Annons

Maktstrid i Demokraterna – han vill ta över

Efter Hillary Clintons svidande förlust i det amerikanska valet påbörjas en identitetskris och en maktstrid bland USA:s Demokrater.
Bland de kandidater som vill leda partiet vidare märks en tidigare presidentkandidat och en muslim från Minnesota.

Efter valet väntar troligtvis ett ledarskifte i Demokraterna. Keith Ellison och Howard Dean är två namn som nämnts. Den nuvarande ledaren Donna Brazile är ifrågasatt och hon väntas avgå till våren.
Efter valet väntar troligtvis ett ledarskifte i Demokraterna. Keith Ellison och Howard Dean är två namn som nämnts. Den nuvarande ledaren Donna Brazile är ifrågasatt och hon väntas avgå till våren.

”Du och dina kompisar kommer att dö av hög ålder, medan jag kommer att dö på grund av klimatförändringar. Du och dina kumpaner lät det här hända.”

Den skarpa inlagan kom, enligt Huffington Post, från en upprörd anställd vid partihögkvarteret i Washington vid det första mötet efter valförlusten med Donna Brazile, tillfällig ledare för partiapparaten DNC eller Democratic National Convention.

Varslet om en snar död må tyckas överdriven, men tiraden återspeglar en bred frustration gentemot det partietablissemang som har omgett Hillary Clinton i valrörelsen.

Donna Brazile efterträdde i juli Debbie Wasserman Schultz som partisekreterare, Hon hade i sin tur tvingats bort efter att läckta dokument hade visat att partietablissemanget hade premierat Hillary Clinton framför rivalen Bernie Sanders.

I mars kan partiet få en ny ledare igen. Donna Brazile är ifrågasatt och flera kandidater har redan visat sitt intresse.

Bland dessa märks Howard Dean, som var favorittippad till presidentposten inför valet 2004. Han blev i stället till ett nationellt åtlöje efter ett vrål, som avslutade ett framträdande efter nomineringsmötet i Iowa.

”Demokraterna behöver organisation och fokus på de unga”, skrev politikern, som fyller 68 år på torsdag, och som tidigare ledde DNC mellan 2005 och 2009.

Vänstermannen Bernie Sanders är med 75 år inte heller purung, men ses som en förnyare inom partiet. Han är tydlig med vilken kandidat han vill se som chef.

Det låter i mina öron som att folk vill ha en politisk revolution inom DNC och att de vill att partiet ska röra sig i en väldigt annorlunda riktning”, skriver han i ett utskick till sina anhängare, där han talar sig varm för Keith Ellison från Minnesota.

Keith Ellison blev den förste muslimen i USA:s representanthus, och säger sig måna om de väljare som partiet förlorade i presidentvalet.

Demokrater vinner när vi rustar oss med kraften från vanliga människor och slåss för de ämnen som de bryr sig om", säger Keith Ellison.

Samtidigt pågår separata maktkamper inom partiet på annat håll. Det är visserligen klart att Charles Schumer kommer att ta över posten som partiets minoritetsledare i senaten, medan Dick Durbin stannar kvar på posten som andreman och så kallad partipiska.

Bernie Sanders kan dock vara på väg att flytta fram sin position i kammaren, samtidigt som Elisabeth Warren, en annan profilerad vänstersenator, får allt mer uppmärksamhet.  

Nancy Pelosi, den högst rankade demokraten i representanthuset, ser också ut att få behålla sin position trots att kritiska röster höjs även mot henne.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?