Efter två års pandemi genomfördes åter världens största konferens för bioteknikbranschen i San Diego, Bio International Convention 2022, under förra veckan. Inte mindre än 100 bolag från Norden, varav cirka hälften från Sverige, var på plats.
På plats var även Helena Strigård, vd för branschorganisationen Sweden Bio.
”Det är ju första gången branschen möts efter covid. Det känns högtidligt, det märks att branschen är stolt över vad den åstadkommit under pandemin. Tekniken med mRNA har tagit ett jättesprång tack vare att hela världen samarbetat.”
Totalt samlades runt 13.000 delegater från hela världen även om stora delar av Asien inte vara lika närvarande som normalt.
”Tidigare har besöksantalet legat mellan 15.000 och 17.000. Norden är så efterfrågat och närvarande i år”, säger Helena Strigård och berättar att USA i höst kommer att ha en amerikansk paviljong på Nordic Life Science days.
”De kommer till Sverige för att svensk och nordisk life science är hett just nu. Förutom att de deltar på konferensen blir det också en hel del högnivåmöten och ett besök på Johnson & Johnsons koldioxidneutrala anläggning i Helsingborg, koncernens första i sitt slag. Sverige är en stormakt inom hållbarhet, och ofta är vi duktiga utan att ens tänka på det.”
Intresset för Norden som arbetsmarknad var också stort på konferensen berättar Helena Strigård.
”Det finns många allmänna faktorer kring livskvalitet som talar för att välja vår region och som tycks attrahera yngre life science-professionals samtidigt som vår bransch hemma kämpar med kompetensförsörjningen. Här kan vi nordiska länder samarbeta mer för att synas.”
Samtidigt med konferensen publicerade tidningen Nature Biotechnology resultatet från årets rankning av världens främsta bioteknikländer. Norden kammade hem storvinsten. Sverige rankades tvåa efter Schweiz, Danmark kom femma och Finland på niondeplats. Rankningen baseras på fem kriterier, publika möjligheter, investeringar, forskning, utbildning och lagstiftning.
Sverige fick höga poäng för de tre förstnämnda men sämre vad gällde investeringar, exempelvis jämfört med Schweiz och Belgien. Sverige lägger en relativt hög andel av sin BNP på riskkapitalinvesteringar, men en lägre andel av det når fram till just biotekniksektorn, skriver tidningen.
Vad är det mest spännande på årets konferens?
”Jag tycker att man märker av att cell- och genterapi har tagit ett kliv framåt och kommit närmare patienterna. Det är väldigt många bolag som har kliniska prövningar på gång och det finns en annan mognad för att ta dessa produkter till marknaden i dag. Det vi kan göra nu kunde vi inte ens föreställa oss för ett tag sedan. Men det räcker inte med en massa småbolag som forskar, det måste finnas ett ekosystem och volymer som gör att dessa behandlingar kan komma ned i pris.”