Annons

Malmström redo för Mexiko-resa för att sluta avtal

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är beredd på att åka till Mexico City denna vecka för att slutförhandla EU:s frihandelsavtal med Mexiko.

Det erfar Nyhetsbyrån Direkt.

EU:s och Mexikos delegationer inledde på måndagen den tredje veckan av förhandlingar.

Om dessa samtal på tjänstemannanivå är lyckosamma finns en uppgörelse inom räckhåll. De verkligt svåra besluten lämnas i så fall till den politiska nivån, det vill säga Cecilia Malmström och jordbrukskommissionär Phil Hogan på EU-sidan.

De två kommissionärerna är resklara "med väskan packad", enligt uppgift.

En resa innebär dock bara att slutförhandlingarna inleds. Någon visshet om att ett avtal nås finns fortfarande inte då.

Avtalet är en modernisering av frihandelsavtalet från 2000. Precis som de parallella förhandlingarna med Mercosur-länderna (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay) kämpar förhandlarna för att bli klara innan en presidentvalskampanj startar och skjuter en uppgörelse på framtiden.

Återstående svåra frågor är dock omvända från Mercosur-förhandlingarna.

I Mexiko-förhandlingarna är det EU som vill exportera mer nötkött till Mexiko (och mejeriprodukter, främst ost). Samtidigt vill Mexiko kunna exportera mer motorfordon till EU, bland annat genom generösare ursprungsregler.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?