioriterad nu, säger Tone Bergfelt.

Tidningen Financial Times skriver att striktare tillämpning av regelverkskrav hör till de största affärsriskerna 2023. Verksamheter måste kunna prioritera sina compliancerisker, såsom dataintegritet, förebyggande av finansiell brottslighet, ESG, konsumentskydd och intressenters krav. Frågor som måste besvaras är vad som rapporteras till styrelsen, hur risker hanteras och vilken uppföljning som sker.

– Nyckeln till framgång är ett riskbaserat arbetssätt, med effektiv resursanvändning och rätt prioriteringar. Att fokusera brett, för att ha ryggen fri, blir en dyr överkompensation och hämmar förmågan att ta svåra beslut, säger hon.

FCG: Compliance blir konkurrensfördel

Innovation sker i dag ofta innan reglering anpassat sig. Därför behöver compliancefunktionen stötta första linjen och medverka tidigt i utvecklingen av nya tjänster och produkter.

– Det är en balansgång mellan att driva affär och hantera risker, mellan expertis inom compliance och teknologi. Det måste ständigt utvärderas och vidareutvecklas för att skapa konkurrensfördelar, säger hon.

Compliancefunktionen rör sig därmed från en kontrollerande roll, till att arbeta mer affärsnära och värdeskapande. 

– Det är en utveckling som vi ser i vårt arbete med över 450 konsulter i norra Europa. Compliance har hittills sällan setts som en konkurrensfaktor, men vi närmar oss en vändpunkt nu, avslutar Tone Bergfelt.

Läs mer på fcg.global

Mer från FCG

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med FCG och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera