1515
Annons

Malta har fått ny premiärminister

Robert Abela.

Det är Maltas nye premiärminister.

”Låt oss arbeta tillsammans för enighet”, sade Abela i sitt tacktal efter att ha vunnit valet om partiledarposten i regeringspartiet Labour.

Den 42-årige advokaten och parlamentsledamoten Robert Abela valdes tidigt på söndagen till partiledare för regeringspartiet, socialdemokratiska Labour. Han väntas tillträda på måndag, efter att avgående premiärministern Joseph Muscat under söndagen formellt avgår.

Lördagens omröstning i Labour drog ut på tiden, och de runt 17.500 partimedlemmarna fick vänta in på småtimmarna på söndagen innan valets vinnare kunde utropas. Med 57,9 procent av rösterna vann Robert Abela över motkandidaten Chris Fearne.

”Robert Abela har inte vunnit, Chris Fearne har inte förlorat – Labourpartiet har vunnit. Låt oss arbeta tillsammans för enighet”, sade Abela i sitt tacktal, rapporterar Malta Today.

Marginalen var oväntat stor, inför omröstningen bedömdes det bli mycket jämnt i valet, och tidningen beskriver segern som en jordskredsseger.

Nuvarande premiärministern Joseph Muscat avgår till följd av utredningen efter mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia 2017.

Efter många om och men ledde spåren ända fram till Muscats stabschef Keith Schembri, vars skatteplanerande företag flitigt granskades av den mördade journalisten. Muscat hävdar att han absolut inte har något med mordet att göra men kritiken har varit kraftig mot honom, med antydningar om att han åtminstone sett till att skydda sin stabschef.

Robert Abelas pappa George förlorade själv partiledarstriden mot Muscat 2008 men blev sedan president i landet mellan 2009 och 2014.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?