Annons

Maltas premiärminister avgår efter mord på journalist

Maltas premiärminister Joseph Muscat kommer att avgå till följd av den senaste utvecklingen kring mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia.

Beskedet kommer efter att tusentals människor protesterat på nytt i Valletta.

Foto:Jonathan Borg

Muscat tillkännager en tidsplan för att lämna ifrån sig makten i ett tv-sänt framträdande på söndagskvällen, rapporterar maltesiska medier och Reuters. Han kommer att be sitt Labourparti att inleda en process för att välja en ny ledare den 12 januari – och någon gång efter det avgå både som premiärminister och partiledare.

”Det här är vad landet behöver i detta skede”, säger Muscat.

Trycket har ökat på Muscat de senaste veckorna, när utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia för två år sedan tagit nya kliv och flera regeringsföreträdare kommit att figurera i den.

När tusentals människor marscherade genom huvudstaden Valletta på söndagen – skanderandes slagord mot korruption och ”maffiastyret” – gick den mördade journalistens föräldrar och anhöriga i täten, rapporterar public service-kanalen TVM. Deras budskap var att Muscat stått i vägen för rättvisan i mordutredningen.

Det var den 16 oktober 2017 som Daphne Caruana Galizia dödades när en bomb exploderade i hennes bil när hon satt i den.

Tre personer som greps kort därpå anklagas för att ha placerat ut bomben och detonerat den, men frågan som kvarstår efter två år är vem som ville att de skulle mörda journalisten.

I lördags anklagades den inflytelserika affärsmannen Yorgen Fenech formellt för att ha varit med och planerat mordet. Han är den enda som ställts inför rätta för det hittills.

I samband med att Fenech greps förra veckan avgick Keith Schembri, premiärminister Muscats stabschef och ”högra hand”, samt turismministern Konrad Mizzi. Bägge har tidigare avslöjats med ljusskygga ekonomiska kopplingar till Fenech.

Yorgen Fenech nekar till inblandning, säger att brottsutredningen är politiskt styrd och pekar ut Schembri som hjärnan bakom journalistmordet. Schembri greps kort efter sin avgång, men släpptes senare och sades inte längre vara intressant för utredningen.

Premiärminister Muscat har kritiserats för att ha låtit Keith Schembri delta i slutna möten om mordutredningen även efter att Fenech gripits, trots att det då var känt att han och Fenech hade kopplingar.

Melvin Theuma, en taxiförare som säger sig ha agerat mellanhand vid beställningen av mordet, har benådats av regeringen i en uppgörelse som innebär att han inom kort kommer att vittna. Han förekommer bland annat på bild med Keith Schembri, en bild som demonstranter lyfter fram på olika plakat.

Medieuppgifter har i flera dagar gjort gällande att premiärminister Muscat är på väg att meddela sin avgång, men från hans håll var det länge tyst. Hans parti Labourpartiet uttryckte tidigare på söndagen att det hade fortsatt förtroende för honom. När den upprörda folkmassan passerade partihögkvarteret i Valletta bommades fönstren igen, skriver Times of Malta.

En delegation från EU-parlamentet är på väg till Malta för att granska rättsväsendets oberoende och uppgifterna om korruption på högsta nivå. Malta är en del av Europa, konstaterar den nederländska EU-parlamentarikern Sophie in't Veld, som leder delegationen.

”Detta berör oss alla”, skriver hon på Twitter enligt Reuters.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?