1515

Många döda efter bombdåd i Somalia

Antalet döda efter lördagens bombdåd i Mogadishu stiger kraftigt. Minst 231 människor dödades och 275 skadades när en lastbil full med sprängmedel exploderade i den somaliska huvudstadens centrala delar, vilket kan göra attacken till den enskilt dödligaste hittills i sitt slag.

Bild:TT

Den somaliska senatorn Abshir Abdi Ahmed säger till nyhetsbyrån AP att dödstalet har stigit till 231. Dessutom är 275 personer skadade säger han, med hänvisning till uppgifter från personal på sjukhus som han besökt.

Sjukvårdspersonal har fullt upp med att hjälpa de skadade i det dödligaste attentatet hittills i Somalia, enligt nyhetsbyrån AP. Många överlevande har så svåra brännskador att de inte går att identifiera.

"Sjukhuset är överhopat med både döda och skadade. Vi har också tagit emot människor som fått armar och ben avslitna av bomben. Det är verkligen fasansfullt, värre än allt jag sett tidigare", säger läkaren Mohamed Yusuf, som är chef för Medinasjukhuset i Mogadishu.

Fyrabarnsmamman Zainab Sharif sitter utanför sjukhuset och gråter. Hennes make befann sig på attentatsplatsen då sprängladdningen detonerade, och dog några timmar senare, trots försöken att rädda hans liv.

"Det finns inget jag kan säga. Vi har förlorat allt", säger hon till AP.

Sirener från ambulanser ekar i staden dagen efter dådet, medan människor söker efter anhöriga i rasmassorna. Presidenten Mohamed Abdullahi Mohamed har utlyst tre dagars landssorg efter attacken, som föregick ytterligare en explosion i stadsdelen Medina.

"Det är en sorgens dag. Det är så här grymma och brutala de är, och vi måste enas mot dem", säger premiärminister Hassan Ali Khaire.

Ingen grupp har tagit på sig något av attentaten, men myndigheterna lägger skulden på den terrorstämplade islamistgruppen al-Shabaab, som tidigare genomfört flera stora attacker mot mål i Mogadishu.

Dödssiffran skrevs under morgonen upp dramatiskt, från rapporter om ett tjugotal döda till drygt 230. Presidenten sällar sig till de tusentals människor som bidragit genom att donera blod.

"Jag uppmanar alla somalier att anmäla sig frivilliga att donera", säger han.

Även USA, som under året har ökat sina militära insatser mot al-Shabaab i Somalia, fördömer attacken.

Michael Keating, FN:s särskilde sändebud för Somalia, kallar bombdådet för "motbjudande".

"Jag är chockad och bestört av antalet liv som förlorats i bombningarna och av skalan på förstörelsen de orsakat", säger Keating enligt ett uttalande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?