Annons

Många beredda avstå lön för pension

Fyra av tio svenskar kan tänka sig avstå kommande löneökningar för bättre pension.

”Att jobba längre köper inte alla. Att sätta av mer pengar till tjänstepensionen är ett uttryck för det”, säger AMF:s trygghetsekonom Dan Adolphson Björck.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Pensionen har de senaste åren seglat upp som ett hett ämne i takt med att prognoserna pekar på att pensionen blir magrare om inget görs. Politikerna över hela skalan är inne på att vi behöver höja pensionsåldern när livslängden ökar.

”Men det är inte enda sättet, det går ju att sätta av mer pengar också. Och då blir den här frågan (avstå löneökningar till förmån för pensionen) uppenbar”, säger Adolphson Björck.

Pensionsföretaget AMF har via Demoskop frågat svenskarna om deras syn på pensionen. Rent generellt verkar de flesta ha en bra bild av problem och möjligheter kring sin blivande ålderdom. Av dem med tjänstepension kan så många som två av tre tänka sig avstå delar eller hela den framtida löneökningen för mer pengar till pensionen, kvinnor i ännu högre utsträckning än män.

Den här synen på pensionen har också fått stort genomslag i de senaste lönerörelserna, där facken tagit hård strid för det som kommit att kallas flexpension, ökade avsättningar till tjänstepensionen.

”Arbetsmarknadens parter har ju i etapper satt av allt mer pengar till tjänstepensionen de senaste åren medan inbetalningarna till den allmänna pensionen inte har förändrats sedan den nya allmänna pensionen lanserades i mitten av 1990-talet. Så frågan för politikerna är ju om denna förstärkning av pensionerna ska fortsätta inom tjänstepensionen eller om det i stället ska ske genom staten”, säger Dan Adolphson Björck.

Den frågan är på utredning hos regeringen, men det är dyrt att höja den allmänna pensionen, någon måste betala och det är politiskt känsligt.

Att i stället pensionsspara privat är dock ingen realitet för många svenskar.

”De flesta har inte råd att spara så stora summor att det skulle göra någon större skillnad”, säger Dan Adolphson Björck.

Då är det viktigare att se över sina arbetsvillkor, försöka jobba heltid och att arbetsplatsen har tjänstepension.

Innehåll från FolksamAnnons

Tryggare alternativ i stökiga börstider – ”Finns goda investeringsmöjligheter även i en kris”

2022 var ett svajigt börsår. Den som är orolig över sitt pensionssparande kan börja det nya året med att gå igenom några av de lite mer trygga alternativ som finns för att se vad som passar bäst.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir stökigt på börsen, säger Folksams rådgivningschef Fredrik Nyberg.

Få hjälp av en erfaren privatrådgivare i ett digitalt möte – läs mer här. 

– I oroliga börstider är det många som ringer sina pensionsrådgivare. Ofta hinner vi knappt lägga ned telefonen och äta lunch. Det är inte konstigt att man blir orolig, utan det är en helt normal reaktion, säger Fredrik Nyberg.

Hans tips är att försöka göra en ekonomisk plan med sin rådgivare, inte fatta några överilade beslut och att vid behov ha en löpande dialog.

– Ett annat tips är att välja placeringar och sparande som per automatik balanserar risken. Om du inte gillar minustecken är traditionell förvaltning eller en defensiv portfölj bra. Du får mindre när börsen går upp, men behåller mer när den går ned.

Folksam är ett av en knapp handfull kundägda bolag som erbjuder en traditionell förvaltning med en lång och framgångsrik historik. Traditionell förvaltning kan vara en tacksam sparform när börsen svajar och ekonomin viker nedåt.

– Med vår rådgivning situationsanpassar vi lösningarna kundens önskemål och behov, men även utifrån hållbarhetsaspekter. Vi förhåller oss och tar hänsyn till hur långt man har kvar till sitt mål, hur mycket pengar man redan har eller sparar per månad. Sedan är vår uppgift att välja rätt förvaltning som passar kundens unika behov.

Hur hjälper traditionell förvaltning i skakiga tider?

– Vill man minska tajmingskänsligheten är traditionell förvaltning ett bra sätt då den syftar till en stabil löpande avkastning. Det uppnår vi genom att arbeta med en mix av i huvudsak tre ingredienser. Den första är aktier. Den andra är fastigheter som vi själva äger. Den tredje är räntor och obligationer.

– Det här mildrar och jämnar ut svängningar.

Fredrik Nyberg understryker vikten av att sprida sina risker genom att använda sig av olika tillgångsslag i sitt sparande.

– Själv sparar jag både genom fonder och genom traditionell förvaltning. Det ger en bra balansering av min risk. Den eviga frågan om huruvida fonder eller traditionell förvaltning är bäst beror på livssituationen. Istället för att spela ut dem mot varandra kan man låta dem komplettera varandra.

Inget vet när börskriser ska slå till – eller hur långa de blir. Men med en plan, ett medvetet risktagande och löpande kontakt med sina rådgivare ger man sig själv bättre förutsättningar för goda resultat, menar Fredrik Nyberg.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir svajigt på börsen. Pensionssparande och förvaltning av pengar är långsiktigt och det är svårt att tajma rätt. Om man sparar på månadsbasis kommer att man att investera både när börsen står högt och när den står lågt. Det kan vara mindre kul, men är effektivt över tid.

Man ska heller inte glömma att det finns goda investeringsmöjligheter även i en kris, påminner Folksams rådgivningschef.

– Om börsen har gått ned, kommer du in på marknaden till lägre priser än tidigare.

Boka placeringsterapi – personlig rådgivning för dig och ditt kapital

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera