Annons

Malis bortförde president avgår

Malis president Ibrahim Boubacar Keita avgår och upplöser parlamentet.

Det säger presidenten själv i tv bara timmar efter att han och landets premiärminister frihetsberövats av militär.

Ibrahim Boubacar Keita.
Ibrahim Boubacar Keita.Foto:Ludovic Marin

Ett halvt dygn efter en förmodad statskupp i Mali framträdde landets president i statlig tv. Ibrahim Boubacar Keita, som senast hade setts föras bort av beväpnad militär, meddelade då att han avgår och att parlamentet med omedelbar verkan ska upplösas.

”Jag vill inte se något blod spillas för att hålla mig vid makten”, sade han, och dolde inte att beslutet inte var helt frivilligt.

”Om vissa delar av våra beväpnade styrkor vill att min tid vid makten ska ta slut genom att vidta dessa åtgärder, har jag då något val?”, sade han i talet som sägs ha sänts från en militärbas i garnisonsstaden Kati, strax utanför huvudstaden Bamako.

Det är oklart om Keita är fortsatt frihetsberövad på militärbasen. Tidigt på onsdagen var det även fortsatt oklart vem som leder revolten, vad det exakta målet är och vem som nu ska gå in som ledare för landet.

Ibrahim Boubacar Keita hade tvingats till militärbasen av beväpnad militär, som på tisdagseftermiddagen fört bort honom och premiärminister Boubou Cissé från presidentresidenset i Bamako. Militärerna möttes av jublande folkmassor när de närmade sig presidentens resident och sedan tog sig in i det.

Händelserna i landet fördömdes och kritiserades under tidsdagen av FN, Afrikanska unionen, Frankrike och EU. FN:s generalsekreterare António Guterres har fördömt militärens agerande och har kallat in säkerhetsrådet för ett krismöte om utvecklingen i Mali.

Tidigt på onsdagen stängde grannländerna sina gränser till Mali och den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas har fryst alla monetära transaktioner mellan Mali och de övriga 14 medlemsländerna.

Bortförandet av Keita och Cissé kom efter en orolig sommar där massiva protester mot presidenten har lamslagit Mali. Demonstranternas vrede har riktat sig mot Ibrahim Boubacar Keitas påstådda oförmåga att förbättra det allvarliga säkerhetsläget och få bukt med korruptionen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?