1515

Män äger fler fastigheter än kvinnor

Betydligt fler fastigheter ägs av män än kvinnor, visar ny statistik från Lantmäteriet. Antalet fastigheter som är helägda av kvinnor i Sverige uppgår till 450.979, medan män äger 775.852.

TT
TT

”Det har inte gjorts några strukturreformer för att ändra det här förhållandet, konstaterar Mats Snäll”, innovationschef på Lantmäteriet.

Tidigare har man inte jämfört balansen mellan kvinnors och mäns fastighetsägande. Den senaste och enda motsvarande statistiken som sammanställts av myndigheten kom 2016 och då såg ägarförhållandet i princip likadant ut som nu.

”Det är något man kan reflektera över. Vi har tagit det så självklart i Sverige att vi har ett jämställt samhälle så vi har aldrig fört den här typen av statistik, och Lantmäteriet har tidigare inte sett behovet att bistå med den”, säger Mats Snäll.


Innehåll från HPAnnons

HP: Ett digitaliserat samhälle kräver en schysstare IT-bransch

Madeleine Bergrahm, Hållbarhetsansvarig på HP i Norden.
Madeleine Bergrahm, Hållbarhetsansvarig på HP i Norden.

IT-branschen har en allt större roll i vårt samhälle som numera i stor uträckning bygger på digitalisering. Att man i branschen jobbar hållbart blir därav av stor vikt. Några som vill bli världens mest rättvisa, och är ledande inom området är HP. De erbjuder både hållbara IT-produkter och ser till att ha en produktion med bra arbetsförhållanden. 

Vi människor är beroende av teknik, både privat och på arbetsplatsen. Med tanke på hur mycket hårdvaror som går i omlopp är det av extrem vikt att produktionen är hållbar men också att produkterna håller under en lång tid. 

– Efterfrågan på IT ökar och lär fortsätta öka i och med vår nya vardag som tekniken är en stor del av. Därför gäller det att hitta hållbara lösningar för framtiden. Vi är ett globalt företag med leverantörer världen över och därför är det viktigt att vi har riktlinjer för hur man ska arbeta men även behandla människor, säger Madeleine Bergrahm, Hållbarhetsansvarig på HP i Norden. 

Cirkulära IT-produkter 

Ett steg som alla i branschen måste ta är det cirkulära, vi måste börja återanvända och ta vara på det material som faktiskt redan finns. Därför har HP som mål att år 2030 ha 75% cirkulära produkter inklusive förpackningar i sitt utbud. 

– För att det här ska bli möjligt gäller det att vi ser över vår affärsmodell och bidrar till cirkulära tjänster . Vi ska få kunder att lyfta blicken från produkten till den nytta den gör, som vid ett abonnemang. Vi ska också arbeta cirkulärt med material. Till 2025 ska 30 procent av den plast våra produkter innehåller vara återvunnen från förbrukade konsumentprodukter, säger Madeleine Bergrahm. 

Sedan 2016 har HP använt nedskräpat plast som riskerar att hamna i haven i sina produkter, det är mer än 65 miljoner plastflaskor. Ett steg mot en mer cirkulär affärsmodell. 

Hållbarhet mer än miljö 

HP har rapporterat sitt hållbarhetsarbete ända sedan 2001, och fokusområdena är tre: 

1. För klimatet

2. För människan

3. För samhället 

De siktar på att vara det mest hållbara och rättvisa teknikföretaget, och har även som mål att till 2030 ha en 50/50 jämställdhet mellan könen i företagets ledning. 

– Vi tror verkligen på att input från olika håll, skapar bättre produkter i längden. Vi vill ha IT-branschens mest mångfaldiga styrelse. 

Rankas nummer ett av IDC 

HPs potential att vara det mest hållbara och rättvisa teknikföretaget är stort. Externa bedömaren IDC rankar HP som nummer ett av 29 företag för deras arbete för miljön och vårt samhälle. HP har även högst betyg hos CDP, företaget som bedömer huruvida företag är värda att investera i, just för deras arbete för att minska sin klimatpåverkan. 

– Som ett stort globalt teknikbolag förstår vi att vi har en stor roll att spela, genom att synliggöra och jobba aktivt med hållbarhet kan vi vara med och förändra industrin till det bättre, avslutar Madeleine Bergrahm.  

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer på hp.com. 

Mer från HP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?