Annons

Malmö får nya stjärnkrogar

Malmö är årets vinnare i Michelinguiden. Som första restaurang i Skåne belönas Vollmers med två stjärnor i den franska krogguiden.

Dessutom får klassiska Sture, som nyligen tagits över av Karim Khouani, en stjärna.

Sayan Isakssons sushibar Imouto belönades med en stjärna i årets Michelinguide.
Sayan Isakssons sushibar Imouto belönades med en stjärna i årets Michelinguide.Bild:Jack Mikrut

Vilken vecka det här är för bröderna Mats och Ebbe Vollmer. De kom till den nyrenoverade Vasateatern i Stockholm utan föraning om att deras restaurang på Gamla väster i Malmö skulle belönas med två stjärnor i Guide Michelin.

Som om inte det vore nog får Vollmers dessutom toppbetyg i veckans utgåva av Di Weekend, som kommer på fredag: 24 av 25 möjliga poäng. Matbetyget är maximala tio poäng.

Det testet gjordes och skrevs innan innehållet i The Michelin Guide Nordic Countries var känt. Di kunde därför berätta den glada nyheten för bröderna i samband med Michelins prisutdelning.

”Det är skitstort!”, säger Mats Vollmer.

”Mig veterligen är det ingen restaurang i Malmö som fått 24 poäng i Di Weekend tidigare, och det är ingen som fått två stjärnor, det vet jag. Det betyder väldigt mycket för oss att vi faktiskt skriver historia.”

Det här är tredje året som Guide Michelin delar ut stjärnor till Malmökrogar. Göteborg har guiden bevakat ända sedan 1990, men aldrig hittat en tvåstjärnig restaurang.

”Det är roligt att kunna bidra till att det skrivs positiva rubriker om Malmö. Det har ju varit lite tråkiga nyheter på sistone”, säger Mats Vollmer, som är den av bröderna som står för den dagliga driften och är kökschef på Vollmers.

Besöket i Stockholm blev kortvarigt. Kvällens galamiddag hoppade de över.
”Vi sätter oss i bilen snart och kör hem till Malmö för att fira med personalen. Det är de som ligger bakom detta.”

Inte långt från Vollmers ligger en av Malmös klassiska krogar, Sture. Så sent som den 18 november återöppnades Sture i Karim Khouanis regim. Efter bara tre månader utnämndes den till stjärnkrog.

Trots det var Karim Khouani inte direkt överraskad. Han drev nämligen tidigare restaurang Ambiance à Vinåkra i Tygelsjö i utkanten av Malmö, som fick en stjärna när den franska guiden inledde sin bevakning av stadens krogar 2015.

”Han gör inget dramatiskt annorlunda på Sture än vad han gjorde tidigare”, säger Rebecca Burr, redaktör för The Michelin Guide Nordic Countries.

”Med hans track-record, den höga nivån på matlagningen, och det faktum att vi hunnit besöka restaurangen två gånger gör att vi känner att vi inte tar några risker där”, säger hon.
Karim Khouani tog med personalen från Ambiance à Vinåkra i flytten.
”Vi hade ett fint ställe tidigare, men när vi såg att Sture var till salu kände vi att vi verkligen ville vara mitt i stan”, säger han.

Sture hette tidigare Sturehof och ligger i samma kvarter som Hotell Savoy. Det är en av Malmös klassiska krogar, över 100 år gammal, som nu fått ett franskt kök igen.
”Det är 100 procent franskt. Vi serverar sniglar, anklever, grodlår, kaviar ...”, säger Karim Khouani, som är från Marsielle och som bott sju år i Sverige.

I Göteborg blev det inga förändringar alls, där är stjärnkrogarna desamma som förra året.
Det enda som hände i Stockholm var att Sayan Isakssons sushibar Imouto fick en stjärna. Imouto ligger i Esperantos matsal och det är inte självklart att räkna den som en egen restaurang.

”Imouto är tillräckligt bra för att komma med i guiden på egna meriter. Och maten är så annorlunda mot vad de gör i huvudrestaurangen”, förklarar Rebecca Burr.
Huvudrestaurangen Esperanto har stått och stampat på en stjärna ända sedan 2007. I Di Weekend fick restaurangen nyligen 24 poäng och i svenska White Guide har Esperanto maximala 40 matpoäng, mer än någon annan nordisk restaurang. Här skiljer sig alltså bedömningarna åt mellan franska och svenska krogtestare.

