Maktspel skakar Tyskland – kampen om Merkels efterträdare skärps

Maktspel i Thüringen har skakat Tyskland de senaste dagarna. Nu väntar troligen nyval i den lilla delstaten.

Samtidigt skärps kampen i Kristdemokraterna om att ta över efter förbundskansler Angela Merkel.

Foto:Markus Schreiber

Redan valet i Thüringen i slutet av oktober blev en politisk jordbävning. Vänsterpartiet blev störst med 31 procent av rösterna, Alternativ för Tyskland tvåa med 23,4 procent medan kristdemokratiska CDU tog tredjeplatsen med 21,7 procent.

Allt pekade mot att vänsterpartisten Bodo Ramelow skulle fortsätta regera som delstatschef i minoritet med hjälp av Socialdemokraterna och De gröna.

Onsdagens omröstning i delstatsparlamentet blev dock en rysare. 

Liberalen Thomas Kemmerich vann till sist trots att partiet i höstas bara knappt klarade 5-procentsspärren. Han fick i tredje omgången stöd av både kristdemokratiska CDU och Alternativ för Tyskland, AfD. Det är första gången som AfD har varit med och valt en premiärminister för en delstat.

Angela Merkel skällde ut delstatens kristdemokrater som ställde upp på samma sida som AfD.

”Det är en extraordinär händelse som har brytit med en grundövertygelse, både för CDU och för mig, nämligen att ingen majoritet ska vinnas med hjälp av AfD”, sa hon på resa i Sydafrika enligt affärstidningen Handelsblatt.

På torsdagen ingrep även liberalernas partiledare Christian Lindner och reste till delstatens huvudstad Erfurt. Därefter meddelade liberalerna i Thüringen att Thomas Kemmerich ska avgå, upplösa parlamentet och utlysa nyval i delstaten.

Ett sådant hotar att bli ännu en prövning för den stora koalitionen i Berlin med CDU, bayerska CSU och Socialdemokraterna SPD. Alla tre partier har backat rejält efter att de bildade koalitionen för drygt sju år sedan och många frågar sig om den håller till valet 2021.

Kristdemokraternas revolt i Thüringen slår också mot partiledaren Annegret Kramp-Karrenbauer, som redan kämpar med lågt förtroende.

På onsdagen meddelade dessutom hennes motståndare i partiledarkampen 2018, advokaten Friedrich Merz, att han ska sluta i förmögenhetsförvaltaren Blackrock och ge sig in i politiken igen.

I höst behöver partiet bestämma vem som ska skickas fram som kanslerkandidat efter Angela Merkel. 

Många inom partiet anser att Friedrich Merz har de bättre chanserna att hindra AfD från att fortsätta plocka väljare från CDU. Andra har kritiserat honom från att ha dålig kontakt med vanligt folk. Bland annat har han kallat sig ”övre medelklass” trots inkomster på över 1 miljon euro per år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?