1515

"Man är inte säker någonstans"

LONDON. När mörkret har fallit över London cirkulerar fortfarande en helikopter i luften. Ett stort område runt Westminster är ännu avspärrat.

"Jag kommer att vara mer på min vakt hädanefter", säger Londonbon Michael Kingston.

Londonbon Michael Kingston
Londonbon Michael KingstonBild:Karin Olander
Daniel Good och Mark O'Reilly från Dublin är på affärsresa i London.
Daniel Good och Mark O'Reilly från Dublin är på affärsresa i London.Bild:Karin Olander
Di:s Karin Olander på plats i London.
Di:s Karin Olander på plats i London.

Han står vid avspärrningarna på Whitehall, där Big Ben skymtar långt bort, och berättar om eftermiddagens händelser som han hamnade mitt i.

"Jag skulle gå över Westminster bridge, men hade blivit ett par minuter försenad och stod och väntade vid ett rödljus. Hade jag kommit tidigare hade jag kunnat hamna i vägen för bilen", berättar Michael Kingston för DI.se och ryser till.

Han beskriver att han såg poliser och hörde fyra skott.

"Folk runt mig förstod inte vad som hade hänt. Jag tänkte att det är en terrorist eller en galning", säger han.

Sedan såg han den kraschade bilen och flera personer som låg på marken.

"Alla slags människor rör sig i det området. Det är oskyldiga slumpvis utvalda som har drabbats. Det är så hemskt. Man är inte säker någonstans", säger han.

Michael Kingston är advokat och mötet han blev försenad från var på utrikesdepartementet. Han jobbar med förberedelser inför Arktiska rådets möte i juni som även inkluderar kontakter med Sverige.

Hur tror du att det kommer kännas framöver?
"Sorgligt. Vi väntar alla på att få veta fler detaljer. Man vänjer sig aldrig vid sådant här. Man vill kunna leva fritt".

Vid avspärrningarna står många journalister från olika länder och rapporterar. Då och då kommer polisbilar och mc-polis och kör förbi. På flera platser i centrala London är det ökad polisnärvaro.

"Det var så oväntat. Det är svårt att ta in. Helt fruktansvärt" säger Daniel Good från Dublin som är på affärsresa i London med Mark O'Reilly.

I eftermiddags förstod de att något hänt när de såg helikoptrarna.

På kvällen gick de till avspärrningarna för att komma närmare händelserna. På de biltomma gatorna vilar en sorglig stämning tycker de.

"I andra delar av stan märks inte så mycket, men här nere är det mer påtagligt", säger Mark O'Reilly.

De har inte märkt av någon panik eller stor oro hos dem de träffat. Och de känner sig inte rädda själva.

"Jag tror att folk är ute som vanligt imorgon igen. Ingen har ställt in några möten till exempel. Jag tror att vi måste vara starka och fortsätta med våra liv. Annars vinner terrorismen, om det nu var terrorister som gjorde det här. De vill att vi ska bli rädda och förändra våra liv", säger Mark O'Reillly.

Daniel Good lägger till:

"Det känns lugnande med så mycket poliser ute. Nu när en av dem har dödats blir det så klart mer känslosamt för dem och jag är säker på att de gör ett bra jobb.".

Ingen av dem vill undvika resor till London i framtiden på grund av det som hänt.

"Det känns som om ingen stad i Europa är immun", säger Mark O'Reilly.

 


Innehåll från NetsAnnons

Ny mätning: E-handelns framtid är ljus – men fraktkris och bristande betalningslösningar kan påverka negativt

Patrik Müller, e-handelsexpert på betalleverantören Nets.
Patrik Müller, e-handelsexpert på betalleverantören Nets.

Den pågående pandemin har lett till förändringar i konsumtionsmönsteret hos svenskarna. Betydligt fler uppger att de handlar mer på nätet numera på grund av Covid-19: 37 procent för första halvåret i år jämfört med 22 procent andra halvåret ifjol.

Men störningar i de globala försörjningskedjorna kan hota den positiva trenden, liksom webbutikers brister i betalningsmodellen till konsumenterna.

– Att överraskas av ett högt fraktpris eller andra oväntade kostnader i kassan upplevs som väldigt negativt och leder till att många köp på nätet avbryts, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på betalleverantören Nets.

