Malaysia slänger ut Nordkoreas ambassadör

Malaysia uppger att den nordkoreanska ambassadören nu är persona non grata, vilket innebär att det kommer att ske ett skifte på posten.

Nordkoreas ambassadör till Malaysia, Kang Chol.
Nordkoreas ambassadör till Malaysia, Kang Chol.Bild:Vincent Thian/TT

Persona non grata är en diplomatisk term och innebär att personen i fråga inte längre är välkommen. Konkret innebär det att en regering kan göra det omöjligt för en diplomat att verka inom landet. Det är också det Malaysia nu gjort och den nordkoreanska diplomaten väntas lämna inom 48 timmar, enligt Reuters. Malaysia har stöd för utvisningen genom Wienkonventionen från 1963.

Nordkorea och Malaysia har haft ett diplomatiskt gräl sedan den nordkoreanska ledaren Kim Jon-Uns halvbror dödats på en flygplats i Kuala Lumpur.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?