Annons

"Man är inte säker någonstans"

LONDON. När mörkret har fallit över London cirkulerar fortfarande en helikopter i luften. Ett stort område runt Westminster är ännu avspärrat.

"Jag kommer att vara mer på min vakt hädanefter", säger Londonbon Michael Kingston.

Londonbon Michael Kingston
Londonbon Michael KingstonBild:Karin Olander
Daniel Good och Mark O'Reilly från Dublin är på affärsresa i London.
Daniel Good och Mark O'Reilly från Dublin är på affärsresa i London.Bild:Karin Olander
Di:s Karin Olander på plats i London.
Di:s Karin Olander på plats i London.

Han står vid avspärrningarna på Whitehall, där Big Ben skymtar långt bort, och berättar om eftermiddagens händelser som han hamnade mitt i.

"Jag skulle gå över Westminster bridge, men hade blivit ett par minuter försenad och stod och väntade vid ett rödljus. Hade jag kommit tidigare hade jag kunnat hamna i vägen för bilen", berättar Michael Kingston för DI.se och ryser till.

Han beskriver att han såg poliser och hörde fyra skott.

"Folk runt mig förstod inte vad som hade hänt. Jag tänkte att det är en terrorist eller en galning", säger han.

Sedan såg han den kraschade bilen och flera personer som låg på marken.

"Alla slags människor rör sig i det området. Det är oskyldiga slumpvis utvalda som har drabbats. Det är så hemskt. Man är inte säker någonstans", säger han.

Michael Kingston är advokat och mötet han blev försenad från var på utrikesdepartementet. Han jobbar med förberedelser inför Arktiska rådets möte i juni som även inkluderar kontakter med Sverige.

Hur tror du att det kommer kännas framöver?
"Sorgligt. Vi väntar alla på att få veta fler detaljer. Man vänjer sig aldrig vid sådant här. Man vill kunna leva fritt".

Vid avspärrningarna står många journalister från olika länder och rapporterar. Då och då kommer polisbilar och mc-polis och kör förbi. På flera platser i centrala London är det ökad polisnärvaro.

"Det var så oväntat. Det är svårt att ta in. Helt fruktansvärt" säger Daniel Good från Dublin som är på affärsresa i London med Mark O'Reilly.

I eftermiddags förstod de att något hänt när de såg helikoptrarna.

På kvällen gick de till avspärrningarna för att komma närmare händelserna. På de biltomma gatorna vilar en sorglig stämning tycker de.

"I andra delar av stan märks inte så mycket, men här nere är det mer påtagligt", säger Mark O'Reilly.

De har inte märkt av någon panik eller stor oro hos dem de träffat. Och de känner sig inte rädda själva.

"Jag tror att folk är ute som vanligt imorgon igen. Ingen har ställt in några möten till exempel. Jag tror att vi måste vara starka och fortsätta med våra liv. Annars vinner terrorismen, om det nu var terrorister som gjorde det här. De vill att vi ska bli rädda och förändra våra liv", säger Mark O'Reillly.

Daniel Good lägger till:

"Det känns lugnande med så mycket poliser ute. Nu när en av dem har dödats blir det så klart mer känslosamt för dem och jag är säker på att de gör ett bra jobb.".

Ingen av dem vill undvika resor till London i framtiden på grund av det som hänt.

"Det känns som om ingen stad i Europa är immun", säger Mark O'Reilly.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera