ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Män kuggas oftare på uppkörningen

  • Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Kvinnorna har tagit sig förbi männen när det handlar om vilka som är bäst på att klara uppkörningen till körkort.

 

"Jag tror det kan handla om förberedelser och attityd", säger Berit Johansson, förbundsordförande för Sveriges Trafikskolors Riksförbund.

Sett över tid har andelen som blir godkända på körprovet till B-körkort sjunkit. Från nära 60 procent 2004 till under 48 procent 2016. 

En annan förändring är mellan könen där männen tidigare hade en högre godkännandegrad än kvinnorna, men 2008 gick kvinnorna förbi och har legat högre varje år sedan 2010. Det är inga enorma skillnader, men ändå tydliga. I fjol var andelen kvinnor som godkändes 49,33 procent, medan det av männen som körde upp var 46,59 procent.

Vissa provorter utmärker sig. Till exempel Östersund där nästan 63 procent av kvinnorna klarade uppkörningen medan endast 49 procent av männen gjorde det. Gävle, Karlstad och Växjö är andra orter med relativt sett stora skillnader. 

"Tittar man på det teoretiska provet har tjejerna länge varit starkare. Varför de också klarar uppkörningarna i högre grad är svårt att veta. Det finns inget som säger att tjejer skulle ha en större fallenhet för att köra bil, men det finns vissa saker som kan spela in som att tjejerna allmänt sett känns mer måna om att förbereda sig och också har en annan syn på trafiksäkerhet. Det syns även i olycksstatistiken", säger Berit Johansson.

En trend hon har märkt av är att man överskattar sin förmåga och tror att det inte är så svårt att köra upp.

"Det kan vara så att tjejerna tar allvarligare på frågan om körkort och att det ger resultat", säger Berit Johansson.

Tyck till