Malmström tror inte på TTIP-samtal

EU-kommissionären Cecilia Malmström tror inte det går att återuppta förhandlingar om TTIP-avtalet med USA där de avbröts för drygt ett år sedan.

För många nya problem har tillkommit.

Frihandelsavtalet TTIP förhandlades fram av EU-kommissionen och Obamaregeringen, men har legat i frysboxen i mer än ett år.

"Förutsättningarna har ändrats ganska mycket. Det är inte bara att plocka ut det och börja där vi slutade", säger Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär när hon träffar journalister inför flera inbokade möten med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer på Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos.

"Det är en annan regering. USA har lämnat Parisavtalet. De har skärpt reglerna för offentlig upphandling, med Buy American", tillägger hon.

Enligt Malmström har USA-presidenten Donald Trumps protektionism hittills i första hand riktats mot Kina, Naftaländerna Mexiko och Kanada och Stillahavsländerna i det skrotade TPP-avtalet. Men även EU har fått känna av den nya linjen i handelsfrågor med straffavgifter på spansk olivolja och långt gångna planer på nya ståltullar.

Frågan om att återuppta samtalen om TTIP har aktualiserats på Davosmötet sedan medier rapporterat obekräftade uppgifter enligt vilka USA:s handelsminister Wilbur Ross i samtal på mötet ska ha sagt att han gärna vill gå den vägen.

"I så fall blir det en annan typ av handelsavtal tror jag", säger Malmström.

Vad hon i så fall siktar på vill hon inte precisera.

Är det ett TTIP-light du ser framför dig?
"Jag vill inte kalla det så, för då är det så det blir. Men det finns naturligtvis massor att göra för att underlätta handeln mellan EU och USA."

Hon tillägger att hon inte har fått några besked om att det skulle finnas ett intresse för nya handelssamtal.

Samtidigt har Wilbur Ross höjt tonläget i handelsfrågorna märkbart på Davosmötet med sitt uttalande om att det råder handelskrig mellan Kina och USA och att USA nu skickar ut sina trupper till skyttegravarna.

Malmström håller i och för sig med Ross om att Kina bryter mot handelsregler genom att stänga ute utländska företag och dumpa subventionerade kinesiska varor på världsmarknaden.

"Men att tala om handelskrig och ökade insatser är inte bra för världen, för USA eller någon annan. Vi måste sitta ned och hantera de här frågorna. Att prata om handelskrig är oansvarigt."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?