Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Malmöbyråns nya giv: Längre arbetsdagar men kortare vecka

För att minska stressnivån, underlätta livspusslet och öka effektiviteten testar Malmöbyrån Topvisible något nytt. Under tre månader inför de fyradagarsvecka för sina anställda. 

”Genom att få vila tre dagar i sträck tror vi att vi ger möjlighet till återhämtning på ett annat sätt”, säger Anna-Karin Persson, sälj- och marknadsansvarig på Topvisible.

Malmöbyrån Topvisible ändrar sin vanliga femdagarsarbetsvecka till fyra dagar. De anställda kommer att få välja om de vill vara lediga fredagar eller måndagar, för att få till tre dagars sammanhängande ledighet. På så sätt kommer byrån alltid att vara bemannad.

Den extra lediga dagen påverkar inte antalet arbetstimmar. Genom att arbeta två timmar mer varje dag kommer arbetsveckan fortsatt att vara 40 timmar. För att försäkra sig om att de anställda tar en ordentlig paus mitt på dagen kommer byrån att införa lunchpaus på arbetstid.

”Vi försöker alltid prata om hur vi kan förbättra arbetsmiljön och utmana normen i arbetslivet. Många uttrycker att de gärna vill ha längre sammanhängande ledighet”, säger Anna-Karin Persson.

Hon berättar att inspirationen också kommit från en konferens som byrån arrangerar, där en av talarna var en person som drev en byrå i England. Där hade man testat en kortare arbetsvecka med ett väldigt bra utfall. Både i välmående bland personalen och i effektivitet.

Fyradagarsveckan kommer att testas i tre månader, sedan ska den utvärderas. För de anställda på byrån är det frivilligt om man vill testa fyradagars arbetsvecka.

”Inför perioden kommer vi att göra en medarbetarundersökning och efter tre månader skicka vi ut samma enkät igen och förhoppningsvis har resultaten förbättras i den.”

Under augusti i fjol testade Microsoft i Japan en kortare arbetsvecka för sina 2300 anställda, vilket bland annat The Guardian rapporterade om. När försöket utvärderades blev resultatet positivt. Produktiviteten ökade med 40 procent och uttaget av ledighet och sjukskrivningar minskade med 25 procent.

Utöver det minskade antalet utskrifter med 59 procent och elförbrukningen med 23 procent.

92 procent av de anställda var nöjda med den korta arbetsveckan.

Dagens Nyheter har också skrivit om ett exempel på Nya Zeeland. Förvaltningsbolaget Perpetual Guardian i Auckland införde fyradagarsvecka, vilket resulterade i större engagemang bland de anställda, ett ökat förtroende för chefer, sänkt stressnivå och en bättre balans mellan fritid och jobb. Även här ökade produktionen och också den ekonomiska vinsten något under försöksperioden på åtta veckor.

Topvisible sysslar med konsultverksamhet och hjälper företag med digital närvaro - och marknadsföring.

Bolaget har tolv anställda och omsatte cirka 15 miljoner kronor 2019.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från LINK MedicalAnnons

Så når medtechbolag de nya kraven i MDR och IVDR

Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.
Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.

I maj 2017 kom EU med två nya lagar kring medicinteknik – Medical Device Regulations (MDR) och In Vitro Diagnostic Regulations (IVDR). Företag har fram till maj 2021 respektive maj 2022 att anpassa sin verksamhet för att följa de nya regelverken. 

Målet med MDR och IVDR är att öka transparensen både gentemot kunder och myndigheter. Detta ska uppnås genom att skapa ett ömsesidigt informationsflöde, att fokusera på uppföljningar av produkter som släppts på marknaden och att skapa en europeisk databas över medicinteknisk utrustning. 

Stora fördelar med att ta hjälp av ett CRO

För företag som ska anpassa sig till de ny reglerna kan det behövas allt från mindre teknisk dokumentation till att implementera kvalitetsledningssystem (QMS). Att säkerställa att man följer de nya regelverken är en viktig, men omfattande, uppgift för tillverkare och distributörer som kräver tid, resurser och förståelse. Kontraktforskningsorganisationer (CRO:s) kan vara en stor tillgång under processen, då de har specialister som har lång erfarenhet av regelverken. LINK Medical – ett respekterat och ansett CRO – är en idealisk strategipartner som hjälper företag med att få deras medicintekniska utrustning att följa de senaste regelverken. 

- Vi kommer med ett skickligt team av experter till varje projekt och erbjuder lösningar inom många områden. Det kan vi göra eftersom vårt team är specialiserade på regelverk och förordningar i norra Europa och vi har erfarenhet av att underlätta MDR-skiftet för flera globala medicinteknikbolag. Som en fullserviceleverantör ger vi skräddarsydd vägledning under hela processen för våra kunder, säger Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical. 

Så hjälper LINK Medical sina kunder 

Genom att göra en grundlig gapanalys för att hitta eventuella brister i sina kunders tekniska dokumentation stöttar LINK Medical dem i övergången till MDR och IVDR. I tillägg så håller LINK Medicals team workshops för företag om vad de nya regelverken innebär och hur de ska följas. Maria Kastenfalk berättar om fler sätt hur LINK Medical stöttar sina kunder med övergången:  

- För att möta de höga säkerhets- och prestandakraven i MDR är kliniska data viktiga. Vi är specialiserade på att tillhandahålla kliniska utvecklingsplaner för att säkerställa att kliniska data stödjer det som produkten hävdar. Informationssäkerhet är också en viktig del av de nya regelverken. Vårt teknikfokus gör att vi kan implementera processer för säker datahantering som både skyddar mot informationsbortfall och obehörig åtkomst. 

Uppdatera dokumentationen – utan att belasta de anställda med mera jobb

Att uppdatera sin dokumentation kräver mycket arbete och tid, oavsett hur stort ditt företag är. Mindre bolag kan sakna resurser eller kompetent personal för att möta de nya regelverken. Större bolag kan visserligen ha personal för det dagliga arbetet som rör förordningar och regelverk, men att uppdatera dokumentationen mot de nya reglerna kan vara övermäktigt att hinna med inom den satta tidsramen. Ett partnerskap med ett CRO gör att företag kan effektivisera jobbet med att möta denna komplexa regelverksprocess – utan att öka belastningen på personalen. LINK Medical erbjuder dessa tjänster, med skräddarsydda lösningar för varje enskilt företag. 

- Vad som gör att LINK Medical unikt som CRO är vår kunskap om de nya regelverken och vårt team av experter som kommer från olika discipliner inom industrin. Vårt flexibla arbetssätt betyder att tillverkare, distributörer och importörer av medicinteknik kan dra nytta av LINK Medicals unika kombination av expertis inom specialistområden, avslutar Maria Kastenfalk. 

Om LINK Medical

Behöver ditt företag hjälp med att möta de nya regelverken MDR och IVDR innan EU:s deadline? Kontakta Maria Kastenfalk eller besök vår webbplats.

Håll dig uppdaterad om oss på Linkedin och Twitter.

Mer från LINK Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LINK Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?