1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Man misstänks för grov marknadsmanipulation – riskerar fängelse

En Lundabo i 40-årsåldern åtalas av Ekobrottsmyndigheten för grov marknadsmanipulation. Mannen ska ha handlat aktier i två Lundaföretag på ett sätt så att han lurade systemet och fick en extra vinst på över 120.000 kronor. Nu riskerar han fängelse.

Foto:TT

Lundabon har handlat med värdepapper i företagen Anoto och Precise Biometrics genom både Nasdaqbörsen i Stockholm och IG Markets i London – under samma handelsdagar. Detta har, enligt stämningsansökan, gett falska signaler om marknadspriset.

”Det handlar om att man utnyttjar systemet för att köpa och sälja med vinst på annan marknad. Det är ett nytt fenomen men just nu har vi tre fall, varav detta är det mest omfattande”, säger Jan Leopoldson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Under de granskade månaderna genomförde Lundabon sammanlagt nästan 150 sådana transaktioner, vilket gjorde att han kunde köpa till ett lägre pris och sälja till ett högre än han annars skulle ha kunnat. Den sammanlagda vinsten av den misstänkta manipulationen blev drygt 120.000 kronor för Lundabon.

”Det största problemet är att kursen blir fel så att andra riskerar att förlora på sina värdepapper. I förlängningen är det systemhotande”, säger Jan Leopoldson.

Ekobrottsmyndigheten anser att brottet är att bedöma som uppsåtligt och som grovt med hänsyn till manipulationens omfattning, systematik och förslagenhet, skriver de i åtalet.

Lundabon förnekar brott.

Rättegången är satt till slutet av mars. Straffet kan bli fängelse från sex månader till sex år.

Storstäderna har lyckats stå emot byggbromsen

Höga byggkostnader och stigande räntor bromsar intresset för nyproducerade bostäder.

Men i storstäderna och på andra tillväxtorter är efterfrågan god, enligt Biljana Pehrsson, fastighetsveteran och i dag vd för bostadsutvecklaren Nordr Sverige.

Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.
Biljana Pehrsson, vd för Nordr Svergie. Till höger: Haga Palett, bostadsprojekt i Solna.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera