Många anmäler ockerhyror

Många som bor i andra hand anser att de betalar för mycket i hyra och vill ha tillbaka pengar. I fjol fick landets hyresnämnder in 274 sådana ansökningar om återbetalning av hyra, rapporterar TV4 Nyheterna.

Bild:Hasse Holmberg/TT

"Ju högre belopp det handlar om desto mer intresserad är man att kontrollera att allt är korrekt. Är det inte det så vill man ha pengarna tillbaka", säger Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg till TV4 Nyheterna.

"Hyr man ut lägenheten möblerad kan man få lägga på mellan fem och tio procent. Men i princip är det samma hyra som man själv betalar som förstahandshyresgäst som ska utgå i andrahand", säger Susanna Skogsberg.

Fjolårets siffra över ansökningar om återbetalning var den högsta på flera år. 2016 fick hyresnämnderna in 183 anmälningar, 2015 137, 2014 153 och 2013 261 anmälningar.

År 2013 kom en lag som ger möjlighet att ta ut "kostnadsbaserad hyra", kort sagt ta mer betalt, för andrahandsuthyrning av villor och bostadsrätter. Den lagen omfattar inte hyresrätter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?