Under mer än 30 års närvaro har Guide Michelin aldrig hittat en svensk restaurang som är tillräckligt bra för högsta betyg, tre stjärnor.

Danmark och Norge fick sina första trestjärniga krogar förra året, men Sverige är fortsatt utan. Visserligen försämrades oddsen när två tvåstjärniga restauranger i Stockholm stängde under 2016, Mathias Dahlgren Matsalen i Grand Hôtel och Björn Frantzens flaggskepp Frantzen i Gamla stan. Men Fäviken Magasinet i Jämtland räknas till den gastronomiska världseliten och har liksom Oaxen krog i Stockholm två stjärnor.

Med Island och Färöarna i den nya guideboken täcker Guide Michelin nu hela Norden. Dill i Reykjavik och Koks i Tórshavn på Färöarna fick båda en stjärna. Förutom Vollmers tillkom en tvåstjärnig krog i Norden, nämligen Henne Kirkeby Kro på Danmarks västkust som drivs av den brittiske kocken Paul Cunningham.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från TamtronAnnons

Smart fordonsvåg revolutionerar viktig del av logistikflödet

Ett överlastat lastbilsekipage kan bli en dyr historia. Här gäller det att väga fordonet på ett tillförlitligt sätt för att garantera att lasten ligger inom lagens ramar, men också för att lasta så kostnadseffektivt och hållbart som möjligt. Nyckeln till framgång skulle kunna vara smartare vågsystem. 

Alla företag som på ett eller annat sätt arbetar med transport kan nog enas om att vägning av last är en central del av verksamheten. Här handlar det om att lasta så effektivt som möjligt och därmed minska antalet transporter – och samtidigt undvika överlastning. 

Tamtron är ett av få företag i Sverige som riktat in sig på vägning, och besitter första plats när det gäller vägning och vågsystem för hjulburna fordon. Sedan 1989 har företaget hjälpt sina kunder att effektivisera sitt arbete och levererat träffsäkra lösningar. Nu väljer Tamtron att utöka sitt erbjudande inom affärssegmentet Transport & Logistik, där man räknar med att göra enorm skillnad med sina vågsystem. Här handlar det framför allt om uppkopplade markförlagda fordonsvågar.

– Vi levererar en våg från Motus Weighings som kan väga en långtradares vikt och samla in träffsäkra mätdata på bara några sekunder, utan att ekipaget behöver stanna. Detta innebär att vi kan effektivisera vägningsprocessen, undvika tomgångskörning och spara in på 1000-tals liter bränsle. Tillsammans med detta vågsystem kan vi även leverera axelvikter, säger Thomas Larsson, vd på Tamtron i Sverige.

Den dynamiska vågen kan förbättra logistikflödet på ett väldigt konkret sätt. Traditionella markförlagda vågar ockuperar en stor yta på ett logistikområde då de behöver vara runt 24 meter, medan vågen som Tamtron levererar enbart är sex meter lång. Här frigörs en stor yta som kan användas för kärnverksamheten.

Tamtron tillhandahåller också ett molnsystem som automatiskt samlar in vägningsdata. Systemet identifierar vilket fordon som kör över vågen och slår fast aktuell vikt, tid och plats. Här ges möjligheten för alla berörda att få realtidsuppdaterad information direkt i mobiltelefonen, och underlaget kan användas för att göra rapporter och fakturaunderlag. 

– Behovet av att mäta och samla in data ökar hela tiden inom den här branschen, och utvecklingen går otroligt snabbt. På bara sju år har företagen gått från att skriva ner vägningsresultat på papper, till att vilja få in detta i digitala system direkt, säger Thomas Larsson och tillägger:

–  Möjligheterna med dynamiska och uppkopplade fordonsvågar är väldigt många, och vi vet att det här kommer bli en game changer för företag inom transport- och logistikbranschen. 

Fakta om Tamtron 

Tamtron är en internationell tillverkare av intelligenta vågar och informationshanteringsystem för vägningstransaktioner. Företaget utvecklar och säljer vågsystem för mobila maskiner som hjullastare, gaffeltruckar och timmerhanterare samt vågsystem för tung vägning av exempelvis lastbilar och tåg. Tamtron är dessutom ackrediterat kontrollorgan och utför verifiering av olika vågsystem.

Är du nyfiken på hur du kan effektivisera dina transporter med ett smartare vågsystem? Läs mer här. 

 

Mer från Tamtron

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tamtron och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?