Annons

Många anmäler ockerhyror

Många som bor i andra hand anser att de betalar för mycket i hyra och vill ha tillbaka pengar. I fjol fick landets hyresnämnder in 274 sådana ansökningar om återbetalning av hyra, rapporterar TV4 Nyheterna.

Bild:Hasse Holmberg/TT

"Ju högre belopp det handlar om desto mer intresserad är man att kontrollera att allt är korrekt. Är det inte det så vill man ha pengarna tillbaka", säger Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg till TV4 Nyheterna.

"Hyr man ut lägenheten möblerad kan man få lägga på mellan fem och tio procent. Men i princip är det samma hyra som man själv betalar som förstahandshyresgäst som ska utgå i andrahand", säger Susanna Skogsberg.

Fjolårets siffra över ansökningar om återbetalning var den högsta på flera år. 2016 fick hyresnämnderna in 183 anmälningar, 2015 137, 2014 153 och 2013 261 anmälningar.

År 2013 kom en lag som ger möjlighet att ta ut "kostnadsbaserad hyra", kort sagt ta mer betalt, för andrahandsuthyrning av villor och bostadsrätter. Den lagen omfattar inte hyresrätter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera