1515
Annons

”Många bolag har kliniska prövningar på gång”

Över 100 nordiska life science-bolag, varav runt hälften svenska, besökte förra veckan världens största mötesplats för branschen, Bio International Convention 2022. Samtidigt kom svensk life science på andra plats i den globala rankning tidningen Nature Biotechnology genomför årligen. 

Helena Strigård, vd för Sweden Bio.
Helena Strigård, vd för Sweden Bio.

Efter två års pandemi genomfördes åter världens största konferens för bioteknikbranschen i San Diego, Bio International Convention 2022, under förra veckan. Inte mindre än 100 bolag från Norden, varav cirka hälften från Sverige, var på plats. 

På plats var även Helena Strigård, vd för branschorganisationen Sweden Bio. 

”Det är ju första gången branschen möts efter covid. Det känns högtidligt, det märks att branschen är stolt över vad den åstadkommit under pandemin. Tekniken med mRNA har tagit ett jättesprång tack vare att hela världen samarbetat.”

Totalt samlades runt 13.000 delegater från hela världen även om stora delar av Asien inte vara lika närvarande som normalt. 

”Tidigare har besöksantalet legat mellan 15.000 och 17.000. Norden är så efterfrågat och närvarande i år”, säger Helena Strigård och berättar att USA i höst kommer att ha en amerikansk paviljong på Nordic Life Science days. 

”De kommer till Sverige för att svensk och nordisk life science är hett just nu. Förutom att de deltar på konferensen blir det också en hel del högnivåmöten och ett besök på Johnson & Johnsons koldioxidneutrala anläggning i Helsingborg, koncernens första i sitt slag. Sverige är en stormakt inom hållbarhet, och ofta är vi duktiga utan att ens tänka på det.”

Intresset för Norden som arbetsmarknad var också stort på konferensen berättar Helena Strigård. 

”Det finns många allmänna faktorer kring livskvalitet som talar för att välja vår region och som tycks attrahera yngre life science-professionals samtidigt som vår bransch hemma kämpar med kompetensförsörjningen. Här kan vi nordiska länder samarbeta mer för att synas.”

Samtidigt med konferensen publicerade tidningen Nature Biotechnology resultatet från årets rankning av världens främsta bioteknikländer. Norden kammade hem storvinsten. Sverige rankades tvåa efter Schweiz, Danmark kom femma och Finland på niondeplats. Rankningen baseras på fem kriterier, publika möjligheter, investeringar, forskning, utbildning och lagstiftning. 

Sverige fick höga poäng för de tre förstnämnda men sämre vad gällde investeringar, exempelvis jämfört med Schweiz och Belgien. Sverige lägger en relativt hög andel av sin BNP på riskkapitalinvesteringar, men en lägre andel av det når fram till just biotekniksektorn, skriver tidningen. 

Vad är det mest spännande på årets konferens?
”Jag tycker att man märker av att cell- och genterapi har tagit ett kliv framåt och kommit närmare patienterna. Det är väldigt många bolag som har kliniska prövningar på gång och det finns en annan mognad för att ta dessa produkter till marknaden i dag. Det vi kan göra nu kunde vi inte ens föreställa oss för ett tag sedan. Men det räcker inte med en massa småbolag som forskar, det måste finnas ett ekosystem och volymer som gör att dessa behandlingar kan komma ned i pris.”

 


Innehåll från ZiccumAnnons

Från vision till handling – termostabila vacciner

Ny vd hos Ziccum: Ann Gidner
Ny vd hos Ziccum: Ann Gidner

Ziccum AB:s LaminarPace-teknik syftar till att lösa en av den globala läkemedelsindustrins mest angelägna utmaningar - att formulera termostabila vacciner som inte behöver kylning eller frysning i kylkedjan. Den nya vd:n Ann Gidner förklarar hur Ziccum inleder en ny fas av fokuserad industriell utveckling.

Den 11 mars 2020 gick läkemedelsindustrin in i en ny era, då WHO förklarade COVID-19 som en global pandemi.

– Nya vacciner utvecklades fantastiskt snabbt. Den drivkraften och investeringsviljan fortsätter, vilket innebär att vi inte längre behöver sälja in de stora fördelarna med termostabila vacciner. Nu är det dags för implementering, i vårt arbete med läkemedelsföretag och CDMO:er, säger Ann Gidner.

Från vision till handling

Med över 25 års branscherfarenhet har Ann Gidner under sin första månad som vd satt ett skarpare fokus på Ziccums projekt och pipeline-arbete. Företaget har koncentrerat sin projektportfölj  till tre högvärdiga pågående pilot- och utvärderingsstudier;  två med ledande läkemedelsföretag och en med ett stort forskningsinstitut inom vaccinering i Norden. Ziccum prioriterar nu också tre viktiga, högpotentiella vaccinplattformar. Bland dessa inkluderas  mRNA, som av många anses representera en ny era inom vaccinteknologi. 

Utforska Ziccums tre viktiga vaccinplattformar.  

Starkt fokus på mRNA

Ziccum har dessutom gjort stora strategiska investeringar i nya anläggningar och utrustning för mRNA/LNP-material (Lipid Nanoparticles). LaminarPace har redan uppnått positiva resultat med tidigare torra formuleringar av LNP-material, som var de avgörande leveransmedlen som möjliggjorde de två COVID-19-vaccinerna  Pfizer-BioNTech- och Moderna.

– Vårt arbete med LNP-material är spännande. Först var folk skeptiska till mRNA COVID-19-vacciner. Men, den exceptionella drivkraften, forskningen och investeringen kring vacciner åstadkom helt nya möjligheter. Vi har blivit uppmuntrade av de resultat vi har nått hittills, säger Ann Gidner.

Läs om Ziccums fokus på mRNA-vacciner.

Växande industriell kapacitet

Ziccum utvecklar kontinuerligt LaminarPaces industriella kapacitet och strävar efter framtida GMP-tillverkningsstatus. Det nuvarande systemet är den fjärde generationen, där kväve har ersatt luft för att ytterligare minska fukthalten, en ny förseglad pulveruppsamlare för att öka säkerheten samt en avancerad uppsättning sensorer för att mäta torkflödet.

– Andra torkningstekniker använder antingen extremt höga (+80 °C) eller låga temperaturer (-80 °C). Detta är skadligt för temperaturkänsliga vacciner och biologiska produkter. LaminarPace är unik. Den torkar skonsamt, i rumstemperatur och med minimalt spill. Jag har tagit flera teknologier och produkter till marknaden och till licensavtal. Därför är jag övertygad om att LaminarPace har en utmärkt potential, säger Ann Gidner.

Läs mer om LaminarPaces teknikutveckling.

Om Ziccum
Ziccum utvecklar nya termostabila versioner av vacciner och biologiska material för licensiering till vaccinleverantörer, utvecklare, tillverkare och CDMO:er inom den globala läkemedelsindustrin. Ziccums patenterade torkningsteknik, LaminarPace, är unik. Den kan torrformulera temperaturkänsliga vaccinsubstanser vid rumstemperatur med minimalt spill. Dessa robusta, termostabila torra pulver kan lagras och transporteras över hela världen utan behov av kylkedja. Läs mer om Ziccum här.

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?