ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Trumps handelskrig

Malmström till attack mot Trump: "Vi kan inte förhandla med pistolen mot huvudet"

  • USA:s president Donald Trump och EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Foto: TT

BRYSSEL. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström går till attack mot president Donald Trump bara två veckor innan USA:s undantag för europeiskt stål och aluminium går ut.

”Vi kan inte förhandla med pistolen mot huvudet”, säger hon.

”Handelspolitik har blivit väldigt trendigt”, sa EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på en pressträff på onsdagen i Bryssel med svenska journalister.

”Det finns en positiv handelsagenda, med en serie handelsavtal och startade förhandlingar i många länder, där vi bygger upp en cirkel med vänner. Men vi har också en komplicerad relation till USA på grund av Donald Trumps tullar på stål och aluminium”, 

Den 1 juni går USA:s undantag för EU ut.

”Vi vill få ett permanent och undantagslöst undantag. Att som USA hänvisa till en klausul om inre säkerhet från 1960-talet är inte hållbart enligt Världshandelsorganisationen WTO. Import av stål från Europa hotar inte USA:s säkerhet”, säger Cecilia Malmström.

Det förra undantaget gick ut den 1 maj och förlängdes på övertid.

”Det är svårt med beslut i sista stund eller att man läser dem i en tweet. Det gör det besvärligt för företag och skapar oro.”

Hon ”förutsätter” att det ska gå att nå en lösning även denna gång.

”Vi kan ha samtal men kan inte ta bort tullar bara mot USA eftersom vi inte har ett handelsavtal med USA. Då måste vi ta bort även tullar för Indien och Kina, och släppa in billig bilimport därifrån.”

Cecilia Malmström säger att det är svårt att förhandla med Donald Trump.

”Han anser inte att en vinn-vinn-situation är möjlig. För honom är det: I win – you loose.”

Men inte heller den förra amerikanska administrationen, under Barack Obama, var någon passionerad anhängare av WTO, enligt Cecilia Malmström.

”Det känns det som att den transatlantiska länken har försvagats rejält. Det är känslomässigt lite sorgligt. Om EU och USA jobbar tillsammans kan vi åstadkomma mycket.”

När kan man realistiskt börja prata om handelsavtal med USA igen?

”Det dröjer men det är klart att en dag måste ett avtal komma. Vi förhandlar med nästan hela världen. Då känns det konstigt att inte ha ett handelsavtal med USA. ”

Cecilia Malmström säger att förhandlingarna mellan EU och USA om det transatlantiska avtalet TTIP hade kommit ganska långt när Donald Trump blev president, även om en del svåra frågor var olösta.

”Sedan dess har hela avtalet lagts i frysen och kan inte plockas ut igen. Möjligen blir det ett begränsat avtal. Mycket har ändrats under Donald Trump, bland annat ”Buy American” som försvårar offentlig upphandling.”

Cecilia Malmström säger också att Donald Trumps beslut att säga upp Iranavtalet är ett ”jättebekymmer” för många företag.

””Det är ett internationellt avtal godkänt i FN:s säkerhetsråd. Det viktigaste i avtalet var att få insyn i Iran, som inte ens är med i världshandelsorganisationen WTO. Det är ingen gullig demokrati.”

Även Kina är en huvudvärk.

”Vi förhandlar om ett investeringsavtal, inte ett handelsavtal. Det ska göra det enklare för våra företag att investera i Kina.”

”Det är inte en sjyst spelplan. EU är öppet. Kinesiska företag kan lägga bud på offentlig upphandling, medan vi européer inte har samma möjligheter i Kina. Man måste komma ihåg att Kina är en kommunistisk diktatur där partiet bestämmer”, säger Cecilia Malmström.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies