Annons

Många bönder hårt ekonomiskt pressade

Två tredjedelar av de svenska bönderna beskriver lönsamheten som ganska eller mycket dålig.

Förra årets extrema torka har slagit hårt mot samtliga fyra jordbruksgrenar, visar Lantbruksbarometern.

Foto:TT.

För ett halvår sedan duggade larmrapporterna tätt från det svenska jordbruket. Skördarna i många delar av Sverige blev bara bråkdelen av det normala och det talades inte sällan om nödslakt.

I Lantbruksbarometern från LRF, Swedbank och Sparbankerna syns de ekonomiska effekterna av torkan. I motsvarande undersökning för ett år sedan svarade 52 procent av de tillfrågade lantbrukarna att lönsamheten var god eller mycket god. Nu är den siffran nere på 34 procent. De som svarar att lönsamheten är ganska eller mycket dålig har det senaste året ökat från 47 procent till 64 procent.

Den försämrade lönsamheten har drabbat alla grenar inom jordbruket. Minst dåligt har det gått för mjölkbönderna och allra sämst för grisproducenterna. Enligt prognosen för våren 2020 är det dock de sistnämnda som kommer att öka lönsamheten mest.

”Vi visste att torkan skulle kosta lantbruket väldigt mycket pengar och nu ser vi att det kommer rullande. Jag tycker inte att det handlar om en kris för de flesta lantbrukarna har rätt bra koll på sina siffror, men det är alltid råvaruproducenterna som blir sittande med Svarte Petter när sådant här händer. Men det finns ingen att skälla på, det är bara att bita ihop”, säger Ulf Möller, ansvarig för Skog och Lantbruk på Swedbank och Sparbankerna.

Lönsamheten slår också mot hur lantbrukarna ser på sin framtida pension. Sammantaget är det bara 3 av 10 som i dag tror att de kommer att klara sig bra på pensionen. Siffrorna ser ungefär lika ut för de som är inriktade på växtproduktion, mjölk- och nötproduktion. För ett år sedan trodde nära 50 procent av grisproducenterna att de skulle klara sig bra, i år är siffran under 30 procent.

”Lantbrukare generellt har ganska små behov av privata uttag. De bor ganska billigt och har sällan mångmiljonlån på fastigheterna. Vad som däremot är oroande är att många lantbrukare inte har koll på sin pension. Förr eller senare är det dags att göra en växling och släppa fram en yngre generation”, säger Ulf Möller.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?