Nets mäter varje år den svenska e-handelsmarknaden och kan nu visa resultatet för det första halvåret, januari till juni 2021. Under den här perioden har svenskarna handlat tjänster, resor och produkter för totalt 105 miljarder kronor på nätet, vilket kan jämföras med drygt 215 miljarder för helåret 2020. E-handeln går nu in i en positiv period – men det finns faktorer som kan påverka. 

Nets rapport ger insyn i branschen

Mätningen, som genomförs löpande per månad av Sifo/Kantar och bygger på intervjuer med totalt 1 500 svenskar, visar att e-handeln i Sverige har fått en positiv skjuts av den pågående pandemin. Undantaget är resor som minskat dramatiskt. 

Men fler svenskar uppger att de handlar mer på nätet numera och av andra anledningar än förut. Traditionellt har pris, bekvämlighet och tidsbesparing varit viktigast, men nu är även social distansering en faktor. Nästan en fjärdedel av svenskarna som handlar på nätet gör detta för att undvika folksamlingar.  

Produkthandeln på nätet går fortsatt starkt men den pågående fraktkrisen kan hota nya rekord. Hittills i år har svenskarna handlat produkter för totalt 70,4 miljarder kronor på nätet, vilket kan jämföras med 150,5 miljarder för helåret ifjol. 

Tjänster noterar 19,1 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 33,2 miljarder för helåret ifjol. Den historiskt största enskilda tjänsten på nätet är biljetter till evenemang, vilket lidit mycket på grund av restriktionerna – men som nu ser ljus i mörkret i och med att dessa lyfts.

Resekategorin som varit klart störst på nätet i alla år innan pandemin noterar 15,8 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 31,4 miljarder för helåret ifjol. Då var detta dock en minskning med hela 100 miljarder jämfört med 2019, eftersom resandet decimerades mycket kraftigt på grund av Covid-19.

– Försäljning av alla typer av biljetter till evenemang lär explodera i och med att restriktionerna nu lyfts. Hur resor kommer att utvecklas återstår att se, det är ett fortsatt intensivt klimatfokus men fler vaccinerade och lättade restriktioner i allt fler länder kommer nog innebära att även resandet tar fart, säger Patrik Müller.

Containerbrist kan hota e-handeln

Men det finns orosmoln på e-handelshimmelen: just nu är en faktor den globala fraktkrisen och bristen på containrar. Kapacitetsbrist och trängsel i hamnar och farleder världen över har gjort att priset på containerfrakt mångdubblats det senaste året. Det har gjort att priser hos konsumenterna skjutit i höjden samtidigt som leveranser från producenter till webbutiker uteblivit.

En annan generell faktor är bristande prisinformation och komplicerade betallösningar som får många konsumenter att avbryta köpet på nätet, vilket påverkar den totala försäljningen negativt. 

– Den absolut största anledningen, som en tredjedel av svenska uppger som förklaring till att de avbrutit ett pågående köp, är att slutpriset när fraktkostnaden inkluderats blivit för högt. Att överraskas av ett högt fraktpris i kassan upplevs som väldigt negativt. Vill man motverka detta så måste webbutikerna kommunicera slutpriset i ett tidigare skede, eller baka in det i försäljningspriset så att produkten kan erbjudas fraktfritt, säger Patrik Müller.

Fler äldre personer uppger också att de avbrutit ett köp eftersom betalningsprocessen varit för krånglig.

– Var femte person säger att de skulle handla mer på nätet om deras kortuppgifter sparades hos webbutiken tills nästa gång. Vill e-handlarna öka sin försäljning kan det vara värt att förenkla sin betalningslösning säger Patrik Müller.

Rapporten Svensk E-handel har publicerats årligen sedan 2007. Rapporten för 2020 kan laddas ner här.

Om Nets 

Med en tro på enkelhet och säkerhet som grunden för tillväxt och framsteg driver Nets betallösningar för en enklare morgondag för både banker, företag och konsumenter i hela Europa. För mer information www.nets.eu. 

Nets är en del av den ledande europeiska betalleverantören Nexi Group. 

För mer information se: www.nets.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?